blog

    Werkgevers moeten drugsbeleid goed vastleggen voor slagen ontslag op staande voet

    2 min leestijd08 mei 2025

    Het roken van een joint tijdens een digitale vergadering levert terecht ontslag op, oordeelt het Gerechtshof. De werknemer klikte tijdens een digitaal overleg per ongeluk zijn camera aan. Net toen hij een joint opstak. Voor werkgevers is het cruciaal om een duidelijk drugsbeleid te formuleren en dit ook consequent toe te passen om een ontslag op staande voet te doen slagen.

    Pascal Besselink

    advocaat

    Bekijk meer

    ‘Zero tolerance beleid’

    Voor werkgevers is het belangrijk om, als zij een 'zero tolerance beleid' willen voeren, dat beleid helder op papier te zetten, actief naar werknemers te communiceren en consequent toe te passen. Dit geldt overigens voor alle vormen van ongewenst gedrag, dus niet alleen voor drugsgebruik al dan niet tijdens werktijd. De regels moeten voor iedereen duidelijk en toegankelijk zijn. De verantwoordelijkheid voor een goed beleid ligt bij de werkgever.

    Strenge toets door rechter

    Een rechter toetst streng of een ontslag op staande voet terecht is gegeven. Daarbij kijkt de rechter ook naar het beleid van de werkgever en of dit consequent wordt toegepast. Ook persoonlijke omstandigheden van de werknemer wegen mee in het oordeel.

    Werkgever moet bewijzen

    De werkgever moet veelal kunnen aantonen dat de werknemer wist dat bepaald gedrag niet wordt getolereerd. Het beleid moet kenbaar zijn en de werkgever moet dit kunnen bewijzen. Denk aan een personeelshandboek of arbeidsreglement.

    Risico op hoge kosten

    Als werkgevers hun beleid niet goed regelen, riskeren ze hoge kosten. Een onterecht ontslag op staande voet kan leiden tot het moeten betalen van een (hoge) billijke vergoeding naast de transitievergoeding. Overigens kan de werknemer er ook voor kiezen om de opzegging te vernietigen. Als de rechter die vordering toewijst blijft de arbeidsovereenkomst bestaan.



    advocaat

    Pascal Besselink

    Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

    Meer artikelen van Pascal Besselink

    Ook interessant voor je

    Onbeperkt verlof verhoogt risico op discussies bij eindigen arbeidsovereenkomst
    27 mrt 20253 min leestijd

    Onbeperkt verlof verhoogt risico op discussies bij eindigen arbeidsovereenkomst

    Steeds meer bedrijven voeren onbeperkt vakantieverlof in. Dit houdt in dat werknemers geen vast aantal vakantiedagen hebben, maar vrij kunnen nemen wanneer ze willen. Het idee klinkt aantrekkelijk. Toch roept deze regeling ook juridische vraagtekens op, die werkgevers niet uit het oog mogen verliezen.

    Loon doorbetalen als je werknemer is uitgevallen door schuld van een ander: kun je kosten verhalen?
    27 mrt 20254 min leestijd

    Loon doorbetalen als je werknemer is uitgevallen door schuld van een ander: kun je kosten verhalen?

    Als een werknemer door toedoen van een aansprakelijke partij arbeidsongeschikt raakt, heeft de werkgever recht op een vergoeding van de loonschade. De werkgever van Freek kan de loonschade dus verhalen op de aansprakelijke partij. Dit heet loonregres.

    Werkgevers moeten niet alleen oog hebben voor de klager, maar ook voor de beklaagde'
    26 mrt 20253 min leestijd

    Werkgevers moeten niet alleen oog hebben voor de klager, maar ook voor de beklaagde'

    Inmiddels zal iedere werkgever zich bewust zijn van het feit dat er binnen de organisatie aandacht besteed moet worden aan beleid voor grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe geef je dat in de praktijk vorm. Wij zetten het uiteen.

    Item 1 - 3 uit 3