Checklist: vakantie in coronatijd

Ga je in deze coronatijd op vakantie? Wees extra alert! Op de website van de rijksoverheid vind je veel informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er is ook een gratis app van het ministerie met informatie over de vakantiebestemming. Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat en raadpleeg vlak voor vertrek alle informatie. Gebruik om teleurstellingen te voorkomen de volgende tips!

Wat te doen voor vertrek?

Tip 1

Heb je twijfels over de mogelijkheden en eventuele beperkingen als gevolg van het coronavirus? Vraag het na bij je reisorganisatie. Vraag concreet of er op locatie (resort, hotel, camping, enzovoort) beperkingen zijn en zo ja, welke. Denk bijvoorbeeld aan eventuele beperkingen in het gebruik van een zwembad, sportfaciliteiten, restaurants, shows en alles wat normaal gesproken in je resort of hotel of op de camping wordt geregeld. Zijn beperkingen op voorhand bij je bekend en zijn die belangrijk voor je? Overleg met je reisorganisatie of dit van invloed is op de betaalde reissom. Overweeg eventueel een nieuwe datum als door de beperkingen het reisplezier sterk vermindert.

Tip 2

Kom je ondanks dat je goed geïnformeerd hebt, toch voor verrassingen te staan? Leg dan goed vast wat er afwijkt van de oorspronkelijke afspraken en omschrijvingen. Maak foto’s, bijvoorbeeld van een ‘zwembad gesloten’-verklaring.

Tip 3

Klaag ook ter plekke bij de accommodatie/verhuurder en stel de reisorganisatie direct op de hoogte. Doe dat aantoonbaar met bijvoorbeeld een e-mail en vraag of er een alternatief of oplossing mogelijk is.

Tip 4

Welke eventuele beperkingen zijn er buiten de locatie? Houd er rekening mee dat dit buiten de verantwoordelijkheid van de reisorganisatie valt, tenzij je bijvoorbeeld een rondreis of bezoek aan een museum hebt bijgeboekt. Denk op voorhand goed na wat je wil gaan doen en wat voor jou belangrijk is.

Tip 5

Houd rekening met eventuele reserveringen voor bijvoorbeeld restaurants of musea om teleurstelling te voorkomen. Je loopt net als in Nederland het risico dat je niet meer zomaar een lokaal hotel of restaurant kunt binnenlopen om een kamer te boeken of te eten.

Tip 6

Controleer het lokale openbaar vervoer als je daar gebruik van wil maken. Is er een afwijkende dienstregeling, zijn er beperkingen? Moet je een mondkapje dragen? Aan welke regels moet je je houden?

Tip 7

De overheid repatrieert niet bij een negatief reisadvies! Houd het nieuws (ook lokaal) goed in de gaten en de informatie van je reisorganisatie en de luchtvaartmaatschappij. Check daarnaast de app van de rijksoverheid: er kunnen ook verschillen per regio zijn.

Woordvoering