Wat je allemaal moet weten over ontslag tijdens zwangerschap
Mag ik worden ontslagen tijdens mijn zwangerschap
Je werkgever mag je bijna nooit ontslaan tijdens je zwangerschap. Tijdens deze periode geldt er namelijk een ‘opzegverbod’. Zoals het woord al aangeeft, mag een arbeidsovereenkomst tijdens die periode niet worden beëindigd. Een werkgever mag namelijk geen onderscheid maken tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers. Dit wordt gezien als discriminatie op basis van geslacht. Het opzegverbod geldt ook als je werkgever je wil ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen. De werkgever is genoodzaakt je te voorzien van werkzaamheden tot zeker zes weken na je bevallings-/zwangerschapsverlof.
Je bent gedurende onderstaande periode beschermd tegen ontslag:
- Tijdens je zwangerschap.
- Tijdens je bevallingsverlof.
- De eerste zes weken na je bevallingsverlof.
- Tijdens arbeidsongeschiktheid door zwangerschap of bevalling.
- De eerste zes weken na arbeidsongeschiktheid wegens je zwangerschap of bevalling.
Geaccepteerde redenen ontslag bij zwangerschap
Zoals al aangegeven kan een medewerker dus bijna niet worden ontslagen tijdens een zwangerschap. Houd er rekening mee dat een aflopend arbeidsovereenkomst geen ontslag is. Dit betekent dat als je tijdelijke contract verloopt tijdens de zwangerschap, je werkgever er voor mag kiezen het contract niet te verlengen. Uiteraard mag je zwangerschap niet de reden zijn dat het contract niet wordt verlengd. In deze situatie heb je via het UWV recht op een uitkering. Deze kan je aanvragen bij het UWV, geef daarbij ook aan dat je zwanger bent. Je hebt namelijk 16 weken recht op een zwangerschapsuitkering.
Dus als ik zwanger ben en ik heb een vast contract, dan mag ik nooit ontslagen worden? Nee, dat is niet helemaal juist. Er zijn situaties waarin je werkgever je mag ontslaan tijdens je zwangerschap:
- Je hebt wangedrag vertoond op de werkvloer en wordt ontslagen wegens disfunctioneren en dit disfunctioneren houdt geen verband met de zwangerschap.
- Er is sprake van een verstoorde arbeidsrelatie en dit houdt geen verband met de zwangerschap.
- Het hele bedrijf sluit of het bedrijfsonderdeel waarin je waakzaam bent, tenzij je op dat moment al zwangerschaps- of bevallingsverlof geniet.
- Verder kan ontslag plaatsvinden wanneer je instemt met de opzegging, wanneer het ontslag met wederzijds goedvinden wordt beëindigd, wanneer het ontslag tijdens de proeftijd betreft en bij ontslag op staande voet.
Een vordering indienen bij ontslagaanvraag
Tijdens je zwangerschapsperiode ben je erg goed beschermd. Mocht je werkgever aangeven het dienstverband te willen beëindigen wegens een reden die in strijd is met het opzegverbod, bijvoorbeeld door bedrijfseconomische redenen? Dan heb je zelf de keuze om de opzegging wegens strijd met het opzegverbod te laten vernietigen. Accepteer je de opzegging niet, handel dan snel. Dien binnen twee maanden na het einde van je dienstverband een vordering in bij de kantonrechter. De kantonrechter kan het verzoek tot ontslag dan laten vernietigen.
Heb je recht op transitievergoeding bij zwangerschap?
Je kan er ook voor kiezen de opzegging van je werkgever te accepteren. Als de werkgever het ontslag bij het UWV aanvraagt, is hij ook verplicht een transitievergoeding te betalen. Dit is een wettelijke ontslagvergoeding. Omdat je extra ontslagbescherming heeft en het ontslag in strijd is met het opzegverbod, ben je in de positie te onderhandelen over een hogere transitievergoeding. Vraag hierover altijd advies van een juridisch adviseur en teken niet zomaar een transitievergoeding.