Wat u allemaal moet weten over ontslag bij verschillende type contracten
Ontslag bij vast contract
Een vast contract is een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dit contract kent geen einddatum. Een werkgever moet een goede reden hebben om een medewerker met een vast contract te mogen ontslaan. Voorbeelden van redenen voor ontslag zijn disfunctioneren, een verstoorde arbeidsrelatie, bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid. Voor dergelijke redenen dient uw werkgever een ontslagvergunning aan te vragen via het UWV of de kantonrechter. Waar de vergunning moet worden aangevraagd is afhankelijk van de reden van ontslag. Lees via de volgende link meer over uw rechten bij ontslag met een vast contract.
Ontslag bij tijdelijk contract
Zoals het woord eigenlijk al aangeeft is een tijdelijk contract een arbeidsovereenkomst voor een tijdelijk periode. In tegenstelling tot een vast contract kent een tijdelijk contract wel een einddatum. Heeft u een tijdelijk contract? Check dan of ‘tussentijds opzeggen’ is opgenomen in de overeenkomst. Is dit niet het geval, dan mag uw werkgever u niet zomaar ontslaan en gelden dezelfde regels als bovenstaand benoemd bij ontslag bij vast contract. Uw werkgever moet dan een ontslagprocedure starten via het UWV of de kantonrechter.
Heeft u een tijdelijke contract waarin staat vermeld dat uw werkgever tussentijds mag opzeggen? In dit geval dient het ontslag nog aan een aantal voorwaarden te moeten voldoen. Alsnog is de reden van ontslag dus bepalend of uw werkgever een vergunning voor ontslag moet aanvragen of niet. Klik op de volgende link voor alle informatie over uw rechten bij ontslag met een tijdelijk contract.
Juridische hulp nodig?
Bent u niet verzekerd bij DAS maar heeft u wel hulp nodig bij bijvoorbeeld het beoordelen van een vaststellingsovereenkomst of het beantwoorden van vragen tijdens een ontslagprocedure? Wij bieden verschillende On Demand oplossingen aan en helpen u graag verder!