Bagateldelicten leiden vaak tot ontslag op staande voet

Een bagateldelict is een relatief kleine overtreding van een werknemer die wel grote gevolgen voor die werknemer kan hebben. Denk aan diefstal of verduistering van zaken van geringe waarde, zoals koffiecupjes, een blikje cola of een zakje pinda’s. De schade voor de werkgever is meestal zeer beperkt. Voor de werknemer kan het desondanks enorme gevolgen hebben. Vaak leidt een bagateldelict tot het geven van een ontslag op staande voet. Zeker bij bedrijven die een ‘zero tolerance beleid’ voeren. En dat zijn er steeds meer.

Afgelopen jaar kwam weer een aantal spraakmakende bagateldelicten voorbij. Twee zaken speelden bij Action. De eerste betrof een werknemer die na afloop van zijn werktijd een plastic tasje ter waarde van drie cent meenam zonder dit af te rekenen, om daar poncho’s in te doen die hij eerder die dag onder werktijd had gekocht. Action gaf ontslag op staande voet, maar dit hield geen stand.

Badkamerkastje en gelzadelhoes leiden tot ontslag op staande voet

Het ontslag op staande voet van een assistent bedrijfsleidster bij Action die een badkamerkastje ter waarde van 9,99 euro en een gelzadelhoes van 2,99 euro meenam hield wel stand. Zij werd aan de hand van camerabeelden geconfronteerd met het meenemen van de winkelartikelen en kon vervolgens geen kassabon of pintransactie laten zien.

Zero tolerance beleid

Ook KLM Catering Services (KCS) hanteert al jaren een ‘zero tolerance beleid’. Zo ontsloeg zij eerder werknemers op staande voet na het opeten van een geopend zakje pinda’s en het eten van cashewnoten. Dit jaar volgde een nieuwe uitspraak in deze reeks, namelijk van een werknemer die, in strijd met de regels, een dopperfles vulde met een waterflesje bronwater, eigendom van KCS. Het door KCS hiervoor gegeven ontslag op staande voet hield stand. Tegen deze uitspraak is hoger beroep ingesteld.

Gratis koffie tappen leidt tot ontslag op staande voet

Een werknemer die ruim zes maanden lang gratis koffie tapte uit een automaat in de bedrijfskantine met een sleutel, die hij niet behoorde te bezitten, kreeg ook ontslag op staande voet. Voor de koffie moest normaal 0,20 – 0,30 eurocent worden betaald. Ondanks een waarschuwing bleef de werknemer gebruik maken van de sleutel met ontslag op staande voet als gevolg. Ook dit ontslag bleek terecht.

Protocollen en richtlijnen

Voor werkgevers is het belangrijk om, als zij een ‘zero tolerance beleid’ willen voeren, dat beleid goed te formuleren, onder de aandacht van de werknemers te brengen en consequent toe te passen. Echter, wel altijd rekening houdend met alle omstandigheden van het geval, waaronder de persoonlijke omstandigheden van de werknemer.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden