Gedoe met je buren? Dit kun je doen.

Met je buren ga je natuurlijk het liefst goed samen door een deur. Maar wat doe je als dat niet lukt? Onze belangrijkste tip is: blijf samen praten. Zo zorg je ervoor dat de boel niet te snel escaleert. Toch wat meer hulp nodig? Wij helpen je graag. Of je nu verzekerd bent of niet.

Bekijk hieronder de meest voorkomende problemen tussen buren. Met ons advies en stappenplan.

Stappenplan bij gedoe met je buren

 • Blijf in overleg met je buren.
 • Zet je klacht altijd zwart op wit.
 • Stuur je buren een brief met je klacht.
 • Stel een redelijke termijn voor als laatste kans om het probleem op te lossen.
 • Geef aan dat je na deze termijn verdere stappen neemt.
 • Reageren je buren niet of komen jullie er niet uit samen? Wij helpen je verder. Bel ons op 020 651 8815 of meld je zaak online aan.

Kom er samen uit met buurtbemiddeling

 • Kom samen tot een oplossing zonder juridische stappen.
 • Met begeleiding bij jou in de buurt.
 • Gesprekken en afspraken zijn strikt vertrouwelijk.
 • In ruim 70% van de bemiddelingen wordt het probleem opgelost.
 • Buurtbemiddeling is gratis, onafhankelijk en onpartijdig.
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.
Klantervaringen DAS Rechtsbijstand 8.6 Beoordeeld door 5837 van onze klanten

Staat je situatie er niet bij?

We denken graag met je mee over de beste aanpak. Bel ons op 020 651 8815 en dan helpen we je graag op weg. Niet verzekerd? Geen probleem: ook dan kunnen wij je helpen.

Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Meestgestelde juridische vragen over gedoe met de buren

Ik heb geluidsoverlast door mijn buren. Wat kan ik eraan doen?

Het spreekwoord 'beter een goede buur dan een verre vriend' is er niet voor niets. De relatie met je buren wil je gewoon goed houden. Blijf daarom samen in gesprek. Kom je er samen niet uit? Dan helpen wij je verder. Wij raden je aan om bij geluidsoverlast de volgende stappen te volgen:

 1. Praat met elkaar
  Misschien zijn je buren zich niet bewust van de overlast. Laat het ze weten en probeer samen een oplossing te vinden. Lukt dat niet?
 2. Houd de overlast bij en zet de vraag aan je buren op papier
  Houd op papier bij wanneer en hoe lang je de overlast ervaart. Doe ook navraag bij andere buren. Stuur een aangetekende brief naar je buren. Daarin geef je aan dat je nog steeds overlast hebt en vraag je hen om binnen een redelijke termijn te stoppen met de overlast. Geef ook aan dat je verdere stappen onderneemt als dat niet gebeurt. Voor deze brief kun je onze gratis voorbeeldbrief voor burenoverlast gebruiken.
 3. Schakel hulp in
  Check of je wijk een toezichthouder of buurtbeheerder heeft en meldt hem of haar de overlast. Veel gemeenten bieden buurtbemiddeling aan. Dat is laagdrempelig en gratis. Meer informatie hierover vind je op de site van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.
 4. Wij helpen je verder. Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815
  Zijn jullie er nog niet uit na deze stappen? Dan helpen wij je graag verder. Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815. Het is handig als je tijdens dat gesprek de schriftelijke communicatie met je buren bij de hand hebt.

Lees hier meer informatie over geluidsoverlast door je buren.

Ik heb last van overhangende takken door de buren. Wat nu?

Heb je last van overhangende takken van je buren? Dan mag je die niet zomaar zelf snoeien. Volg eerst de onderstaande stappen.

 1. Blijf samen in gesprek en vraag je buren de boom of heg te snoeien
 2. Verzamel bewijzen van de overhangende takken en stuur je buren een brief
  Reageren de buren niet? Vraag hen dan schriftelijk om de overhangende beplanting weg te halen. Geef daarvoor in de brief een redelijke termijn aan. 4 tot 6 weken is een redelijke termijn. Geef ook aan dat je verdere stappen neemt als de buren binnen de periode geen actie ondernemen. Gebruik onze gratis voorbeeldbrief voor het snoeien van overhangende takken.
 3. Schakel hulp in
  Check of je wijk een toezichthouder of buurtbeheerder heeft en meldt hem of haar de overlast. Veel gemeenten bieden buurtbemiddeling aan. Dat is laagdrempelig en gratis. Meer informatie hierover vind je op de site van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.
 4. Wij helpen je verder. Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815
  Zijn jullie er nog niet uit na deze stappen? Dan helpen wij je graag verder. Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815. Het is handig als je tijdens dat gesprek de schriftelijke communicatie met je buren bij de hand hebt.

Wil je dat de buren de hele boom weghalen? Lees dan eerst meer over de regels rond de erfgrens.

Lees hier meer over overlast door een boom van de buren.

Ik ben het niet eens met de verbouwplannen van de buren. Wat kan ik doen?

