Concurrentiebeding: neem het niet klakkeloos op in je arbeidscontract

Het concurrentiebeding wordt vaak breed ingezet terwijl dat niet altijd nodig is. Dat bleek uit onderzoek afgelopen zomer. Veel werknemers nemen het voor lief en willen niet meteen zeuren bij hun nieuwe werkgever. Maar, er valt wel degelijk over te onderhandelen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat een op de drie werkgevers het beding ook gebruikt om te voorkomen dat personeel vertrekt. Er zijn grote tekorten op de arbeidsmarkt. Daardoor stappen veel werknemers momenteel over naar een andere werkgever. Vaak zie je dat salaris een grote rol speelt, maar werknemers die aan een nieuwe baan beginnen, moeten niet alleen letten op wat ze gaan verdienen.

Beperking van mogelijkheden

Natuurlijk is salaris belangrijk, maar kijk ook of je nieuwe werkgever een concurrentiebeding wil opnemen in je arbeidscontract. Ga daar ook niet klakkeloos mee akkoord. Het concurrentiebeding beperkt je in je mogelijkheden voor een bepaalde periode als je naar een andere werkgever wil overstappen. Vaak wordt er bepaald dat je pas na een jaar mag gaan werken binnen dezelfde branche. En dat is niet altijd nodig.

Niet zeuren

Vaak hoor ik dat werknemers bij het opstellen van het contract niet willen zeuren tegen hun nieuwe werkgever. Ze denken vaak dat het niet zo’n vaart zal lopen met het concurrentiebeding. Maar de praktijk wijst vaak anders uit.

Onderhandelen is de moeite waard

Het is dus wel degelijk de moeite waard om te onderhandelen over een concurrentiebeding. Bijvoorbeeld verkorten naar zes maanden of een relatiebeding af te spreken in plaats van een concurrentiebeding. In een relatiebeding spreek je af dat je voor een bepaalde periode geen contact zal hebben met de klanten van je huidige werkgever wanneer je daar vertrekt. Dan kun je in ieder geval wel binnen de branche blijven werken. Een relatiebeding is dus vaak minder ingrijpend dan een concurrentiebeding.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Pascal Besselink Advocaat
Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang Pensioenrecht. Ik richt me onder meer op het ontslagrecht en re-integratievraagstukken. Ook adviseer en procedeer ik regelmatig over concurrentiebedingen.
Meer artikelen van Pascal