Loonoffer gaat te ver, maar over vakantiedagen valt te praten

* Leonard ziet de inkomsten van zijn horecabedrijf ernstig teruglopen vanwege de coronacrisis. Hij moet zijn uitgaven minderen om het hoofd boven water te houden. Zijn medewerkers vormen een grote kostenpost. Hij vraagt hen om acht procent van hun salaris in te leveren. Anders zijn ze straks allemaal hun baan kwijt. Maar zijn werknemers zien dat niet zitten.

Leonard weet niet goed wat hij nu moet doen en vraagt mij om advies. Ik leg hem uit dat een loonoffer niet eenzijdig kan worden afgedwongen. De lat om eenzijdig de arbeidsvoorwaarden te wijzigen, ligt in Nederland erg hoog. Zonder instemming van de werknemers is dat dus erg lastig.

Verregaande maatregel

Het inleveren van salaris is een verregaande maatregel en zou zijn personeel te hard in de portemonnee treffen. Maar zij zien natuurlijk ook dat het slecht gaat en voelen zich betrokken bij het bedrijf. Zij zijn wel bereid om íets te doen.

Creatieve oplossing

Ik bespreek met Leonard de mogelijkheden om de financiële pijn te verzachten. Dat leidt tot een creatieve oplossing. Zijn medewerkers, die allemaal thuis zitten, zijn bereid om nu collectief tien vakantiedagen op te nemen. Leonard zegt toe dat zij, zodra het weer beter gaat met de business, zij van die tien opgenomen dagen er drie terugkrijgen. Die kunnen zij dan later opnemen. Op die manier worden stuwmeren van vakantiedagen ingedamd en krijgen medewerkers straks toch nog iets van hun 'coronaoffer' terug.

Perspectief geven

Leonard biedt zijn medewerkers hiermee een lonkend perspectief. Hij laat zien ook oog te hebben voor de belangen van zijn personeel. Dat wordt gewaardeerd. Zijn medewerkers gaan met deze regeling akkoord.

* De namen zijn gefingeerd

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp van uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Joyce Bender Advocaat
Ik ben een ervaren advocaat (vanaf 2011 werkzaam bij DAS) die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht. In 2018 rondde ik de postacademische specialisatieopleiding Grotius Arbeidsrecht cum laude af. Cliƫnten kunnen bij mij terecht voor vraagstukken op het gebied van het arbeidsrecht in de breedste zin van het woord. Mijn werkwijze kenmerkt zich door een klantgerichte en doortastende aanpak.
Meer artikelen van Joyce