Werk mailen naar privé-mail: wanneer kan het je de kop kosten?

Hillary Clinton deed het. Minister Kamp deed het. Veel medewerkers doen het. En jij misschien ook wel. Via je privé-mailadres nog even aan de slag met je werk. Dat kan voor problemen zorgen. Zeker als het om vertrouwelijke informatie gaat.

Wij krijgen vaker aanvragen binnen voor ontslag op staande voet door het gebruik van privé-mailadressen voor werkzaamheden voor de baas. En eigenlijk is dat ook niet zo gek. De lijn tussen privé en werk wordt steeds dunner. Steeds meer mensen werken geregeld vanuit huis. Vaak kun je dan vanuit huis inloggen in jouw werkomgeving. Maar die mogelijkheid is er niet altijd. Dus wat doe je als je het werk niet afkrijgt en er thuis nog aan verder wil werken? Juist, dan stuur je werkmails en documenten naar jouw privé-mailadres.

Check je arbeidscontract

In hoeverre het gevolgen kan hebben, hangt af van wat er in de arbeidsovereenkomst is vastgelegd. Ook is het van belang te weten of de werkgever beleid voert over mailen naar privé-mailadressen en of hij zijn werknemers hierover heeft geïnformeerd. Zo kan er sprake zijn van een geheimhoudingsbeding. Een werkgever mag daaraan zijn eigen voorwaarden verbinden en daarin zelfs opnemen dat er een boete betaald moet worden als afspraken niet worden nageleefd. Wel moeten de voorwaarden redelijk zijn.

Maak duidelijke afspraken met je baas

Zo’n beding is bedoeld om tegen te gaan dat vertrouwelijke informatie bij mensen terecht komt voor wie het niet bedoeld is. Maar ik kan mij helemaal voorstellen dat je daar niet aan denkt als je uit loyaliteit naar je baas, thuis je werk wilt afmaken en even wat documenten naar je privé-adres mailt. Ik adviseer je om er duidelijke afspraken over te maken met je baas. Dan weten jullie allebei waar je aan toe bent.

Thuiswerken goed geregeld

Helemaal mooi is natuurlijk als je baas thuiswerken faciliteert en inloggen vanuit huis in bedrijfsbestanden mogelijk is. Daarbij moeten uiteraard de nodige veiligheidsvoorzieningen door je baas worden doorgevoerd. Dan hoef je als medewerker jouw privé-mail en bestanden niet te gebruiken voor het werk.

Redactieteam

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden