Zelf uw rechtshulpverlener kiezen

Als verzekerde krijgt u hulp van onze eigen juridisch specialisten. Dat is het uitgangspunt van onze rechtsbijstandverzekering.

Krijgt u te maken met een gerechtelijke of administratieve procedure? Dan heeft u de vrije keuze tussen hulp van een specialist van DAS of een rechtshulpverlener die niet bij DAS in dienst is (externe rechtshulpverlener). Dit heet de Vrije Keuze van Rechtshulpverlener (VKR).

Krijgt uw tegenpartij ook juridische hulp van DAS? Dan mag u ook zelf een rechtshulpverlener kiezen.

Belangrijk om te weten

Kiest u voor een externe rechtshulpverlener?

  • schakel dan niet zelf een rechtshulpverlener in. DAS helpt u altijd met het maken van duidelijke afspraken, het opstellen van de opdrachtomschrijving en het onderhandelen over de prijs. U heeft hier geen omkijken naar.
  • DAS vergoedt alleen de redelijke en noodzakelijke kosten tot aan een maximumbedrag. U vindt de precieze regeling in de polisvoorwaarden.

Waarom de vrije advocaatkeuze?

Op 7 november 2013 besliste het Europese hof van justitie dat rechtsbijstandverzekeraars vrije advocaatkeuze moeten geven aan verzekerden bij gerechtelijke of administratieve procedures waarvoor het inschakelen van een advocaat niet wettelijk verplicht is. Na de uitspraak van het Europese hof van justitie in november 2013 heeft DAS direct haar werkwijze aangepast en krijgen verzekerden de vrije advocaatkeuze bij alle procedures.
Lees verder

Veelgestelde vragen