Zeg maar dag tegen je baan als je zwanger bent

Deze contractverlenging zou er dan een van 5 maanden zijn, waarvan een groot deel in haar zwangerschaps- en bevallingsverlof zit. Mede dit maakt dat de organisatie besloten heeft om het niet verlengen van het contract eerder te benoemen dan wettelijk noodzakelijk is.

Deze boodschap kreeg een jonge vrouw van haar baas. Zij stelde zich vervolgens op het standpunt dat haar zwangerschap en dus haar geslacht een rol speelde bij het besluit om haar arbeidsovereenkomst niet te verlengen en haar baas daarom in strijd met het recht op gelijke behandeling van mannen en vrouwen handelde. Een collega van mij dwong via de rechter na het einde van de arbeidsovereenkomst een billijke vergoeding af voor de zwangere vrouw. En dat is maar goed ook.

Maar zij is niet de enige. Veel zwangere vrouwen en jonge moeders hebben nog steeds last van discriminatie op het werk. Denk aan het niet mogen terugkeren in de eigen functie na een zwangerschap, het onthouden van promotie of het krijgen van ontslag. Het RTL Nieuws schenkt er vandaag aandacht aan. 

Drie tips

Als je gediscrimineerd wordt, adviseer ik je het er niet bij te laten zitten. Misschien heb je iets aan de volgende tips:

•Ken je rechten en plichten, want die heb je zonder meer als zwangere of moeder.

•Maak je wensen over het combineren van je werk met je zwangerschap en zorg voor je kindje bespreekbaar met je werkgever. Je kunt eventueel discriminatie melden bij de OR of een vertrouwenspersoon. Misschien is er intern de mogelijkheid om gebruik te maken van een klachtenregeling.

•Is klagen bij de werkgever om welke reden dan ook geen optie? Laat het er niet bij zitten en overweeg een klachtenprocedure te starten bij het College voor de Rechten van de Mens (hierna: CRM). Een oordeel van het CRM is juridisch niet bindend. Je kunt er dus ook voor kiezen om een civiele procedure te starten bij de rechter. In die procedure kun je een billijke vergoeding, dan wel schadevergoeding vorderen (afhankelijk van de omstandigheden van het geval).

Discriminatie tegen gaan

Laten we in ieder geval als vrouwen de handen ineen slaan door discriminatie te melden en je rechten en plichten goed te kennen. Zo kunnen we discriminatie vanwege zwanger- en/of moederschap tegen gaan.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten".

Joyce Bender Advocaat
Ik ben een ervaren advocaat (vanaf 2011 werkzaam bij DAS) die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht. In 2018 rondde ik de postacademische specialisatieopleiding Grotius Arbeidsrecht cum laude af. Cliƫnten kunnen bij mij terecht voor vraagstukken op het gebied van het arbeidsrecht in de breedste zin van het woord. Mijn werkwijze kenmerkt zich door een klantgerichte en doortastende aanpak.
Meer artikelen van Joyce

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden