Wat je allemaal moet weten over opzegging met instemming
Wat betekent opzegging met instemming?
Door deze nieuwe mogelijkheid tot beëindiging, kan de arbeidsovereenkomst worden opgezegd door de werknemer zonder dat hij toestemming moet krijgen van het UWV of de kantonrechter. Je moet hier wel schriftelijk akkoord op geven. Meestal ontvangt de medewerker een opzeggingsbrief die hij/zij zal ondertekenen.
De werkgever moet wel een redelijke grond voor het ontslag hebben om gebruik te maken van deze mogelijkheid tot beëindiging. Denk hierbij aan redenen voor ontslag zoals bedrijfseconomische redenen en disfunctioneren.
Bedenktijd na instemming
Als werknemer heb je wel een bedenktijd, ook wel herroepingsrecht genoemd. Dat betekent dat je nog veertien dagen de tijd hebt om op het beëindigingsvoorstel terug te komen en je instemming ongedaan te maken. Heeft uw werkgever u niet op het herroepingsrecht gewezen? Dan heb je hiervoor drie weken de tijd.
Wat is het verschil met een beëindigingsovereenkomst?
Deze ontslag vorm lijkt op ontslag met wederzijds goedvinden (met een beëindigingsovereenkomst), maar er zijn verschillen. Zo heeft je werkgever voor opzegging met instemming van de werknemer een redelijke ontslaggrond nodig en heb je recht op een transitievergoeding. Feitelijk verschilt deze ontslagmogelijkheid echter niet van de mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst met een beëindigingsovereenkomst te laten eindigen. Als je instemt met de opzegging door je werkgever, verlies je in principe je aanspraak op een WW-uitkering niet.