blog

Ontslag op staande voet gerelateerd aan corona

3 min leestijd11 feb 2021

Een ontslag op staande voet wordt regelmatig vanuit een opwelling gegeven waarbij emoties dan vaak de boventoon voeren. Er gaat geregeld een streep door het ontslag op staande voet, omdat werkgevers niet de juiste formaliteiten toepassen. De zaak strandt dan vaak alsnog bij de rechter.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Afgelopen jaar waren er ook meerdere opvallende ontslag op staande voet uitspraken. Nieuw was dat rechters ook uitspraken moesten doen over een ontslag op staande voet dat gegeven was vanwege maatregelen die niet opgevolgd werden in verband met corona. Daar zaten onder andere deze twee spraakmakende uitspraken bij.

"Ik heb Corona en nu heb ik jou besmet"

Het eerste voorbeeld betrof een werknemer van Kwik Fit. Die vloog een collega om de nek waarbij hij zou hebben geroepen: "Ik heb Corona en nu heb ik jou besmet". De werknemer vocht het ontslag aan. De kantonrechter oordeelde dat de werknemer buitengewoon onhandig en onverstandig had gehandeld door zijn collega op zeer korte afstand te benaderen en om de nek te vliegen. Daarmee handelde hij in strijd met de van overheidswege afgekondigde anderhalve metermaatregel.

Ontslag op staande voet een brug te ver

De kantonrechter vond een ontslag op staande voet echter een brug te ver. Mede gelet op het zeer lange dienstverband van 34 jaar. De arbeidsovereenkomst werd uiteindelijk wel ontbonden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding. De werknemer kreeg nog wel de transitievergoeding mee.

Restaurant geopend ondanks instructies om te sluiten

Het tweede voorbeeld is een ontslag op staande voet gegeven door Burger King aan een assistent-manager. In dit geval vond de rechter het ontslag op staande voet wel rechtsgeldig. De assistent-manager had het restaurant geopend ondanks instructies van de werkgever om dat niet te doen in verband met overheidsmaatregelen vanwege de coronacrisis.

Negatieve reacties op social media en gezondheidsrisico’s

Uit WhatsAppberichten had de assistent-manager kunnen opmaken dat de restaurants gesloten zouden worden en alleen afhalen via drive thru en thuisbezorging was toegestaan. Door het restaurant toch te openen verschenen niet alleen negatieve berichten op social media over Burger King maar ontstonden gezondheidsrisico’s voor collega’s en gasten van Burger King. De assistent-manager heeft hoger beroep ingesteld. In 2021 zullen we weten of het Hof wellicht anders oordeelt.

Wet zeer strikt

Ontslag op staande voet is de zwaarste maatregel die je kunt nemen. Het heeft nogal wat gevolgen voor de ontslagen medewerker, bijvoorbeeld geen recht op een ww-uitkering. Daarom is de wet zeer strikt. Bij twijfel blijft het devies dan ook beter niet over te steken.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Deelname aan demonstraties en discussies op de werkvloer: wat kan wel en niet?
12 jun 20243 min leestijd

Deelname aan demonstraties en discussies op de werkvloer: wat kan wel en niet?

Mag je werkgever het verbieden om deel te nemen aan een demonstratie en wat als de discussie oplaait op de werkvloer en je je onveilig voelt?

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld
10 jan 20243 min leestijd

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld

Het verzwijgen van uitzicht op een nieuwe baan kan uitmonden in het terugeisen van ontslagvergoedingen of zelfs resulteren in ontslag op staande voet. Lees hier hoe dat precies zit...

Vaak te laat komen kan je je baan kosten
28 dec 20233 min leestijd

Vaak te laat komen kan je je baan kosten

Vaak of structureel te laat op het werk komen, kan arbeidsrechtelijke gevolgen hebben. Je leest hier welke.

1 van 3