blog

De bedrijfsarts geeft niet voor niets advies: dat is dan 180.000 euro

3 min leestijd23 sep 2023

Een bedrijfsarts vervult een belangrijke rol als je arbeidsongeschikt bent. Je praat met deze deskundige over je ziekte, lichamelijk of geestelijk. Zijn adviezen zijn arbeidsrechtelijk bepalend en moeten in principe worden opgevolgd. Ook door een werkgever.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Dat brengt me op een recente zaak van een werknemer die overspannen thuis zat. Dat leidde tot een conflict met zijn werkgever. Heel vervelend natuurlijk. Al snel ziet de bedrijfsarts een oplossing: mediation. Werknemer en werkgever kunnen het beste om tafel gaan met een mediator. Bedoeling is dat ze met elkaar in gesprek gaan en samen werken aan een oplossing die zij ook samen zien zitten.

Zijn werkgever wil niets van advies weten

Dat is het plan, beter nog, het advies van de bedrijfsarts. Maar vreemd genoeg wil de werkgever daar niets van weten. Terwijl je toch zou denken dat je dan in ieder geval uit de impasse kunt raken, want die situatie is voor niemand wenselijk, laat staan gezond.

Werknemer moet dan wel naar de rechter gaan

Zijn werkgever doet niets met het constructieve advies van de bedrijfsarts. Ook loopt het conflict verder op. De werkgever neemt wel een ander initiatief: hij zet zijn loon en bonussen stop. De werknemer rest dan niets anders dan bij de rechter aan te kloppen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De rechter wijst dat toe. En zegt daarbij dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld: die heeft de adviezen van de bedrijfsarts om mediation in te zetten botweg geweigerd.

Dat weigeren komt hem duur te staan

Deze werkgever kan hier echt op zijn eigen blaren gaan zitten. Hij moet naast de transitievergoeding van bijna 80.000 euro ook nog een billijke vergoeding van 45.000 euro betalen, en daarnaast nog achterstallig loon en bonussen. In totaal maar liefst zo’n 180.000 euro. En daarmee is het toch wel een heel duur conflict geworden. Bijna een zekerheidje is het dat het opvolgen van het mediationadvies tot een goedkopere en betere oplossing had geleid. Het niet-opvolgen van het mediationadvies heeft hier dus vergaande (financiële) gevolgen.

Mediation meestal wel de gekozen weg

Meestal wordt het mediation-advies trouwens wel netjes opgevolgd. Het slagingspercentage in arbeidszaken is na mediation over het algemeen ook erg hoog. Neem mediation-adviezen dus serieus!

Wil je meer weten over mediation?

Mediation kan ook voor jou een goede oplossing zijn. Kijk dan op onze site voor meer informatie.

In dit artikel van BNR Nieuwsradio vertel ik ook over deze zaak: Softwarebedrijf weigert mediaton en moet meer dan 180.000 betalen | BNR Nieuwsradio

Dit blog is van Pascal Besselink, advocaat arbeidsrecht bij DAS
advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Letselschade door het werk: wanneer ben je als werkgever aansprakelijk?
01 feb 20243 min leestijd

Letselschade door het werk: wanneer ben je als werkgever aansprakelijk?

Als werkgever heb je de plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Vaak is het bij een beroepsziekte moeilijker voor werknemers om bewijs te leveren dat ze letselschade hebben opgelopen tijdens het uitvoeren van hun werk dan bij een ongeval. Hoe zit het dan met recht op schadevergoeding?

Vernieuwde Klokkenluiderswet van kracht voor werkgevers
13 dec 20233 min leestijd

Vernieuwde Klokkenluiderswet van kracht voor werkgevers

Op 17 december 2023 treedt de vernieuwde Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) in werking. Voor werkgevers met 50 of meer werknemers is het vanaf 17 december 2023 verplicht om een interne meldregeling te hebben. Welke maatregelen je moet treffen, lees je in dit blog.

Uitspraak Deliveroo: meer werkrelaties zullen als arbeidsovereenkomst gezien worden
06 dec 20233 min leestijd

Uitspraak Deliveroo: meer werkrelaties zullen als arbeidsovereenkomst gezien worden

Deliveroo is gebonden aan de cao voor het beroepsgoederenvervoer én moet pensioenpremies betalen. Werkgevers kunnen zich hier wel nu al op voorbereiden...

1 van 3