Corona wakkert creativiteit aan onder ondernemers

Het afgelopen anderhalf jaar is voor veel ondernemers heel heftig geweest. Gelukkig wordt het leven nu langzaam weer normaal en zijn ondernemers volop gestart met opbouwen. Als adviseur op de Ondernemersdesk van juridisch dienstverlener DAS voerde ik afgelopen periode veel gesprekken die lang niet allemaal negatief waren. Ik merkte hoe creatief ondernemers zijn en hoe sommigen creatief inspelen op de veranderende omstandigheden.

 

Horecaondernemers starten bezorgservice

Horecaondernemers zijn in het algemeen het zwaarst getroffen omdat ze lange tijd gesloten waren. Door een bezorgservice op te zetten, hielden sommige horecaondernemers het hoofd boven water. Ook nu de beperkende maatregelen zijn versoepeld, zie je dat veel restaurants de bezorgservice in stand houden. Eten bestellen bij je lievelingsrestaurant en thuis gezellig met elkaar “uiteten”. Ondernemers werken ook vaker met elkaar samen om op de been te blijven. Ze maken bijvoorbeeld een pakket waarbij de één een hapje verzorgt en de ander een drankje en een verrassing. Prachtig om te zien hoe ondernemers elkaar steunen!

Virtuele hardloopwedstrijden

Bij sportclubs zie je diezelfde creativiteit opborrelen. Veel sportevenementen zijn het afgelopen jaar afgelast. Daarvoor zijn de virtuele hardloopwedstrijden of evenementen in de plaats gekomen. Voor een leuk bedrag kun je in je eigen omgeving toch hardlopen, wandelen of fietsen. Hierdoor genereerden sportclubs toch nog wat inkomsten. Ondernemende sporters gingen zelf ook virtuele loopjes organiseren en medailles ontwerpen waaruit online bedrijfjes zijn ontstaan. Het afgelopen jaar is het aantal webshops sowieso fors gestegen. Veel ondernemers moesten met hun bedrijf stoppen vanwege de pandemie maar maakten een doorstart met een webshop.

Rechtsbijstand en juridische documenten

Doordat veel ondernemers hun bedrijfsactiviteiten omgooiden of aanpasten, kregen wij vragen over juridische documenten, zoals algemene voorwaarden. Ook ontvingen we daardoor vragen over het aanvragen of wijzigen van de rechtsbijstandverzekering. Ondernemers willen zoveel mogelijk risico’s beperken en dit ook allemaal goed vastleggen. DAS kan hierbij goed helpen en ondernemers advies geven om problemen te voorkomen. DAS heeft een documentenshop waar je voor een klein bedrag formats voor allerlei juridische documenten kunt kopen.

Hulde aan de handelsgeest

Ja, de coronacrisis is zeker zwaar geweest en we zijn er nog niet. Voor sommige ondernemers is het nog steeds zwaar. Toch zie ik ook dat ondernemers op een andere manier naar hun onderneming kijken en mogelijkheden zien om te blijven handelen. Hulde aan de handelsgeest van deze ondernemers. Ik ben benieuwd naar welke creatieve ideeën er nog meer opborrelen bij ondernemers. Dat maakt mijn werk als adviseur op de Ondernemersdesk alleen maar mooier!

Wil je weten of je algemene voorwaarden op orde zijn en of je juridisch sterk staat? Doe onze gratis scan.

 

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Maggie Walker
Het adviseren en ondersteunen van ondernemers doe ik met veel plezier. Elk gesprek is weer een mooie uitdaging. Als je op je werk datgene mag doen wat je leuk vindt, voelt werk niet meer alleen als werk.
Meer artikelen van Maggie