Gaan je buren (ver)bouwen en ben je het niet eens met de bouwplannen? Volg dan de volgende stappen:

 1. Controleer of er een vergunning nodig is
  Is er geen vergunning nodig voor de verbouwplannen van je buren? Dan kun je geen officieel bezwaar maken. We raden je aan om met je buren in gesprek te gaan over je bezwaren en om samen een oplossing te vinden. Lees hier meer over de omgevingsvergunning.
 2. Check de vergunningsaanvraag
  Denk je dat er een vergunning nodig is voor de verbouwing van je buren? Vraag dan je buren of ze deze vergunning al hebben aangevraagd. Zelf kun je dat ook nakijken in het publicatieblad van je gemeente, of op Officielebekendmakingen.nl.
   
  Is er een vergunning aangevraagd?
  Dan kun je een zienswijze indienen bij de gemeente. Hier lees je hoe een bezwaar maken in z'n werk gaat.
   
  Is er geen vergunning aangevraagd?
  Zijn je buren zonder omgevingsvergunning aan het verbouwen, terwijl dat wel nodig is? Spreek hen er dan op aan. Reageren ze niet? Stuur dan een aangetekende brief naar je gemeente met het verzoek op te treden tegen je buren. Gebruik hiervoor onze gratis voorbeeldbrief voor een verzoek op handhaving van bouwregelgeving. De gemeente heeft een handhavingsbeleid en hoort toe te zien op de naleving van de bouwvoorschriften. De gemeente heeft 8 weken de tijd om een beslissing te nemen.
    
 3. Bel ons. Wij helpen je verder.
  Heb je een zienswijze ingediend maar heeft de gemeente daar niet naar geluisterd en alsnog de omgevingsvergunning goedgekeurd? Dan helpen wij je verder. Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 voor advies.

Daarnaast raden wij je aan om een nulmeting te doen van de situatie bij jou thuis. Mocht er door de verbouwing schade ontstaan, dan heb je bewijzen van de originele staat van je huis achter de hand. Voor de goede relatie met je buren is het het fijnst als dat je samen met hen kunt doen. Dat kun je hen vragen in een officiële brief. Gebruik daarvoor onze gratis voorbeeldbrief.

Lees meer over bezwaar maken tegen de omgevingsvergunning van je buren.

Ik heb schade door verbouwing van de buren. Wat nu?

Wij helpen je. Om juridisch sterk te staan, zijn er een paar dingen die je zelf al kunt doen:

 1. Meld de schade bij je buren en geef hen de kans om het probleem op te lossen.
  Bekijk samen of de schade vergoed kan worden via de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van de aannemer van de buren. Of anders via de aansprakelijkheidsverzekering van de buren zelf.
 2. Reageren je buren niet of zijn ze het niet met je klacht eens? Stel hen dan officieel aansprakelijk met een aangetekende brief.
  Daar kun je onze gratis voorbeeldbrief voor gebruiken. In de brief stel je een termijn waarin je buren als laatste kans het probleem kunnen oplossen voordat je verdere stappen neemt.
 3. Komen jullie er niet uit samen? Dan helpen wij je verder. Bel ons op 020 651 8815 voor juridisch advies.
  We kunnen je het beste helpen als je tijdens ons gesprek de correspondentie (brieven en e-mails) met je buren bij de hand hebt.

Lees hier meer over wat je kunt doen bij schade door verbouwing van de buren.

Mijn buren en ik verschillen van mening over de erfgrens of schutting. Wat zijn de regels?

Volg bij meningsverschillen over je schutting of erfgrens de volgende stappen:

 1. Bekijk wat er in de koopovereenkomst van je huis staat.
  Mogelijk staat er iets in opgenomen over de erfgrens en geeft dat de doorslag in jullie meningsverschil.
 2. Praat met elkaar
  De relatie met je buren wil je gewoon goed houden. Houd elkaar daarom op de hoogte en probeer eerst samen een oplossing te vinden. Lukt dat niet?
 3. Schakel hulp in
  Check of je wijk een toezichthouder of buurtbeheerder heeft en meldt hem of haar het probleem. Veel gemeenten bieden buurtbemiddeling aan. Dat is laagdrempelig en gratis. Meer informatie hierover vind je op de site van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.
 4. Verzamel bewijsmateriaal en zet de vraag aan je buren op papier
  Stuur een aangetekende brief naar je buren met je klacht. Daarin geef je aan dat je nog steeds geen oplossing hebt en vraag je hen om binnen een redelijke termijn met een oplossing te komen. Geef ook aan dat je verdere stappen onderneemt als dat niet gebeurt. Voor deze brief kun je onze gratis voorbeeldbrief voor een verzoek om gebruik te maken van de grond van de buren gebruiken.
 5. Wij helpen je verder. Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815
  Zijn jullie er nog niet uit na deze stappen? Dan helpen wij je graag verder. Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815. Het is handig als je tijdens dat gesprek de schriftelijke communicatie met je buren bij de hand hebt.

Lees hier meer informatie over erfafscheidingen en de regels voor het plaatsen van een heg of schutting.

Lees verder