Juridische geschillen met aannemers door werk- en tijdsdruk

In de eerste helft van 2021 werden er bij DAS veel geschillen met aannemers gemeld. Veelal over de bouw of verbouwing van een woning. Een stijging van 30 procent ten opzichte van de eerste helft van 2020.

Een behoorlijke toename die te maken heeft met de krapte op de woningmarkt. Die krapte zorgt ervoor dat steeds meer mensen hun huis opknappen of verbouwen. Daar kiezen zij bewust voor, omdat de huizenprijzen sterk zijn gestegen. Wel zijn zij toe aan een ‘volgende stap’, dus gaan ze met hun eigen woning aan de slag. Dat zorgt voor een grotere vraag naar aannemers. En die vraag leidt tot meer werk- en tijdsdruk bij de aannemers. Ik merk dat aannemers zich daarin behoorlijk kunnen verslikken. Ook groeit het aantal zzp’ers binnen de aannemersmarkt en niet iedereen is vakbekwaam en werkt met garanties. We zien ook regelmatig geschillen tussen aannemers onderling.

Vertraging door corona

Er kwamen ook geregeld vragen binnen over aannemers die hun klussen niet kunnen afmaken door corona. Er zijn bijvoorbeeld producten niet leverbaar vanuit het buitenland waardoor de bouw wordt vertraagd, of er zijn zieke werknemers binnen het bedrijf waardoor de planning in de war komt. Voor aannemers zelf ook een vervelende situatie.

Niet laten escaleren

De meeste geschillen ontstaan doordat er geen duidelijke afspraken worden gemaakt over het werk zelf en de prijs. Afspraken maken over het uit te voeren (meer)werk en de termijn is erg belangrijk om conflicten te voorkomen. Het is ook niet verstandig om een conflict te laten escaleren. Blijf met elkaar in gesprek en kom je er dan niet uit? Dan kan mediation wellicht helpen om een oplossing te bieden waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

 

 

Christa Verploeg Mediator
Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende zaken, het appartementsrecht en burenrecht.
Meer artikelen van Christa

Gratis juridische hulp in uw mailbox!

Blijf op de hoogte

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen voor ondernemers met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden