blog

Wangedrag op kerstborrel: leidt dat tot ontslag?

3 min leestijd18 dec 2023

Zo tegen het einde van het jaar worden er door veel bedrijven en organisaties weer kerstborrels georganiseerd. Altijd leuk natuurlijk om onder het genot van een hapje en drankje het jaar met je collega’s af te sluiten. Maar, als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan, zo luidt het bekende gezegde. Dat kerstborrels voor sommige werknemers (al dan niet als gevolg van een slok te veel op) minder gezellig kunnen aflopen, leren deze uitspraken.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Een medewerker van ProRail werd op staande voet ontslagen omdat hij volgens zijn werkgever een collega meerdere malen lastig had gevallen met beledigende en kwetsende opmerkingen nadat hij tijdens de kerstborrel zichtbaar alcohol had geconsumeerd. Bovendien zou hij die collega geheel ongevraagd en tegen haar zin in herhaaldelijk hebben betast. Hij ging daarmee door ondanks dat hem was gevraagd er onmiddellijk mee te stoppen. De werknemer vecht het ontslag aan en komt met de schrik vrij. De rechter oordeelt dat ontslag een te verstrekkend middel is gelet op de financiële gevolgen, en omdat de werknemer al 40 jaar goed functioneerde.

Ontslag vanwege verstoppen fiets

Een werknemer die na afloop van een kerstborrel een fiets van een collega verplaatste (lees: verstopte) naar een uithoek van het bedrijfsterrein, wordt op staande voet ontslagen. De werknemer zelf geeft aan dat het ‘voor de grap’ was wanneer hij met de camerabeelden wordt geconfronteerd. De rechter kwalificeert dit niet als een dringende reden en oordeelt dat het niet de bedoeling van werknemer was zich de fiets wederrechtelijk toe te eigenen. Ontslag op staande voet is volgens de rechter buitenproportioneel.

Slaande ruzie met directeur

Een werknemer raakt met een flinke slok op tijdens een kerstborrel in gesprek met de directeur. Dit gesprek eindigt in een ‘ruziënde sfeer’. De werknemer zegt tegen enkele andere personen dat hij de directeur wilde slaan. Iets na middernacht verlaat de directeur het café waar de borrel had plaatsgevonden. In de buurt van de uitgang wordt hij door de werknemer aangevlogen en vastgepakt. Als de werknemer de directeur probeert te slaan wordt dit door een collega voorkomen nadat deze hem vastpakt. Ontslag op staande voet volgt en dit houdt ook in hoger beroep stand, ondanks dat hij al 25 jaar in dienst was en diabetespatiënt is.

Ongewenst betasten

Na het kerstdiner van een politieke partij wordt de avond voortgezet in het café. De persvoorlichter en een stagiaire gaan ook mee. Omdat de laatste trein inmiddels is vertrokken, biedt de persvoorlichter de stagiaire aan bij hem thuis te blijven slapen. Onderweg probeert hij haar te zoenen en te betasten. De stagiaire is daar niet van gediend waarop zij door de persvoorlichter in het holst van de nacht alleen in Den Haag wordt achter gelaten. De stagiaire meldt dit en een waarschuwing volgt. Daarmee lijkt de kous af, maar kort daarna volgt er een ontbindingsverzoek. Dit wordt toegewezen, maar de persvoorlichter krijgt wel een transitievergoeding.

Een klap in het gezicht

Tussen een manager van een bank en een collega vindt een woordenwisseling plaats tijdens de kerstborrel. Daarbij zou die collega, de toekomstige leidinggevende, van de manager tot driemaal toe een klap in het gezicht hebben gekregen. De bank grijpt in de nasleep van het conflict pas laat in. Daarom kent de rechter, die de arbeidsovereenkomst ontbindt, een vergoeding toe. Die vergoeding wordt echter beperkt tot de helft van de toen nog geldende kantonrechtersformule, omdat de werknemer een aanbod voor mediation afwijst.

Lik in oor leidt niet tot ontslag op staande voet

Tijdens een kerstactiviteit bij een andere bank kijkt een werknemer ook te diep in het glaasje. Hij misdraagt zich behoorlijk, betast een vrouwelijke collega, slaat een mannelijke collega en likt weer andere collega bij zijn afscheid in het oor. Het zal wellicht verbazen, maar het ontslag op staande voet hield geen stand bij de rechter, die het gedrag weliswaar ernstig vond.

Voorlichter alcohol kruipt achter het stuur met drank op

Nota bene een voorlichter alcohol kruipt na de kerstborrel met te veel drank op achter het stuur en veroorzaakt een eenzijdig ongeval. Hij wordt op staande voet ontslagen. Volgens het Hof terecht, mede gelet op zijn voorbeeldfunctie.

advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld
10 jan 20243 min leestijd

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld

Het verzwijgen van uitzicht op een nieuwe baan kan uitmonden in het terugeisen van ontslagvergoedingen of zelfs resulteren in ontslag op staande voet. Lees hier hoe dat precies zit...

Vaak te laat komen kan je je baan kosten
28 dec 20233 min leestijd

Vaak te laat komen kan je je baan kosten

Vaak of structureel te laat op het werk komen, kan arbeidsrechtelijke gevolgen hebben. Je leest hier welke.

Tien spraakmakende en opvallende arbeidsrechtzaken in 2023
27 dec 20234 min leestijd

Tien spraakmakende en opvallende arbeidsrechtzaken in 2023

Een selectie van spraakmakende, leuke, smeuïge, maar soms ook treurige arbeidsrechtzaken in 2023.

1 van 3