Code oranje op vakantie en code rood voor je loon?

Ja hoor, eindelijk vakantie en dan verandert je bestemming van kleurcode. Je ziet onderhand groen of geel van al die kleurcodes. Je wil eigenlijk gewoon gaan, je hebt behoefte aan rust en een andere omgeving. Maar krijg je dan wel je salaris wanneer je terug bent en in quarantaine moet?

 

In de eerste plaats is je vakantiebestemming een privéaangelegenheid, waar je baas zich niet mee mag bemoeien. Je hoeft ook niet te vertellen waar je naartoe gaat. Maar je moet wel rekening houden met de quarantaine, die voor je eigen rekening komt wanneer je afreist naar een gebied met code rood of oranje. Je werkgever mag wel voorkomen dat je het advies om in quarantaine te gaan in de wind slaat. Hij moet namelijk zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor jou en je collega’s. Dat betekent dat jou de toegang kan worden ontzegd als je uit een risicogebied komt. Heb je de mogelijkheid om thuis te werken? Dan kun je natuurlijk gewoon aan de slag tijdens je quarantaineperiode. Maar is die mogelijkheid er niet? Dan heb je in de quarantaineperiode dus geen recht op loon.

Code groen of geel tijdens vertrek

Het ligt anders als je bent afgereisd naar een bestemming die code groen of geel had en tijdens je verblijf code oranje is geworden. Dan is het niet jouw verantwoordelijkheid dat je ineens toch in quarantaine moet en komt die periode niet voor je eigen rekening. Maar als je kunt thuiswerken, moet je dat natuurlijk doen.

Corona opgelopen tijdens vakantie

Wat je natuurlijk absoluut niet hoopt, is dat je corona oploopt tijdens je vakantie. Je reist niet naar een land met code oranje met de bedoeling corona op te lopen of ziek te worden. Dit is ook precies de reden dat je in dat geval gewoon recht op loon houdt. In de wet is bepaald dat je loon bij ziekte wordt doorbetaald, tenzij je opzettelijk ziek bent geworden. Die eis is heel streng. De werkgever moet bij ziekte minimaal 70 procent van het loon doorbetalen. Soms is in een cao vastgelegd dat dit wordt aangevuld tot 100 procent, tenzij er sprake is van ziekte door schuld. Schuld is een minder harde eis dan opzet. Afreizen naar een land met negatief reisadvies zou gezien kunnen worden als schuld, en dat kan betekenen dat je maar 70 procent van je loon krijgt.

Met gezond verstand op reis

Jouw werkgever zal je vast een welverdiende vakantie gunnen. Neem echter in deze, bijzondere tijd, geen onnodige risico’s. Houd de berichtgeving van de overheid goed in de gaten en overleg met je werkgever. Dat voorkomt discussies en verrassingen. En, bij twijfel, altijd even juridisch advies inwinnen.

Fijne vakantie!

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Pascal Besselink Advocaat
Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang Pensioenrecht. Ik richt me onder meer op het ontslagrecht en re-integratievraagstukken. Ook adviseer en procedeer ik regelmatig over concurrentiebedingen.
Meer artikelen van Pascal