case

Die vuurpijl knalt tegen Muriël’s oor, en dan is het stil…

3 min leestijd20 dec 2023

Oudjaarsavond, een feest voor groot én klein. Muriël*, 10 jaar, mag dit jaar tot na twaalven opblijven! Kan ze vanachter het keukenraam mooi naar al het vuurwerk kijken. Wat een knallen en wat een kleuren in de lucht! Dat feestelijke gevoel wil Muriël de volgende dag met haar oma delen, die een paar straten verderop woont.

Arthur van Eelen

jurist

Bekijk meer

Onderweg komt zij Tom* en Alex* tegen, twee jongens uit de buurt. Muriël ziet dat Tom, 12 jaar, wat oud vuurwerk aansteekt. Alex, 10, kijkt van een afstandje toe. Muriël’s moeder heeft haar met klem gewaarschuwd: blijf uit de buurt van die rotjes en pijlen! Muriël loopt er met een boogje omheen. Maar wat een pech: een vuurpijl schiet precies Muriël’s kant op. Die raakt haar vol. Tegen haar linkeroor…

Doof aan één oor

Muriël moet direct naar het ziekenhuis. Daar is het snel duidelijk: haar gehoor is aan één kant beschadigd. En flink ook: ze zal met dat oor nooit meer kunnen horen. Ook is een groot deel van haar oorschelp letterlijk aan flarden geknald. Een operatie volgt.

Het was maar een ongelukje?

De schrik en het verdriet is groot. Muriël herstelt zich kranig van de operatie. Haar ouders willen het er niet bij laten zitten en stellen de ouders van Tom en Alex aansprakelijk. Tom, omdat hij de vuurpijl heeft afgestoken en Alex, omdat hij het afsteken van het vuurwerk niet heeft proberen tegen te houden. Maar hun ouders willen die schade niet vergoeden. Zij vinden dat het een ongelukje is geweest en daarmee is voor hen de kous wel af.

Wie is aansprakelijk?

Ongeluk of niet, toch zijn Tom’s ouders aansprakelijk. Voor ouders van kinderen tot en met dertien jaar geldt namelijk een risicoaansprakelijkheid. Dat betekent dat ouders altijd aansprakelijk zijn voor de schade die hun kind aan een ander toebrengt. Er is wel een ‘maar’: dit geldt alleen voor schade die is veroorzaakt door een als ‘een doen te beschouwen gedraging’ en niet voor een ‘nalaten’.

Doen of nalaten, dat is de vraag

Het ‘doen’ is wel duidelijk: Tom heeft de vuurpijl afgestoken en dat is hier de ‘als een doen te beschouwen gedraging’. Alex stond erbij en keek ernaar. Hij wist ook dat vuurwerk gevaarlijk is, maar wachtte nieuwsgierig af wat er ging gebeuren. Dit afwachten is ‘een nalaten’ en geen actieve (‘als een doen te beschouwen’) gedraging. Alex’ ouders zijn dus niet aansprakelijk, die van Tom wél.

De schade vergoed

Zelf lukt het Muriël’s ouders niet om de schade vergoed te krijgen. En dus kloppen zij bij mij aan. Ik help hen maar al te graag natuurlijk. Ik stel de ouders van Tom aansprakelijk en zij nemen contact op met hun aansprakelijkheidsverzekeraar. Het duurt pijnlijk lang, maar uiteindelijk erkent die de aansprakelijkheid. Muriël’s schade wordt helemaal vergoed. Een kleine pleister op de wonde, waar ze hoe dan ook blij mee zijn. Ik had ze graag nóg blijer willen maken, maar Muriël krijgt haar gehoor aan haar linkeroor niet meer terug.


jurist

Arthur van Eelen

Heb je letselschade? Dan kan ik je helpen. Als senior letselschadejurist bij DAS Letselschadehulp help ik al vele jaren slachtoffers om hun schade te verhalen. #breakintro# Bijvoorbeeld na een aanrijding, bedrijfsongeval of m...

Meer artikelen van Arthur van Eelen

Ook interessant voor je

Letselschade door het werk: wanneer recht op schadevergoeding?
01 feb 20243 min leestijd

Letselschade door het werk: wanneer recht op schadevergoeding?

Vaak is het bij een beroepsziekte veel moeilijker om bewijs te leveren dat je letselschade hebt opgelopen tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden dan bij een ongeval. Het verschilt per zaak of geval of je schade kunt verhalen op je werkgever. Lees hier hoe het zit met de aansprakelijkheid van je werkgever.

Gladheid: wegbeheerder aansprakelijk voor uitglijer?
17 jan 20243 min leestijd

Gladheid: wegbeheerder aansprakelijk voor uitglijer?

Het zal niet de eerste keer zijn dat er iemand iets te ruim de bocht doorkomt met die glibberige laag op straat. Maar ja, als het je gebeurt en je raakt van de weg waardoor er een fraaie deuk in je auto zit, wat dan? Kun je de wegbeheerder dan verwijten dat er niet gestrooid is?


 Zorgeloos genieten van je zomervakantie, ook als er iets misgaat
17 aug 20234 min leestijd

Zorgeloos genieten van je zomervakantie, ook als er iets misgaat

Ga goed voorbereid op vakantie. Mocht er onverhoopt een ongeluk gebeuren? Wij geven tips als je letsel oploopt tijdens je vakantie.

1 van 3