blog

Zo laat je werknemers veilig thuiswerken

5 min leestijd25 dec 2020

Wat niemand had kunnen bedenken is nu toch echt de realiteit: we werken bijna allemaal thuis doordat we te maken hebben met een pandemie. Langzaam beginnen we hier zelfs gewend aan te raken en mogelijk is thuiswerken het nieuwe normaal. Als werkgever én als werknemer is het belangrijk dat je, ook als je thuiswerkt, AVG compliant te werk gaat. Hoe doe je dat?

Carolien Lasonder

jurist, mediator

Bekijk meer

Misschien wel het grootste verschil met op kantoor werken, is dat werknemers thuis niet altijd over de juiste hardware beschikken. Zeker wat betreft de beveiliging zal eigen apparatuur van werknemers vaak onderdoen voor bedrijfsapparatuur. Dit probleem is natuurlijk het makkelijkst op te lossen als werkgevers de thuiswerkende werknemers van bedrijfsapparatuur voorziet. Maar ligt dit niet binnen jouw handbereik? Zorg er dan voor dat er een thuiswerkbeleid is opgesteld, waarin de richtlijnen zijn opgenomen, waaraan privéapparatuur moet voldoen.

Veilige netwerkverbinding

Net zoals met de eigen apparatuur, zal de eigen netwerkverbinding thuis bij werknemers vaak ook minder goed beveiligd zijn dan op kantoor. Ook dit probleem kan verholpen worden. Namelijk door thuiswerkende werknemers in te laten loggen op de server van de organisatie via een VPN-verbinding. Maak bovendien duidelijk dat openbare netwerken, bijvoorbeeld in hotels of in de trein niet veilig zijn en dat het daarom niet toegestaan is om werkzaamheden voor de organisatie uit te voeren op deze netwerken.

Onbeheerd achterlaten van apparatuur

Thuis zal het sneller gebeuren dat een laptop onbeheerd achtergelaten wordt, omdat werknemers zich thuis veilig voelen. Maar juist thuis is de kans groter dat een onbevoegde toegang krijgt tot bedrijfsinformatie die niet voor zijn ogen bedoeld is. Denk aan huisgenoten en partners bijvoorbeeld. Maak werknemers er daarom op attent dat zij hun laptop of computer niet onbeheerd achter moeten laten en in ieder geval moeten vergrendelen wanneer zij deze niet gebruiken. Laat werknemers hun laptop of computer bovendien zo instellen dat deze automatisch vergrendelt, wanneer zij deze niet gebruiken, voor het geval zij onverhoopt vergeten deze zelf te vergrendelen.

Sterke wachtwoorden

Het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden is van groot belang. Wijs werknemers erop wat sterke wachtwoorden zijn en dat ze die ook op privéapparatuur moeten gebruiken. Ook op privéapparatuur moeten bedrijfsgegevens namelijk goed beveiligd zijn. Inmiddels bestaan er verschillende tools waarmee sterke wachtwoorden gegenereerd kunnen worden en zelfs bewaard.

Weten wat wel en wat niet mag om thuiswerkende werknemers te controleren? Collega Carolien Lasonder praat je bij in een podcast.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.  

jurist, mediator

Carolien Lasonder

Ik ben een ervaren jurist, MfN Mediator en coördinator van DAS Professional Services gericht op de zakelijke markt. Voor wie regelmatig juridische vragen heeft, op zoek is naar een in-house jurist of hulp nodig heeft bij een ...

Meer artikelen van Carolien Lasonder

Ook interessant voor je

Zorgvuldig handelen bij religieuze conflicten op de werkvloer
18 mrt 2024null min leestijd

Zorgvuldig handelen bij religieuze conflicten op de werkvloer

Organisaties en ondernemers moeten bij religieuze conflicten zorgvuldig handelen.

Mkb: regel beleid intimidatie op de werkvloer
18 mrt 20243 min leestijd

Mkb: regel beleid intimidatie op de werkvloer

Hoe besteed je binnen de organisatie aandacht aan beleid voor grensoverschrijdend gedrag?

Voor loodgieters, kappers en cv-monteurs zal het concurrentiebeding grotendeels verdwijnen
07 mrt 20243 min leestijd

Voor loodgieters, kappers en cv-monteurs zal het concurrentiebeding grotendeels verdwijnen

Het wetsvoorstel over het concurrentiebeding bevat een aantal belangrijke nieuwe maatregelen. Lees in ons blog welke dat zijn.

1 van 3