blog

Overlast door blaffende honden: wat kun je dan doen?

3 min leestijd03 okt 2023

Blaffende honden bijten niet, zeggen ze. Nou, dat kan dan wel zo zijn, maar het geluid dat ze maken kan ook behoorlijk bijtend zijn. Zeker als het maar duurt en duurt. Dat is echt niet leuk meer als je zelf ook lekker in je tuin wilt zitten. Wat kun je doen?

Christa Verploeg

jurist, mediator

Bekijk meer

We wonen in Nederland vaak dicht op elkaar. En dan hoor je altijd wel een geluidje van elkaar, dat is normaal. Als je buren honden hebben, hoort daar nu eenmaal af en toe wat geblaf bij. Maar soms blaffen honden wel heel vaak en lang. Tot je er behoorlijk dol van kan worden. En wat zegt de wet dan? Je moet een bepaald geluid van de huisdieren van je buren accepteren. Zeker in de stad. Alleen als de geluidsoverlast onredelijk is, kun je als klager in je recht staan.

Mag een hond altijd blaffen?

Maar wanneer is geluidsoverlast onredelijk en dus onrechtmatig? Als honden vaak en veel blaffen zou dit onrechtmatig kunnen zijn. En onrechtmatig wil dus zeggen dat er een regel of wet wordt overtreden. Toch verschilt dat per situatie. Het hangt af van de aard, ernst, duur en de omvang van de overlast. Het gaat meestal om wat nog maatschappelijk acceptabel is en wat niet. Dat bepaalt uiteindelijk de rechter.

Ga met je buren in gesprek

Maar laat het zover niet komen! Praat eerst zelf met je buren over de overlast. Er zijn zoveel oplossingen mogelijk. Misschien kan de hond op angsttraining of kun jij op de hond passen als je buren weg zijn. Voor je buren zelf is het waarschijnlijk ook niet prettig dat de hond zoveel blaft. Of misschien zit de hond alleen thuis en weten je buren niet dat de hond zo blaft. Praten is vaak de beste manier om de overlast te stoppen.

Mediation maakt veel mogelijk

Kom je er samen met je buren niet uit? Dan is er in veel gemeenten buurtbemiddeling. Hier moet je wel allebei aan meewerken. Of probeer mediation. Als mediator ga ik ook graag met jou en je buren in gesprek. Samen komen we eruit. En zo blijven jullie als buren met elkaar in gesprek. Mediation kan ook voor jou een goede oplossing zijn. Kijk dan op onze site voor meer informatie.

Willen je buren écht niet meewerken?

Willen je buren écht niet meewerken? Meld de overlast dan bij de gemeente en bel de politie of de wijkagent. De notitie bij de politie kun je later als bewijs gebruiken. Bel de dierenpolitie als de hond verwaarloosd of mishandeld wordt. Hou ook bij wanneer en hoelang er overlast is en vraag andere buren dit ook te doen. Vraag ook naar hun ervaringen. Hoe meer buren aangeven dat ze er last van hebben, hoe sterker je staat.

Maar nogmaals: buurtbemiddeling of mediation kan een goede oplossing zijn. Kijk op onze site voor meer informatie.

Dit blog is van Christa Verploeg, jurist & mediator bij DAS

jurist, mediator

Christa Verploeg

Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende z...

Meer artikelen van Christa Verploeg

Ook interessant voor je

Na al die harde woorden een warme omhelzing…
18 dec 20233 min leestijd

Na al die harde woorden een warme omhelzing…

Soms kunnen mensen verbaal helemaal losgaan. Op elkaar dus. En dan kan het echt heel onvriendelijk worden. Zoals op de volkstuintjes, waar Anton* zijn draai als nieuw lid juist heeft gevonden. Zijn gezondheidsklachten worden minder en hij leeft helemaal op van het tuinieren in de buitenlucht.

Op die oprit stoppen de boze buurmannen met modder gooien
13 dec 20233 min leestijd

Op die oprit stoppen de boze buurmannen met modder gooien

Onenigheid, herrie of ander gedoe: het kan onder de beste buren voorkomen. Mediation helpt dan heel goed om de kou uit de lucht te halen.

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!
11 okt 20233 min leestijd

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!

Wil je een warmtepomp of airco plaatsen of heb je overlast ervan? Lees hier waar je rekening mee moet houden.

1 van 3