case

Tegen die muur van de buren lopen Wilfred en Anne niet op

3 min leestijd05 okt 2023

Altijd die katten van de buren die poepen in hun tuin. Echt slecht voor hun planten én voor hun humeur. Maar als Wilfred* en Anne* ook nog eens horen van de verbouwplannen van hun buren, is de maat vol.

Redactieteam

Bekijk meer

Die willen aan de achterkant over alle verdiepingen een uitbouw plaatsen. Zo maken ze van één woning twee woningen en kunnen ze er eentje verhuren. Wilfred en Anne vrezen voor hun woongenot. Dat wordt toch een hoge vestingmuur met veel schaduw waar zij naast moeten wonen? Ze vragen mij om hulp.

Met de buren valt niet te praten

Ik merk al snel dat Wilfred en Anne vrolijke, positieve mensen zijn. En hoe is hun relatie met de buren? Wilfred zegt dat die al vanaf het begin niet goed is. Te praten valt er niet met ze. Wilfred en Anne zijn ook helemaal klaar met die poepende katten in hun tuin. Anne vertelt dat het nog niet is uitgelopen op een burenruzie, maar dat ze vaak op het punt hebben gestaan om naar de rechter te stappen.

Anne is in blije verwachting van een tweeling

Ik heb begrip voor hun vervelende situatie. Graag help ik ze, zodat zij zich volledig op de zwangerschap van Anne kunnen richten. Ze is namelijk in verwachting van een heuse tweeling! Een spannende tijd voor hen beiden, waar ze ook van willen genieten. Ik ga voor ze aan de slag, nadat ook ik geen gesprek heb kunnen regelen met hun buren.

Plannen van de buren zijn groter dan ze aangeven

Allereerst kijk ik naar de plannen van de uitbouw van de buren. Ik zie direct dat er geen sprake is van een kleine uitbreiding, zoals in het bestemmingsplan staat. Het gaat hier om iets veel groters. De buren willen het hoofdgebouw uitbreiden. Dat klopt dus niet met hoe ze het hebben aangevraagd.

Waar blijft het daglicht dan?

Ik dien een beroep in bij de rechtbank. Daarna dienen de buren meteen weer een nieuwe tekening in. Maar Wilfred en Anne blijven bij hun standpunt: dit is een gigantische inbreuk op hun woongenot. De plannen veranderen nauwelijks. Als deze plannen doorgevoerd worden, voelt dat alsof ze achter een hoge vestingmuur moeten wonen, zegt Anne. En dat terwijl ze daglicht nou net zo belangrijk vindt, zeker als de kleintjes straks worden geboren.

De rechter geeft ons gelijk

Praten met de buren blijft onmogelijk. Hun achternaam is Van Dam*, maar ik begrijp helemaal dat Wilfred en Anne hen inmiddels ‘de Van Drammetjes’ noemen. We moeten naar een zitting, er zit niks anders op. De rechter vertelt dat er een nieuw bestemmingsplan voor de buurt komt en dat het niet duidelijk is wat de plannen van de familie Van Dam nou precies zijn. Na extra tijd en onderzoek besluit de rechter dat zowel het oude als het nieuwe bestemmingsplan niet voldoet aan de eisen voor de uitbouw van het hoofdgebouw.

Straks komt de ooievaar al langs

Eind goed al goed. Na de uitspraak van de rechter vragen ‘de Van Drammetjes’ geen nieuwe vergunning aan, maar gaan verhuizen. Ze willen ergens anders hun woonplannen waarmaken. Wilfred en Anne zijn dolblij. Fijn dat ik die zorgen voor ze heb weggenomen. Alle energie kunnen zij nu richten op die nieuwe spannende tijd. De ooievaar komt al bijna langs. Ik wens ze samen veel geluk!

* De namen zijn verzonnen.

Dit blog is van Thijs van der Weijde, jurist bestuursrecht bij DAS

Ga met je buren in gesprek!

Heb je last van je buren en wil je er écht wat aan doen? Ga altijd eerst met je buren in gesprek. Probeer met elkaar een oplossing te vinden. En geef niet snel op. Probeer het nog eens. Maar als dat niet lukt? Als mediator en buurtbemiddelaar ga ik graag met jou en je buren in gesprek. Samen komen we eruit. Zo blijft die vervelende gang naar de rechter uit en blijven jullie als buren met elkaar in gesprek.

Wil je meer weten over mediation?

Mediation kan ook voor jou een goede oplossing zijn. Kijk op onze site voor meer informatie.

Redactieteam

Het redactieteam van DAS.

Meer artikelen van Redactieteam

Ook interessant voor je

Na al die harde woorden een warme omhelzing…
18 dec 20233 min leestijd

Na al die harde woorden een warme omhelzing…

Soms kunnen mensen verbaal helemaal losgaan. Op elkaar dus. En dan kan het echt heel onvriendelijk worden. Zoals op de volkstuintjes, waar Anton* zijn draai als nieuw lid juist heeft gevonden. Zijn gezondheidsklachten worden minder en hij leeft helemaal op van het tuinieren in de buitenlucht.

Op die oprit stoppen de boze buurmannen met modder gooien
13 dec 20233 min leestijd

Op die oprit stoppen de boze buurmannen met modder gooien

Onenigheid, herrie of ander gedoe: het kan onder de beste buren voorkomen. Mediation helpt dan heel goed om de kou uit de lucht te halen.

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!
11 okt 20233 min leestijd

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!

Wil je een warmtepomp of airco plaatsen of heb je overlast ervan? Lees hier waar je rekening mee moet houden.

1 van 3