blog

Iemand botst met zijn auto tegen mijn bestelbusje. Wat nu?

4 min leestijd03 mei 2023

Jaarlijks raken gemiddeld 430.000 mensen betrokken bij een verkeersongeval. De kans is dan ook groot dat je ooit slachtoffer bent van een verkeersongeval. Helemaal wanneer je voor je werk veel onderweg bent. Je vraagt je misschien af wat de verschillen zijn tussen een botsing met een particulier of zakelijk voertuig. Lees verder om erachter te komen wat je moet doen na een botsing met je bestelbusje tegen een auto.

Rembrandt Groenewegen

jurist

Bekijk meer

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Weer een nieuwe werkdag. Het is nog wat donker en het miezert. Je bent met je busje onderweg om bestellingen af te geven. Maar dan gaat het mis. De andere automobilist geeft je geen voorrang, houdt onvoldoende afstand, rijdt bij rood licht de kruising op of rijdt tegen jouw stilstaande bestelbus. En degene verlaat de plaats van het ongeval zonder zijn of haar gegevens achter te laten. Het overkomt velen. Dit zijn een aantal voorbeelden waarbij je als verkeersdeelnemer mogelijk betrokken raakt en (letsel)schade kunt oplopen.

Wat te doen na een botsing?

Raak je met jouw zakelijk voertuig betrokken bij een verkeersongeval? Dat is heel erg vervelend. Vaak ontstaat bij een verkeersongeval schade aan het zakelijk voertuig en soms ook aan het werkmateriaal of de nog te bezorgen bestellingen. Je kunt jouw werk niet meer uitvoeren, waardoor de bestellingen vertragen en je klanten moet teleurstellen.

Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij is belangrijk om een (deel) van de schade en het verlies aan inkomsten vergoed te krijgen. Toch is het niet altijd even makkelijk om de tegenpartij bij een botsing met succes aansprakelijk te stellen. Zeker wanneer de tegenpartij geen aansprakelijkheid erkent of na de botsing doorrijdt. Want op wie verhaal je dan de schade en wanneer ontvang je een schadevergoeding?

Ga na of je goed bent verzekerd bij je tussenpersoon

In de meeste situaties ben je als ondernemer wel goed verzekerd tegen een verkeersongeval als je met jouw bestelbus schade aan een derde veroorzaakt. De wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) verplicht namelijk dat een motorrijtuig verzekerd moet zijn. Deze verzekering dekt alleen niet de schade die aan jouw eigen motorrijtuig is ontstaan. Indien je geen casco (allrisk) verzekering hebt afgesloten, dan is de schade aan jouw bestelbus zelf niet gedekt. Ontstaat er door de aanrijding schade aan jouw motorrijtuig en vind jij een ander aansprakelijk? Dan kan een rechtsbijstandsverzekering een mooie toevoeging zijn om jou bij te staan in het verhalen van jouw schade.


Rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandverzekering kan bij verschillende situaties van pas komen. Bij juridische conflicten krijg je hulp van een jurist die weet wat jouw rechten en plichten zijn. De verzekering dekt de (meeste) juridische kosten.


Schadeposten na aanrijding bestelbusje tegen een auto

De kans op (letsel)schade bij een botsing is groot. Niet alleen voor de bestuurder van de auto waar je tegenaan bent gebotst, maar misschien loop je zelf (letsel)schade op. Dit heeft grote financiële gevolgen. Zo komen verschillende kosten op je pad.

DAS helpt bij het verhalen van materiële schadeposten als blikschade aan het bedrijfsvoertuig, kosten van het vervangend vervoer, opgelopen bedrijfsschade en van de schade ontstaan aan werkmaterialen die in het zakelijk voertuig stonden. Daarnaast verhalen we immateriële schadeposten waarbij je een vergoeding krijgt voor de psychische-, emotionele-, en geestelijke schade door pijn, verdriet of verminderde levensvreugde.

DAS staat je bij

Nu is de belangrijkste vraag wie de schade vergoedt. Laat je ontzorgen in de begeleiding en afhandeling van de schade door de specialisten van DAS. Zo stellen we de tegenpartij en verzekeraar aansprakelijk. Dit doen we door de schuldvraag te beoordelen en het verzamelen van bewijsmateriaal. Maar DAS doet meer. We stellen de gemaakte schade snel en op een goede manier vast, zodat we de schadevergoeding zo snel mogelijk verhalen. Dit scheelt jou een hoop tijd en zorgen. Zo kun jij je blijven focussen op het herstel en de bedrijfsvoering.

Juridische hulp voor iedereen

Verzekerd of niet verzekerd, bij DAS staan onze juridische specialisten voor je klaar om problemen op te lossen of te voorkomen. Laat het uitzoek- en papierwerk over aan ons. Dagelijks houden wij ons bezig met de meest uiteenlopende juridische vraagstukken. Je weet meteen waar je aan toe bent. En dat scheelt tijd. Ons team van juridisch specialisten staat voor je klaar. Wil je meer weten of heb je vragen? Wacht niet langer en neem vrijblijvend contact met ons op 088 327 98 00 of vraag je adviseur. Dan gaan wij voor je aan de slag.

jurist

Rembrandt Groenewegen

Ik ben een jurist die met veel plezier zijn werkzaamheden uitoefent! Ik heb ruime kennis over verkeersaansprakelijkheid, onrechtmatige daad, wegbeheerdersaansprakelijkheid en verkeersstrafrecht. Naast het behandelen van gecom...

Meer artikelen van Rembrandt Groenewegen

Ook interessant voor je


 Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen
27 aug 20233 min leestijd

Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen

Aanrijding op vakantie in het buitenland? Volg deze stappen!


 Vakantiehuisje of hotel niet zoals verwacht? Dit moet je doen
27 aug 20233 min leestijd

Vakantiehuisje of hotel niet zoals verwacht? Dit moet je doen

Wat kun je doen als je accommodatie niet voldoet? Wij geven drie tips.


 Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?
12 aug 20235 min leestijd

Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?

Als je deelneemt aan het verkeer ontkom je er niet aan: moderne elektrische voertuigen. Maar mogen ze op de openbare weg rijden? Ben je verzekerd als je een ongeval veroorzaakt? Kan je een boete krijgen als je ermee op de weg rijdt? En hoe zit het in het buitenland? In dit blog leggen we het uit.

1 van 3