Soorten ontslag

Ontslag is een hele vervelende situatie! Het kan voortkomen uit verschillende redenen. Het is belangrijk dat u altijd weet wat uw rechten maar ook plichten zijn. Om deze reden hebben wij de meest voorkomende manieren van ontslag voor u uitgewerkt. Het is daarbij altijd belangrijk om juridisch advies in te winnen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Hoe wij je kunnen helpen

DAS helpt ook als je niet verzekerd bent. Onze ervaren juristen staan voor je klaar, voor een vast bedrag per oplossing. Zo boek je snel een resultaat, houd je grip op je uitgaven en voorkom je verrassingen.

Ben je wel bij of via ons verzekerd en heb je een geschil? Meld dit dan bij ons.

Persoonlijk consult

Bent u niet verzekerd bij of via DAS? Ook dan kunnen we u helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis consult om te horen wat in uw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

Of boek een gesprek voor wanneer het u uitkomt.

30 minuten jurist

 • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in uw situatie
 • Direct antwoord op uw belangrijkste vragen
 • Rustig vragen stellen zonder verplichting
 • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

 • Beoordeling van uw situatie
 • Inzicht in uw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

 • Beoordeling van uw situatie
 • Inzicht in uw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat u allemaal moet weten over de verschillende soorten ontslag

Zelf ontslag nemen

Bent u niet tevreden over uw huidige baan of heeft u al een andere baan gevonden? Wilt u zelf ontslag nemen? Laat dan schriftelijk aan uw werkgever weten dat u ontslag neemt. Zoek echter eerst goed uit of u uw arbeidscontract mag opzeggen. Of dit mag hangt namelijk af van het type contract. U moet daarnaast rekening houden met de gevolgen die zelf ontslagen nemen heeft op het mogen ontvangen van een WW-uitkering. Het is altijd goed om samen uw werkgever de gemaakte afspraken vast te leggen in een vaststellingsovereenkomst.

Ontslag op staande voet

Wordt u op staande voet ontslagen? Dat betekent dat u per direct bent ontslagen. Dit wordt eigenlijk alleen maar gedaan zodra er iets heel serieus aan de hand is zoals bijvoorbeeld diefstal. Toch is dit niet altijd het geval en voldoen de situaties rondom het ontslag niet altijd aan de voorwaarden. Zo moet er sprake zijn van een dringende reden, het moet direct worden aangegeven en de dringende reden moet direct worden meegedeeld. U kunt ook zelf op staande voet ontslag nemen of op non-actief gesteld worden. Ontslag op staande voet heeft hoe dan ook gevolgen op uw salaris, opzegtermijn, ww-uitkering en transitievergoeding.Neem in deze situaties direct contact op met onze ontslagjurist.

Ontslag in proeftijd

U kunt ook ontslagen worden in uw proeftijd. Als de proeftijd geldig is, dan mag uw werkgever dit doen en daar kunt u helaas niet zoveel aan doen. De reden achter het ontslag moet echter wel vermeld worden en dit mag geen vorm van discriminatie opleveren. Zodra dit wel het geval is, mag u dit aanvechten. Daarnaast mag u ook niet ontslagen worden in uw proeftijd zodra u een arbeidscontract van zes maanden of korter heeft gekregen of de proeftijd niet geldig is. Bijvoorbeeld in het geval een proeftijd mondeling is afgesproken. Deze is niet geldig.

Met wederzijds goedvinden

Bij ontslag met wederzijds goedvinden zijn werkgever en werknemer het samen eens over het ontslag. U heeft dan alsnog recht op een WW-uitkering mits er wordt vermeld dat het ontslag op initiatief van de werkgever heeft plaatsgevonden. De afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst. U heeft bij de manier van ontslag niet per definitie recht op een ontslagvergoeding. Het is echter wel gebruikelijk om hier iets over af te spreken.

Ontslag met instemming

Een andere ontslag soort is ontslag met instemming van de medewerker. Uw werkgever kan u dan vragen om in te stemmen met de (door hem) opzegging van uw arbeidsovereenkomst. Het verschil met ontslag met wederzijds goedvinden is dat de werkgever bij ontslag met instemming een geldige ontslaggrond moet hebben. Bij een ontslag met instemming heeft u sowieso recht op een transitievergoeding.

Collectief ontslag

Zodra er binnen één organisatie, meerdere ontslagen plaatsvinden spreken we vaak over een collectief ontslag. Een collectief ontslag dient te voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de organisatie genoodzaakt zijn meerdere werknemers te ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen; zijn er meer dan 20 werknemers ontslagen in een periode van 3 maanden; en dienen alle ontslagen te vallen binnen één district van het UWV WERKbedrijf. Zodra we spreken van een collectief ontslag, dient de werkgever zicht te houden aan een aantal regels. Ook stelt de werkgever bij een collectief ontslag in de meeste gevallen een sociaal plan op. Hier wordt (o.a.) de hoogte van de ontslagvergoeding in vastgesteld. Over dit bedrag kunt u in onderhandeling gaan met uw werkgever.

Juridische hulp nodig?

Onze ontslagjuristen helpen iedere dag klanten bij vragen en problemen rondom hun ontslag situatie. Wordt u binnenkort ontslagen en heeft u vragen over uw rechten? Neem dan gerust contact met ons op en dan kijken we samen hoe we u kunnen helpen. Het is altijd goed om juridische hulp te krijgen zodat u wordt geholpen bij het maken van beslissingen, het opstellen van belangrijke documenten en het onderhandelen met uw werkgever.

Bent u niet verzekerd bij DAS maar heeft u wel juridische hulp nodig? Wij bieden verschillende On Demand oplossingen aan.