case

Die vuurpijl knalt tegen Muriël’s oor, en dan is het stil…

3 min leestijd20 dec 2023

Oudjaarsavond, een feest voor groot én klein. Muriël*, 10 jaar, mag dit jaar tot na twaalven opblijven! Kan ze vanachter het keukenraam mooi naar al het vuurwerk kijken. Wat een knallen en wat een kleuren in de lucht! Dat feestelijke gevoel wil Muriël de volgende dag met haar oma delen, die een paar straten verderop woont.

Arthur van Eelen

jurist

Bekijk meer

Onderweg komt zij Tom* en Alex* tegen, twee jongens uit de buurt. Muriël ziet dat Tom, 12 jaar, wat oud vuurwerk aansteekt. Alex, 10, kijkt van een afstandje toe. Muriël’s moeder heeft haar met klem gewaarschuwd: blijf uit de buurt van die rotjes en pijlen! Muriël loopt er met een boogje omheen. Maar wat een pech: een vuurpijl schiet precies Muriël’s kant op. Die raakt haar vol. Tegen haar linkeroor…

Doof aan één oor

Muriël moet direct naar het ziekenhuis. Daar is het snel duidelijk: haar gehoor is aan één kant beschadigd. En flink ook: ze zal met dat oor nooit meer kunnen horen. Ook is een groot deel van haar oorschelp letterlijk aan flarden geknald. Een operatie volgt.

Het was maar een ongelukje?

De schrik en het verdriet is groot. Muriël herstelt zich kranig van de operatie. Haar ouders willen het er niet bij laten zitten en stellen de ouders van Tom en Alex aansprakelijk. Tom, omdat hij de vuurpijl heeft afgestoken en Alex, omdat hij het afsteken van het vuurwerk niet heeft proberen tegen te houden. Maar hun ouders willen die schade niet vergoeden. Zij vinden dat het een ongelukje is geweest en daarmee is voor hen de kous wel af.

Wie is aansprakelijk?

Ongeluk of niet, toch zijn Tom’s ouders aansprakelijk. Voor ouders van kinderen tot en met dertien jaar geldt namelijk een risicoaansprakelijkheid. Dat betekent dat ouders altijd aansprakelijk zijn voor de schade die hun kind aan een ander toebrengt. Er is wel een ‘maar’: dit geldt alleen voor schade die is veroorzaakt door een als ‘een doen te beschouwen gedraging’ en niet voor een ‘nalaten’.

Doen of nalaten, dat is de vraag

Het ‘doen’ is wel duidelijk: Tom heeft de vuurpijl afgestoken en dat is hier de ‘als een doen te beschouwen gedraging’. Alex stond erbij en keek ernaar. Hij wist ook dat vuurwerk gevaarlijk is, maar wachtte nieuwsgierig af wat er ging gebeuren. Dit afwachten is ‘een nalaten’ en geen actieve (‘als een doen te beschouwen’) gedraging. Alex’ ouders zijn dus niet aansprakelijk, die van Tom wél.

De schade vergoed

Zelf lukt het Muriël’s ouders niet om de schade vergoed te krijgen. En dus kloppen zij bij mij aan. Ik help hen maar al te graag natuurlijk. Ik stel de ouders van Tom aansprakelijk en zij nemen contact op met hun aansprakelijkheidsverzekeraar. Het duurt pijnlijk lang, maar uiteindelijk erkent die de aansprakelijkheid. Muriël’s schade wordt helemaal vergoed. Een kleine pleister op de wonde, waar ze hoe dan ook blij mee zijn. Ik had ze graag nóg blijer willen maken, maar Muriël krijgt haar gehoor aan haar linkeroor niet meer terug.


jurist

Arthur van Eelen

Heb je letselschade? Dan kan ik je helpen. Als senior letselschadejurist bij DAS Letselschadehulp help ik al vele jaren slachtoffers om hun schade te verhalen. #breakintro# Bijvoorbeeld na een aanrijding, bedrijfsongeval of m...

Meer artikelen van Arthur van Eelen

Ook interessant voor je

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden
11 apr 20243 min leestijd

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden

Van links komen aanrijden, botsen en toch niet aansprakelijk zijn voor de schade? Hoe zit dat?


 Je kind veroorzaakt schade: en nu?
11 apr 20244 min leestijd

Je kind veroorzaakt schade: en nu?

Bij het spelen kunnen kinderen schade aan een eigendom van een ander toebrengen. Per ongeluk, maar soms ook met opzet. Hoe zit het dan met je aansprakelijkheid als ouder? Wij leggen het uit in dit blog.

Ouders betalen schade als kind met opgevoerde fatbike rijdt
03 apr 20242 min leestijd

Ouders betalen schade als kind met opgevoerde fatbike rijdt

Een opgevoerde fatbike kun je niet verzekeren tegen aansprakelijkheid. Veroorzaak je een ongeval, dan moet je de schade zelf vergoeden.

1 van 3