Camerabeelden zetten arbeidsrelatie op scherp

Dennis* werkt in de beveiliging en heeft het vermoeden dat zijn baas hem volgt via camerabeelden. Toen zijn vermoeden waarheid bleek, nam hij ziedend van woede contact met mij op. Nu begreep hij ineens waar al die reprimandes vandaan kwamen.

Dennis krijgt in korte tijd verschillende keren van zijn leidinggevende te horen dat hij bepaalde handelingen anders moet uitvoeren. Dennis werkt altijd samen met collega’s. Daarom denkt hij in eerste instantie dat zijn collega’s hem erbij willen lappen. Hij ligt nou eenmaal niet zo goed in de groep.

Alleen via camera’s

Maar er komen ook dingen ter sprake die niet door zijn collega's kunnen worden waargenomen, zoals het missen van dingen bij controles. Dat kan alleen waargenomen worden via de camera’s. Vanaf dat moment vermoedt Dennis dat hij op zijn vingers wordt gekeken via de camerasystemen.

Heftige confrontatie in toiletruimte

De bom barst als Dennis onder werktijd naar het toilet gaat. Zijn leidinggevende spreekt hem in de toiletruimte aan dat hij onder werktijd op zijn telefoon zit te whatsappen. Dennis is verbijsterd. Zijn leidinggevende kan dat alleen weten als hij direct op de hoogte was dat Dennis naar de wc ging én hij via zijn eigen telefoon keek of Dennis online was op de chatdienst. Het ontaardt in een heftige confrontatie in de toiletruimte.

Alleen incidenten van Dennis

Wat volgt is een intern onderzoek door een externe partij, een gesprek met HR en de directie. Uit het onderzoek blijkt dat het ongeloofwaardig is dat er van slechts één werknemer uit een team van twintig zoveel incidenten worden geconstateerd in zo’n korte periode. Van de andere werknemers is geen enkele aantekening te vinden. Ook zijn de momenten waarop de constateringen plaatsvinden te vlot na het incident om het toeval te kunnen noemen.

Onrechtmatig volgen

Toch volgen er geen sluitende conclusies uit de rapportage. Maar de rapportage insinueert wel dat de leidinggevende Dennis onrechtmatig volgde via de camerabeelden. Uit de logbestanden van het persoonlijke account van de leidinggevende blijkt dat de beelden al werden bekeken voordat er überhaupt aanleiding was van verdacht gedrag. Hij heeft het duidelijk op Dennis gemunt.

Goed werkgeverschap geschonden

Dennis heeft alle reden om boos te zijn. Ik zou me in zijn positie ook vreselijk belazerd voelen. Zijn werkgever gooi ik dan ook voor de voeten dat hij Dennis onrechtmatig volgde en dat hij Dennis’ privacy onvoldoende heeft gewaarborgd. De werkgever heeft zijn zorgplicht en de normen van goed werkgeverschap geschonden.

Personeelsdossier schrappen

Het personeelsdossier moet geschrapt worden met een schriftelijke rectificatie naar de directe collega's in het team. Ook eis ik dat de leidinggevende van het team wordt gehaald en vervangen door een nieuwe leidinggevende. Dat weigert Dennis’ werkgever in eerste instantie. Die wil het in de doofpot stoppen. Ik kondig vervolgens een procedure aan, met alle publiciteit van dien.

Royale schikking

De werkgever blijkt hierna bereid tot een royale schikking: hij betaalt uiteindelijk bijna zes keer de ontslagvergoeding. Het dienstverband wordt wel beëindigd. Dit is voor Dennis de kans om een ander carrièrepad te bewandelen. Iets dat hij al langer wilde.

Blij met resultaat

Los van alle frustratie is Dennis meer dan blij met het resultaat. Ik op mijn beurt ben heel blij dat ik Dennis heb kunnen bijstaan in een voor hem emotionele periode met een zeer goed resultaat tot gevolg. Ik ga na zo’n zaak met een voldaan gevoel slapen.

* De naam is gefingeerd.

Sean Witteveen
Ik werk als jurist en behandel contractuele- en arbeidszaken.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden