Wat als je wordt ontslagen vanwege bedrijfseconomische redenen?

Je opent maandag je agenda en ziet een gesprek met je leidinggevende en HR gepland staan. Je werkgever kampt al een tijdje met financiële problemen en je voelt de bui al hangen. En ja hoor; jij en een van je andere collega’s zijn de pineut. Naast dat dit een emotionele gebeurtenis is, komt er ook nog veel informatie op je af. Je hoort termen als “vaststellingsovereenkomst”, “ontslagprocedure bij het UWV”, “transitievergoeding” en meer van dit soort onbekende termen. Hoe weet je nu of jouw werkgever de regels volgt en wat jouw rechten zijn?

Jouw werkgever kan om verschillende bedrijfseconomische redenen tot ontslag overgaan. Denk bijvoorbeeld aan een slechte financiële situatie, werkvermindering, maar ook vanwege organisatorische redenen. Bij iedere reden geldt dat de werkgever deze reden moet onderbouwen. In de zogeheten “Uitvoeringsregels van het UWV” staat per reden beschreven wat de werkgever daarvoor moet aantonen bij het UWV. Het is daarom raadzaam om door te vragen zodat je achter de concrete bedrijfseconomische reden komt. Je kunt dan met behulp van de uitvoeringsregels van het UWV bepalen of je denkt dat je werkgever aan deze eisen van het UWV voldoet en jouw rechtspositie beter bepalen. 

De vaststellingsovereenkomst (VSO)

Krijg je bijvoorbeeld via een vaststellingsovereenkomst (VSO) een voorstel om het dienstverband met wederzijds goedvinden te beëindigen? Dan kun je door bovenstaande link bepalen wat jouw rechtspositie is én daarmee je onderhandelingspositie inschatten. Je kunt ook onze pagina over ontslag checken of een ontslagjurist inschakelen. Mijn collega’s en ik helpen iedere dag klanten bij vragen en problemen rondom hun ingrijpende ontslagsituatie.

Samen eens over de ‘ontslagafspraak’?

Wanneer jij en jouw werkgever het samen eens zijn geworden over het ontslag, is het belangrijk dat er wordt vermeld dat het ontslag op het initiatief van jouw werkgever plaatsvindt, dat jou geen verwijt te maken valt van het ontslag en dat er geen dringende reden aan het ontslag ten grondslag ligt. Als je ook voldoet aan de overige voorwaarden om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering (heb je bijvoorbeeld 26 van de 36 weken gewerkt), dan kun je aanspraak proberen te maken op een WW-uitkering. Deze afspraken worden vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst. Je hebt niet vanzelfsprekend recht op een ontslagvergoeding; het is echter wel gebruikelijk om hier iets over af te spreken. Je kunt hier gerust over onderhandelen. Kijk dan vooral hoe hoog de wettelijke transitievergoeding in jouw situatie is.

Transitievergoeding, hoe werkt dat?

Als je wordt ontslagen nadat jouw werkgever toestemming heeft gekregen van het UWV om jouw arbeidsovereenkomst op te zeggen heb je recht op de wettelijk vastgestelde transitievergoeding. Aan de ene kant is deze vergoeding bedoeld als compensatie voor het baanverlies voor jou als werknemer en aan de andere kant moet deze vergoeding helpen bij de overstap naar ander werk. Wil je weten wat de transitievergoeding ongeveer zal zijn en checken of deze overeenkomt met de eventuele ontslagvergoeding die is voorgesteld in de VSO? Bekijk dan onze tool om de transitievergoeding te berekenen.

Vervaltermijn van de transitievergoeding

Wanneer het ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen is goedgekeurd door UWV is het belangrijk dat de transitievergoeding binnen drie maanden wordt uitgekeerd. Gebeurt dat niet? Onderneem dan vóór het verstrijken van die drie maanden actie en vraag alsnog om uitbetaling. Anders vervalt je recht op transitievergoeding. Houd die termijn dus goed in de gaten.

Meer juridische hulp nodig rondom ontslag?

Onze meesters in juridische hulp helpen iedere dag klanten bij vragen en problemen rondom hun ontslagsituatie. Samen met jou kijken ze naar de meest geschikte oplossing. Het is altijd goed om juridische hulp te krijgen, zodat je wordt geholpen bij het maken van beslissingen, het opstellen van belangrijke documenten en het onderhandelen met je werkgever.

Laat ons je helpen als je er niet helemaal uitkomt. Ben je niet verzekerd bij DAS? Dan bieden wij verschillende On Demand oplossingen aan.


Disclaimer

Deze blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Joyce Bender, senior jurist arbeidsrecht

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden