case

De overgang: een nieuw begin in plaats van een carrièrekiller

4 min leestijd26 okt 2023

De mist rond de overgang lijkt wat op te trekken. Steeds vaker laat tout bekend vrouwelijk Nederland die in de overgang zit, zich erover uit. Ook over de klachten die zij ervan ondervinden. Het taboe lijkt te zijn doorbroken, maar geldt dat ook voor de werkvloer?

Miranda Oostenrijk

Advocaat

Cabaretier Hans Teeuwen sprak eens de gevleugelde woorden uit dat de overgang als een promotie klinkt, maar dat we dat gezien de klachten nu niet echt kunnen zeggen. De overgang is een onderwerp waar weliswaar vaak lacherig over wordt gedaan, maar waar iedere vrouw in haar leven mee te maken krijgt. Een periode waarin veel vrouwen tussen de 40 en de 60 jaar nog volop werkzaam zijn, maar waarbij zij klachten ondervinden van die overgang.

Hinder op het werk

Geschat wordt dat ongeveer 80 procent van de vrouwen in de overgang in meer of mindere mate overgangsklachten ondervindt, zoals slecht slapen, (psychische) vermoeidheid, opvliegers, concentratieproblemen en pijnklachten. Vrouwen ondervinden hierdoor niet alleen hinder in de privésfeer, maar ook op het werk.

Overgangsklachten van invloed op werkprestaties

TNO deed in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in 2022 verdiepend onderzoek naar de invloed van overgangsklachten op het werk. Uit dit onderzoek komt onder meer naar voren dat overgangsklachten wel degelijk van invloed kunnen zijn op het werkvermogen en de werkprestaties van vrouwen in de overgang en zelfs leiden tot verzuim en burn-outachtige klachten.

Behoefte aan begrip

Niet alleen zijn de klachten van invloed op het werk, maar vrouwen ervaren ook dat er zich ongemakkelijke situaties op het werk kunnen voordoen. Vrouwen bespreken hun overgangsklachten voornamelijk met enkele collega’s en minder snel met de (jonge en mannelijke) leidinggevende, bedrijfsarts of andere professional op het werk. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat er bij de vrouwen zeker wel behoefte bestaat aan begrip en ondersteuning van de leidinggevende en de bedrijfsarts.

Kans voor werkgevers

En daar ligt voor de werkgever een kans om aandacht te besteden aan - en begripvol te zijn - voor deze groep werknemers. Juist omdat overgangsklachten van invloed kunnen zijn op het functioneren, kunnen leiden tot verzuim en daardoor leiden tot meer kosten voor de werkgever. Door simpelweg meer aandacht te hebben voor deze menselijke en zachte kant van de arbeidsrelatie, voelen vrouwen zich gezien, gehoord en gesteund. En dat levert weer een win-win situatie op. Zeker als je weet dat het jaarlijkse verzuim door de overgang zo'n 650 (!) miljoen euro kost.

Tips hoe om te gaan met de overgang op de werkvloer

Maar hoe doe je dat dan als werkgever? Ik zet een aantal tips op een rij.

  • Verdiep je in de overgang
  • Maak het onderwerp bespreekbaar en bespreek eventuele maatregelen om verzuim te voorkomen
  • Ben betrokken en begripvol
  • Betrek zo nodig de bedrijfsarts hierbij

Misschien niet het meest aantrekkelijke onderwerp om over te hebben aan de lunchtafel, maar aandacht en begrip hiervoor levert je als werkgever wel een kostenbesparing op én een blijere werkneemster.

Meer informatie

Op zoek naar meer informatie en ondersteuning? Kijk eens op de site van Arboportaal.nl en het platform Vuurvrouw voor tips en tools.

Dit blog is van Miranda Oostenrijk, jurist arbeidsrecht bij DAS

Ook interessant voor je

Ziekte: melden bij solliciteren of niet? Veelgestelde vragen en antwoorden op een rij
06 nov 20233 min leestijd

Ziekte: melden bij solliciteren of niet? Veelgestelde vragen en antwoorden op een rij

Regelmatig ontvangen wij bij DAS vragen over ziek zijn en solliciteren. In welke gevallen moet je het vertellen en wanneer niet? Aan de hand van een aantal veel gestelde vragen leggen we het uit.


 Ziek op vakantie: krijg je vakantiedagen terug?
27 aug 20232 min leestijd

Ziek op vakantie: krijg je vakantiedagen terug?

Als je ziek bent tijdens je vakantie, kun je mogelijk vakantiedagen terugkrijgen. Hoe dat werkt, lees je in ons blog.


 Sabbatical: wat moet je als werkgever of werknemer regelen?
16 apr 20233 min leestijd

Sabbatical: wat moet je als werkgever of werknemer regelen?

Heb je recht op een sabbatical of mag een werkgever weigeren en waar moet je rekening mee houden? Arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink beantwoordt acht vragen.

1 van 3