blog

Algemene voorwaarden: zorg dat ze op tijd duidelijk zijn

3 min leestijd26 aug 2023

Als ondernemer wil je graag heldere algemene voorwaarden hanteren. Maar het is best moeilijk om die helder te formuleren. Al zijn ze niet verplicht, ze zijn wél belangrijk. In dit blog vertel ik waarom en wat de risico’s zijn als je je algemene voorwaarden niet op orde hebt.

Sjaak Drinkenburg

jurist

Bekijk meer

Het is bijna ondenkbaar en heel onverstandig om tegenwoordig als ondernemer geen algemene voorwaarden te hanteren. Als je een eigen bedrijf hebt, krijg je hoe dan ook te maken met overeenkomsten. Denk aan contracten met leveranciers en afnemers waarin je de onderlinge afspraken vastlegt.

Wil je veel werk en gedoe besparen?

Met je eigen algemene voorwaarden bespaar je jezelf veel werk en gedoe. Je hebt alles in één document op een rij staan: de wijze van betaling, de garantie, de bedenktermijn en de klachtafhandeling. Dat hoef je dan niet voor elk contract apart te doen. Dat scheelt niet alleen veel werk, maar bovendien verklein je je risico’s als ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan het (gedeeltelijk) uitsluiten van aansprakelijkheid en bepalingen over betalingsvoorwaarden.

Wat neem je niet in je algemene voorwaarden op?

Er zijn zaken die je niet in de algemene voorwaarden opneemt. Het zijn zaken die de kern van de prestatie aangeven, zoals welk product of dienst je levert, de prijs daarvan of de duur van de overeenkomst.

Daarnaast zijn er een zogenoemde zwarte en grijze lijst. Daarin staat een opsomming van bepalingen die onredelijk zijn. Dat heeft de wetgever bepaald. Denk bijvoorbeeld aan voorwaarden die stellen dat je klanten de overeenkomst niet mogen ontbinden.

Het gaat dan om overeenkomsten die je met consumenten sluit, en niet met ondernemers. Ik zie nog regelmatig voorwaarden voorbijkomen die in strijd zijn met de zwarte en grijze lijst.

Verklaar je algemene voorwaarden altijd van toepassing

Vaak overhandigen ondernemers hun algemene voorwaarden niet of niet op de juiste manier. Verklaar je algemene voorwaarden altijd van toepassing en overhandig die ook voor of uiterlijk tijdens het sluiten van de overeenkomst. Je klant heeft dan voldoende gelegenheid om de inhoud door te nemen. Doe je dat niet? Dan loop je het risico dat de voorwaarden helemaal niet van toepassing zijn. Vermeld daarom op al je standaardovereenkomsten uitdrukkelijk dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn en dat die op de achterzijde afgedrukt staan. En druk ze daar dus ook af. Stuur de voorwaarden apart mee bij elke offerte als je online een contract aangaat.

Hulp nodig?

Goede algemene voorwaarden kunnen ellende en conflicten voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer je onenigheid krijgt over de levering van een product of dienst, de betaling of garantie. Je moet op veel zaken letten bij het opstellen van je eigen algemene voorwaarden. Logisch dat je daar hulp bij kunt gebruiken. In onze documentenservice vind je verschillende voorbeelden. Doe er je voordeel mee!

Dit blog is van Sjaak Drinkenburg, jurist bij DAS

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heb je vragen over dit onderwerp of jouw specifieke situatie, dan kun je altijd contact opnemen met een van onze specialisten.


jurist

Sjaak Drinkenburg

Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in h...

Meer artikelen van Sjaak Drinkenburg

Ook interessant voor je

Prijzen en termijnen leiden nog vaak tot juridische discussies voor zzp’er
11 apr 20243 min leestijd

Prijzen en termijnen leiden nog vaak tot juridische discussies voor zzp’er

Het aantal geschillen over overeenkomsten van opdracht daalt bij DAS in het eerste kwartaal van 2024 in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023. Het geeft aan dat mkb’ers en zzp’ers het belangrijk vinden om zaken juridisch goed te regelen.

Aantal juridische geschillen aannemingszaken blijft hoog. Gaat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen daar verandering in brengen?
27 dec 20233 min leestijd

Aantal juridische geschillen aannemingszaken blijft hoog. Gaat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen daar verandering in brengen?

Per 1 januari 2024 wordt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen gefaseerd ingevoerd. Wat betekent dit voor aannemers?


 Ook vermomd als ‘kikker’ moet de reder betalen
17 mei 20234 min leestijd

Ook vermomd als ‘kikker’ moet de reder betalen

Theo* heeft zijn hele leven al gevaren en blijft dat als zzp’er graag nog wat jaartjes doen. Hij laat zich inhuren als kapitein op binnenvaartschepen. Maar dan worden zijn rekeningen niet allemaal betaald door de reder. Lees in ons blog hoe dat werd opgelost.

1 van 3