blog

Bemoeienis van de baas op je social media gedrag: vier vragen en antwoorden op een rij

3 min leestijd17 nov 2022

Uitingen op social media leiden regelmatig tot arbeidsgeschillen, ontslag en zelfs rechtszaken. Maar in hoeverre mag een werkgever zich überhaupt bemoeien met wat zijn personeel op sociale media uitspookt? In dit blog geef ik antwoord op een aantal vragen.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

In hoeverre heeft een werkgever iets te zeggen over het gedrag van een werknemer op social media?

De belangrijkste misvatting is dat werknemers denken dat ze alles op social media kunnen plaatsen en dat een werkgever zich daar niet mee mag bemoeien, omdat het een privékwestie is. Privé is het uitganspunt, maar dat is zeker niet onbegrensd.

Als er een link kan worden gelegd tussen de werknemer die een omstreden bericht plaatst en diens werkgever, kan dat negatieve gevolgen hebben voor die werkgever. Het bedrijf kan bijvoorbeeld vragen of klachten krijgen van andere medewerkers of klanten. Dan kan een werkgever belang hebben om te zeggen: dit gaat te ver, dit moet stoppen. Kortom, een werkgever heeft niks te zeggen over het social mediagedrag van het personeel, tenzij het de werkverhouding of het bedrijf schaadt.

Maakt het verschil welke functie je hebt binnen een bedrijf?

Dat kan inderdaad per werknemer verschillen. Het kan zijn dat een werknemer bij hetzelfde bedrijf wél met een bepaald bericht op social media wegkomt omdat hij een functie heeft die niet meteen gelinkt wordt aan het bedrijf, bijvoorbeeld een productiemedewerker. Bij een salesmanager die hetzelfde op social media plaatst kan dat weer anders zijn. Die vertegenwoordigt het bedrijf bij belangrijke klanten, dat kan sneller de werkverhouding raken. Als je als docent dagelijks voor een groep scholieren staat, is dat anders dan dat je op dezelfde school conciërge bent. Daar zit zeker verschil in.

Kan een werkgever eisen dat je een bericht van social media verwijdert?

Als een bericht een bedrijf schade toebrengt, bijvoorbeeld omdat klanten klagen of zelfs weglopen, kan dat tot verregaande maatregelen leiden. Dan valt het niet uit te sluiten dat de werkgever zegt dat diegene hiermee moet stoppen of een bericht moet verwijderen vanwege negatieve gevolgen.

Kan je gedrag op social media uiteindelijk leiden tot ontslag?

Ja, in het uiterste geval kan dat. Als de werknemer vol blijft houden dat het privé is en het niet wil verwijderen en je kunt als werkgever aantonen dat het voor schade zorgt, kan dat een reden zijn voor ontslag. Maar dan moet een werkgever die negatieve gevolgen wel goed onderbouwen. Bijvoorbeeld met berichten van verontruste klanten of medewerkers. Als de werknemer z'n kont tegen de krib gooit en doorgaat met hetzelfde gedrag, dan is het niet uit te sluiten dat de werknemer dat z'n baan kost.

Veel werknemers beseffen nog onvoldoende dat een ongelukkige post kan leiden tot een arbeidsconflict of zelfs ontslag. Werknemers realiseren zich niet dat zij soms het visitekaartje zijn van de onderneming, zowel binnen als buiten kantooruren. Door social media verdwijnen de grenzen tussen privé en zakelijke berichten. Wees je er altijd van bewust wat de gevolgen kunnen zijn als je iets post op social media.

advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Deelname aan demonstraties en discussies op de werkvloer: wat kan wel en niet?
12 jun 20243 min leestijd

Deelname aan demonstraties en discussies op de werkvloer: wat kan wel en niet?

Mag je werkgever het verbieden om deel te nemen aan een demonstratie en wat als de discussie oplaait op de werkvloer en je je onveilig voelt?

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld
10 jan 20243 min leestijd

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld

Het verzwijgen van uitzicht op een nieuwe baan kan uitmonden in het terugeisen van ontslagvergoedingen of zelfs resulteren in ontslag op staande voet. Lees hier hoe dat precies zit...

Vaak te laat komen kan je je baan kosten
28 dec 20233 min leestijd

Vaak te laat komen kan je je baan kosten

Vaak of structureel te laat op het werk komen, kan arbeidsrechtelijke gevolgen hebben. Je leest hier welke.

1 van 3