Wangedrag tijdens virtuele bedrijfsborrel: wat zijn de gevolgen?

De feestdagen staan voor de deur en daarmee ook de kerst- en nieuwjaarsborrels. Borrels waar dronken collega’s wel eens voor de nodige overlast kunnen zorgen. En dat kan in sommige gevallen leiden tot een waarschuwing of ontslag op staande voet. Dit jaar zullen de bedrijfsborrels veelal virtueel plaatsvinden. Wat kunnen de gevolgen zijn als je je virtueel misdraagt?

We kennen misschien allemaal wel de voorbeelden van die ene collega die op de kerst- of nieuwjaarsborrel net iets te veel had gedronken en zich vervolgens begon te misdragen. Vaak loopt het met een sisser af. Maar niet altijd. Zo kwamen in de loop der jaren in de rechtspraak enkele voorbeelden voorbij waarbij werknemers (fors) over de schreef waren gegaan op een bedrijfsborrel met ontslag (op staande voet) als gevolg.

Voorbeelden

Het Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelde bijvoorbeeld dat het ontslag op staande voet van een metselaar die op de kerstborrel van 2015 ruzie ging maken met de directeur, terecht was. De metselaar wachtte de directeur buiten op en probeerde hem in beschonken toestand te slaan.

De arbeidsovereenkomst van de persvoorlichter van GroenLinks werd ontbonden, omdat hij na het kerstdiner van de Tweede Kamer-fractie een stagiaire probeerde mee te lokken naar het café en haar probeerde te zoenen. Toen ze aangaf hier niet van gediend te zijn, heeft de persvoorlichter haar alleen in de nacht achtergelaten. Dat leidde tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst, weliswaar met toekenning van de transitievergoeding, maar ook met de nodige reputatieschade.

Het ontslag op staande voet van een verkeersleider die al veertig jaar in dienst was bij ProRail en onder invloed van te veel alcohol een vrouwelijke collega lastigviel, hield uiteindelijk geen stand.

Wanneer is wangedrag gerechtvaardigd voor ontslag op staande voet

Wanneer leidt ontoelaatbaar of wangedrag tot ontslag op staande voet? Het zijn altijd de concrete feiten en omstandigheden van het geval die maken dat een ontslag (op staande voet) in een bepaalde situatie is gerechtvaardigd. Dat geldt ook voor incidenten op bedrijfsborrels.

Schofferen tijdens virtuele borrel

Die borrels zullen dit jaar niet of nauwelijks plaatsvinden. Maar je ziet wel dat veel bedrijven de jaarlijkse afsluiter of de start van het nieuwe jaar via een online borrel organiseren, al dan niet nadat bij de werknemers een pakketje is afgeleverd met daarin iets te knabbelen en te drinken. Maar wat nu als de werknemer om 17:00 uur straalbezopen achter de laptop kruipt om aan de virtuele borrel deel te nemen en daar collega’s gaat schofferen of mogelijk nog een stapje verder gaat?

Maakt wangedrag in privé-omgeving verschil?

Kun je je als werknemer dan vrijpleiten door te zeggen dat het wangedrag in de privé-omgeving plaatsvond en het daarom geen gevolg kan hebben voor je baan? Ik meen van niet. Ook vanachter de computer heb je je als goed werknemer te gedragen. Misdragingen, ook in je eigen woning, achter je eigen computer, al dan niet met je eigen drank op, kunnen consequenties hebben.

Waarschuwing of ontslag

Afhankelijk van de ernst van het wangedrag kunnen de gevolgen variëren van een officiële waarschuwing tot in het uiterste geval ontslag (op staande voet). Het verweer dat de drank die je nuttigde door de werkgever werd bezorgd, zal dan waarschijnlijk niet baten. Maar… het kan zeker wel een rol spelen in het debat. Ik adviseer werkgevers daarom terughoudend te zijn met het versturen van (grote hoeveelheden) drank in het pakketje bestemd voor de virtuele kerst- of nieuwjaarsborrel. Dat kan voorkomen dat zij voor de voeten geworpen krijgen dat zij de drank, waardoor de werknemer over de schreef ging tijdens de zoomborrel, zelf hadden verstrekt.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Pascal Besselink Advocaat
Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang Pensioenrecht. Ik richt me onder meer op het ontslagrecht en re-integratievraagstukken. Ook adviseer en procedeer ik regelmatig over concurrentiebedingen.
Meer artikelen van Pascal

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden