blog

Wat moet je doen bij (dreigend) ontslag? Volg deze zes tips

3 min leestijd11 okt 2020

Als je wordt ontslagen dan is dat enorm ingrijpend. Het brengt veel onzekerheid met zich mee. Daarom is het belangrijk om te weten waar je aan toe bent en waar je rekening mee moet houden. Met deze zes tips helpen we je op weg. Check hieronder per ontslaggrond wat je kunt doen.

Joyce Bender

Advocaat

Ontslag om persoonlijke reden

Tip 1 Vraag concreet wat je moet verbeteren en noteer dat

Hangt een ontslag op grond van disfunctioneren boven je hoofd? Dan is het belangrijk om te weten wat er precies van jou wordt verwacht. Vraag daarom concreet aan je werkgever wat je moet verbeteren. Hoe specifieker hoe beter. Zorg ook dat je zelf aan documentatie doet. Dus maak verslagen van gesprekken en bevestig de gemaakte afspraken.

Tip 2 Probeer bij een verstoorde arbeidsrelatie via mediation in gesprek te gaan

Niets is zo vervelend als weggaan bij je werkgever met een conflict. Zowel werkgevers als werknemers moeten zich inzetten om de relatie te verbeteren. Mocht het uiteindelijk zover komen dat de zaak voor de rechter komt, dan kijkt hij naar de inspanningen van beide partijen. Probeer daarom via mediation in gesprek te gaan met je werkgever om het conflict op te lossen. Het voordeel van mediation is dat je niet vervalt in geruzie en juridische ingewikkelde procedures. Je zoekt onder begeleiding van een onafhankelijke derde partij naar een oplossing.

Ontslag op staande voet

Tip 3 Onderneem direct actie bij een ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet heeft ernstige gevolgen. Je arbeidsovereenkomst eindigt direct en je krijgt dan ook geen loon meer. Daarnaast heb je geen recht op een WW-uitkering. Daarom mag een ontslag op staande voet niet zomaar. Je werkgever moet er een hele goede reden voor hebben. Vind jij het ontslag op staande voet onterecht? Laat je dan adviseren door een jurist. Zorg er wel voor dat je binnen twee maanden een verzoekschrift bij de rechter indient om het ontslag ongedaan te maken. Je kunt verzoeken om het ontslag op staande voet te vernietigen zodat je weer in dienst kunt komen of berusten in het ontslag en een aantal vergoedingen vorderen, waaronder een transitievergoeding, een vergoeding in verband met het niet in acht nemen van de opzegtermijn en een billijke vergoeding. Op onze website vind je een voorbeeldbrief protest tegen ontslag op staande voet.

Ontslag om bedrijfseconomische redenen

Tip 4 Check je rechtspositie bij bedrijfseconomisch ontslag

Er kunnen verschillende reden zijn voor een bedrijfseconomisch ontslag. Denk bijvoorbeeld aan een slechte financiële situatie, organisatorische redenen of werkvermindering. Achterhaal de concrete reden van het bedrijfseconomisch ontslag en kijk wat je werkgever daarvoor moet aantonen. Je kunt daarvoor de Uitvoeringsregels van UWV checken. Je kunt dan beter bepalen wat jouw rechtspositie is én daarmee dus je onderhandelingspositie inschatten als je eventueel een voorstel van je werkgever krijgt om het dienstverband met wederzijds goedvinden te beëindigen door middel van het sluiten van een vaststellingsovereenkomst.

Tip 5 Voorkom dat je recht op transitievergoeding vervalt

Wanneer het ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen is goedgekeurd door UWV is het belangrijk dat je transitievergoeding binnen drie maanden wordt uitgekeerd. Gebeurt dat niet? Onderneem dan vóór het verstrijken van die drie maanden actie en vraag alsnog om uitbetaling. Anders vervalt je recht op transitievergoeding. Houd die termijn dus goed in de gaten!

Ontslag bij langdurige arbeidsongeschiktheid

Tip 6 Vraag het dienstverband te beëindigen bij twee jaar arbeidsongeschiktheid

Ben je langer dan twee jaar arbeidsongeschikt? Dan kun je je werkgever vragen het dienstverband te beëindigen met wederzijds goedvinden. Je werkgever moet meewerken aan je verzoek en is verplicht een transitievergoeding te betalen. Dit geldt voor dienstverbanden waarbij de datum van twee jaar arbeidsongeschiktheid lag ná 1 juli 2015.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Ook interessant voor je


 Vol verwachting klopt ons hart....een ontslagbrief op de mat: een aantal missers op een rij
04 dec 20233 min leestijd

Vol verwachting klopt ons hart....een ontslagbrief op de mat: een aantal missers op een rij

Soms leveren ‘Sinterklaasacties’ tot arbeidsrechtelijke geschillen die zelfs leiden tot ontslag. We zetten een aantal missers op een rij.

Jenny laat zich niet inpakken door haar baas
27 nov 20233 min leestijd

Jenny laat zich niet inpakken door haar baas

Na maanden ziekteverlof komt Jenny weer terug op haar werk. Jenny krijgt een andere functie. Haar werkgever geeft er allerlei redenen voor, maar die redenen heeft hij met Jenny niet eerder besproken. Haar functioneren was altijd goed, en nu opeens niet? En dus: waarom nu die andere functie?


 Zelf ontslag nemen: voorkom onaangename verrassingen met deze weetjes
09 mrt 20234 min leestijd

Zelf ontslag nemen: voorkom onaangename verrassingen met deze weetjes

Waar moet je rekening mee houden als je ontslag neemt? Tips op een rij.

1 van 3