case

Met een verzonnen mail kan Hans zijn ontslag niet terugdraaien

3 min leestijd26 aug 2023

Wat een vreemde snuiter, wat een vreemd verhaal. Hans*, een werknemer van John*, heeft een vaststellingsovereenkomst (vso) getekend. Zijn ontslag is een feit. Zeker omdat hij verder niet meer reageert. Anderhalve maand lang hoort John niets van Hans. De bedenktermijn van veertien dagen is dus ruim verstreken, als hij opeens weer in de lucht komt met een e-mail.

Miranda Oostenrijk

jurist

Bekijk meer

Hans stelt dat hij met de vso naar het UWV is gegaan en hij geen WW krijgt. Ook stelt hij dat hij binnen de bedenktermijn van veertien dagen per mail een beroep heeft gedaan op die bedenktermijn. Nou wordt ie helemaal mooi, denkt John. Ik heb helemaal geen mail van Hans ontvangen! Zijn IT-afdeling speurt nog de digitale archiefbak na, en inderdaad: ook daar geen spoor van een mail van Hans.

Eerst appen en dan opeens een mail?

Dat is voor John het moment om juridische hulp te vragen. En terecht, vind ik ook. Dit klopt gewoon niet. Wil Hans hier niet gewoon met terugwerkende kracht nog een financieel voordeeltje halen? Opmerkelijk is dat zij onderling alleen via Whatsapp hebben gecommuniceerd. En nu zou Hans dan met een e-mail een beroep op de bedenktermijn hebben gedaan? Dat roept op z’n minst vragen op.

De rechter ziet ook echt geen bewijs

Hans laat er geen gras over groeien. Hij eist in een kort geding meer loon en re-integratie in John’s bedrijf. Hans was ziek geweest, maar nu kan hij langzamerhand het werk weer oppakken, zo is zijn versie. De rechter kan daar toch echt niet in meegaan. Die vindt dat Hans onvoldoende aantoont hij de mail met een beroep op de bedenktermijn werkelijk heeft verstuurd. En nog belangrijker: er is ook helemaal geen bewijs dat John die ontvangen heeft.

John blij met het betalen van een kleine vergoeding

Een goede uitspraak, John is er blij mee. Maar daarmee is het gevaar nog niet helemaal geweken. Want Hans kan ook nog een bodemprocedure starten of in hoger beroep gaan. Dat risico willen we toch graag uitsluiten. Gelukkig kunnen John en Hans het samen regelen. John betaalt nog een kleine vergoeding om van de rare zaak af te zijn. En dan is hij ook helemaal blij. Zo blij, dat ie me een fles wijn cadeau doet. Proost John, op de goede afloop!

* De namen zijn verzonnen.

Dit blog is van Miranda Oostenrijk, jurist arbeidsrecht bij DAS

jurist

Miranda Oostenrijk

Miranda werkt sinds 2008 bij DAS. Zij is juridisch specialist Arbeid en Inkomen.

Meer artikelen van Miranda Oostenrijk

Ook interessant voor je

Letselschade door het werk: wanneer ben je als werkgever aansprakelijk?
01 feb 20243 min leestijd

Letselschade door het werk: wanneer ben je als werkgever aansprakelijk?

Als werkgever heb je de plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Vaak is het bij een beroepsziekte moeilijker voor werknemers om bewijs te leveren dat ze letselschade hebben opgelopen tijdens het uitvoeren van hun werk dan bij een ongeval. Hoe zit het dan met recht op schadevergoeding?

Vernieuwde Klokkenluiderswet van kracht voor werkgevers
13 dec 20233 min leestijd

Vernieuwde Klokkenluiderswet van kracht voor werkgevers

Op 17 december 2023 treedt de vernieuwde Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) in werking. Voor werkgevers met 50 of meer werknemers is het vanaf 17 december 2023 verplicht om een interne meldregeling te hebben. Welke maatregelen je moet treffen, lees je in dit blog.

Uitspraak Deliveroo: meer werkrelaties zullen als arbeidsovereenkomst gezien worden
06 dec 20233 min leestijd

Uitspraak Deliveroo: meer werkrelaties zullen als arbeidsovereenkomst gezien worden

Deliveroo is gebonden aan de cao voor het beroepsgoederenvervoer én moet pensioenpremies betalen. Werkgevers kunnen zich hier wel nu al op voorbereiden...

1 van 3