Wat u allemaal moet weten over de verschillende soorten ontslag
Zelf ontslag nemen
Bent u niet tevreden over uw huidige baan of heeft u al een andere baan gevonden? Wilt u zelf ontslag nemen? Laat dan schriftelijk aan uw werkgever weten dat u ontslag neemt. Zoek echter eerst goed uit of u uw arbeidscontract mag opzeggen. Of dit mag hangt namelijk af van het type contract. U moet daarnaast rekening houden met de gevolgen die zelf ontslagen nemen heeft op het mogen ontvangen van een WW-uitkering. Het is altijd goed om samen uw werkgever de gemaakte afspraken vast te leggen in een vaststellingsovereenkomst.
Ontslag op staande voet
Wordt u op staande voet ontslagen? Dat betekent dat u per direct bent ontslagen. Dit wordt eigenlijk alleen maar gedaan zodra er iets heel serieus aan de hand is zoals bijvoorbeeld diefstal. Toch is dit niet altijd het geval en voldoen de situaties rondom het ontslag niet altijd aan de voorwaarden. Zo moet er sprake zijn van een dringende reden, het moet direct worden aangegeven en de dringende reden moet direct worden meegedeeld. U kunt ook zelf op staande voet ontslag nemen of op non-actief gesteld worden. Ontslag op staande voet heeft hoe dan ook gevolgen op uw salaris, opzegtermijn, ww-uitkering en transitievergoeding.Neem in deze situaties direct contact op met onze ontslagjurist.
Ontslag in proeftijd
U kunt ook ontslagen worden in uw proeftijd. Als de proeftijd geldig is, dan mag uw werkgever dit doen en daar kunt u helaas niet zoveel aan doen. De reden achter het ontslag moet echter wel vermeld worden en dit mag geen vorm van discriminatie opleveren. Zodra dit wel het geval is, mag u dit aanvechten. Daarnaast mag u ook niet ontslagen worden in uw proeftijd zodra u een arbeidscontract van zes maanden of korter heeft gekregen of de proeftijd niet geldig is. Bijvoorbeeld in het geval een proeftijd mondeling is afgesproken. Deze is niet geldig.
Met wederzijds goedvinden
Bij ontslag met wederzijds goedvinden zijn werkgever en werknemer het samen eens over het ontslag. U heeft dan alsnog recht op een WW-uitkering mits er wordt vermeld dat het ontslag op initiatief van de werkgever heeft plaatsgevonden. De afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst. U heeft bij de manier van ontslag niet per definitie recht op een ontslagvergoeding. Het is echter wel gebruikelijk om hier iets over af te spreken.
Ontslag met instemming
Een andere ontslag soort is ontslag met instemming van de medewerker. Uw werkgever kan u dan vragen om in te stemmen met de (door hem) opzegging van uw arbeidsovereenkomst. Het verschil met ontslag met wederzijds goedvinden is dat de werkgever bij ontslag met instemming een geldige ontslaggrond moet hebben. Bij een ontslag met instemming heeft u sowieso recht op een transitievergoeding.
Collectief ontslag
Zodra er binnen één organisatie, meerdere ontslagen plaatsvinden spreken we vaak over een collectief ontslag. Een collectief ontslag dient te voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de organisatie genoodzaakt zijn meerdere werknemers te ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen; zijn er meer dan 20 werknemers ontslagen in een periode van 3 maanden; en dienen alle ontslagen te vallen binnen één district van het UWV WERKbedrijf. Zodra we spreken van een collectief ontslag, dient de werkgever zicht te houden aan een aantal regels. Ook stelt de werkgever bij een collectief ontslag in de meeste gevallen een sociaal plan op. Hier wordt (o.a.) de hoogte van de ontslagvergoeding in vastgesteld. Over dit bedrag kunt u in onderhandeling gaan met uw werkgever.
Juridische hulp nodig?
Onze ontslagjuristen helpen iedere dag klanten bij vragen en problemen rondom hun ontslag situatie. Wordt u binnenkort ontslagen en heeft u vragen over uw rechten? Neem dan gerust contact met ons op en dan kijken we samen hoe we u kunnen helpen. Het is altijd goed om juridische hulp te krijgen zodat u wordt geholpen bij het maken van beslissingen, het opstellen van belangrijke documenten en het onderhandelen met uw werkgever.
Bent u niet verzekerd bij DAS maar heeft u wel juridische hulp nodig? Wij bieden verschillende On Demand oplossingen aan.