case

Loonoffer gaat te ver, maar over vakantiedagen valt te praten

3 min leestijd18 jun 2020

* Leonard ziet de inkomsten van zijn horecabedrijf ernstig teruglopen vanwege de coronacrisis. Hij moet zijn uitgaven minderen om het hoofd boven water te houden. Zijn medewerkers vormen een grote kostenpost. Hij vraagt hen om acht procent van hun salaris in te leveren. Anders zijn ze straks allemaal hun baan kwijt. Maar zijn werknemers zien dat niet zitten.

Joyce Bender

Advocaat

Leonard weet niet goed wat hij nu moet doen en vraagt mij om advies. Ik leg hem uit dat een loonoffer niet eenzijdig kan worden afgedwongen. De lat om eenzijdig de arbeidsvoorwaarden te wijzigen, ligt in Nederland erg hoog. Zonder instemming van de werknemers is dat dus erg lastig.

Verregaande maatregel

Het inleveren van salaris is een verregaande maatregel en zou zijn personeel te hard in de portemonnee treffen. Maar zij zien natuurlijk ook dat het slecht gaat en voelen zich betrokken bij het bedrijf. Zij zijn wel bereid om íets te doen.

Creatieve oplossing

Ik bespreek met Leonard de mogelijkheden om de financiële pijn te verzachten. Dat leidt tot een creatieve oplossing. Zijn medewerkers, die allemaal thuis zitten, zijn bereid om nu collectief tien vakantiedagen op te nemen. Leonard zegt toe dat zij, zodra het weer beter gaat met de business, zij van die tien opgenomen dagen er drie terugkrijgen. Die kunnen zij dan later opnemen. Op die manier worden stuwmeren van vakantiedagen ingedamd en krijgen medewerkers straks toch nog iets van hun 'coronaoffer' terug.

Perspectief geven

Leonard biedt zijn medewerkers hiermee een lonkend perspectief. Hij laat zien ook oog te hebben voor de belangen van zijn personeel. Dat wordt gewaardeerd. Zijn medewerkers gaan met deze regeling akkoord.

* De namen zijn gefingeerd

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp van uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Ook interessant voor je

Waar moet een concurrentiebeding in een arbeidscontract aan voldoen?
16 okt 20233 min leestijd

Waar moet een concurrentiebeding in een arbeidscontract aan voldoen?

Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat een concurrentiebeding standhoudt in een arbeidscontract. De lat voor werkgevers ligt hoog. In dit blog schetsen we waar je aan moet voldoen en welke mogelijke wijzigingen er komen gaan.


 ‘Wet werken waar je wilt’: maar is dat echt zo?
12 okt 20233 min leestijd

‘Wet werken waar je wilt’: maar is dat echt zo?


 De bedrijfsarts geeft niet voor niets advies: dat is dan 180.000 euro
23 sep 20233 min leestijd

De bedrijfsarts geeft niet voor niets advies: dat is dan 180.000 euro

1 van 3