Baan kwijt door wangedrag op virtuele bedrijfsborrel: kan dat?

De feestdagen staan voor de deur en daarmee ook de kerst- en nieuwjaarsborrels. Deze zullen dit jaar weer virtueel moeten plaatsvinden. Maar wat als collega’s zich virtueel misdragen? Kan dat leiden tot ontslag?

We hebben het misschien allemaal wel eens meegemaakt: een collega die tijdens de kerst- of nieuwjaarsborrel net iets te diep in het glaasje heeft gekeken en zich vervolgens begon te misdragen. Vaak loopt het met een sisser af. Maar niet altijd. Afgelopen jaren zijn er verschillende arbeidsrechtelijke uitspraken geweest waarbij werknemers (fors) over de schreef waren gegaan op een bedrijfsborrel met ontslag (op staande voet) als gevolg.

Twee voorbeelden

Dat het niet zo verstandig is om een collega publiekelijk voor andere collega’s voor schut te zetten, ondervond een politieagent. Hij kreeg een disciplinaire straf opgelegd op grond van plichtsverzuim door op een kerstviering een collega ten overstaan van ongeveer 140 collega’s voor schut te zetten. Hij droeg de volgende tekst voor: “Op de werkvloer heb je met een collega iets willen opbouwen. Nota bene een collega die op het punt stond om te gaan trouwen. Zoals iedereen weet is het zover niet gekomen en uit elkaar gespat zijn al jouw dromen. Je hebt liggen vloeken en schelden en tieren, maar je zult toch helemaal alleen dit jaar Kerstmis moeten vieren”.

Een werknemer die tijdens de kerstborrel van zijn werk cocaïne bij zich had en de drug ook aanbood aan een collega, kreeg ontslag op staande voet. Hij viel deze collega zelfs aan met een ploertendoder toen die het aanbod afsloeg. Zelf snoof hij in de kantine een lijntje. De rechter vond het ontslag op staande voet terecht. Geen baan meer en geen ww-uitkering voor de werknemer.

Wanneer rechtvaardigt wangedrag ontslag op staande voet?

Uiteraard zijn dit extreme gevallen. Het zijn altijd de concrete feiten en omstandigheden van het geval die maken dat een ontslag (op staande voet) in een bepaalde situatie is gerechtvaardigd. Dat geldt ook voor incidenten op bedrijfsborrels.

Wangedrag tijdens virtuele borrel

Die borrels zullen dit jaar niet of nauwelijks plaatsvinden. Maar je ziet wel dat veel bedrijven de jaarlijkse afsluiter of de start van het nieuwe jaar via een online borrel organiseren. Maar wat nu als de werknemer om 17:00 uur straalbezopen achter de laptop kruipt om aan de virtuele borrel deel te nemen en daar collega’s gaat schofferen?

Als goed werknemer gedragen

Ook vanachter de computer heb je je als goed werknemer te gedragen. Misdragingen, ook in je eigen huis, achter je eigen computer kunnen arbeidsrechtelijke gevolgen hebben. Werknemers kunnen zich niet vrijpleiten door te zeggen dat het wangedrag in de privé-omgeving plaatsvond en het daarom geen gevolg kan hebben voor je baan.

Gevolgen van wangedrag in privé-omgeving

Ga je over de schreef tijdens de zoomborrel? Afhankelijk van de ernst van het wangedrag kunnen de gevolgen variëren van een officiële waarschuwing tot in het uiterste geval ontslag (op staande voet). Het verweer dat je drank thuis nuttigde zal waarschijnlijk niet baten. Gelukkig zal het in de meeste gevallen zonder problemen verlopen.

Ik wens je een meesterlijk 2022!

Pascal Besselink Advocaat
Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang Pensioenrecht. Ik richt me onder meer op het ontslagrecht en re-integratievraagstukken. Ook adviseer en procedeer ik regelmatig over concurrentiebedingen. Dit onderwerp heeft mijn grote interesse. Ik verzorg cursussen, presentaties en webinars over verschillende arbeidsrechtelijke onderwerpen en publiceer in diverse vaktijdschriften. Ik schrijf blogs en treed regelmatig op als woordvoerder over actuele arbeidsrechtelijke onderwerpen in kranten en tijdschriften, en op radio en tv. Op die manier probeer ik als meester in juridische hulp het recht toegankelijk te maken voor iedereen.
Meer artikelen van Pascal

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden