Huis verkopen, waar moet je op letten?

Je gaat je huis verkopen. Dat is best spannend. Wat kun je verwachten en waar moet je rekening mee houden? Je leest er alles over op deze pagina.

Voorlopig koopcontract

Als je jouw huis gaat verkopen, kunnen potentiële kopers een bod uitbrengen. Zodra je een bod accepteert, ga je een voorlopig koopcontract aan. In dat contract leg je samen met de koper afspraken vast. Die gaan bijvoorbeeld over de koopsom, datum van overdracht, ontbindende voorwaarden, et cetera.

Een voorlopig koopcontract is voor zowel jou als de koper bindend. Dit kan veranderen door ontbindende voorwaarden af te spreken.

Ontbindende voorwaarden voor de verkoop van uw woning

De potentiële koper kan ervoor kiezen ontbindende voorwaarden op te nemen in het koopcontract. Een voorbeeld van zo’n voorwaarde is onder voorbehoud van financiering. De koop gaat dan niet door als de koper geen hypotheek krijgt.

Als verkoper is het belangrijk om duidelijke en heldere afspraken te maken met de koper. Houd er rekening mee dat de koopovereenkomst niet zomaar wordt ontbonden als er aan één van de ontbindende voorwaarden wordt voldaan. Als de koper bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgt, moet die dit schriftelijk aan jou laten weten. Daarbij moet die ook een (of meerdere) schriftelijke afwijzing(en) van de bank als bewijs tonen.

Als verkoper kun je ook ontbindende voorwaarden opnemen in het koopcontract. Wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met een restschuld en je er zeker van wilt zijn dat je deze gefinancierd krijgt bij de aankoop van de nieuwe woning, kun je dit meenemen in het koopcontract. Blijf je in dit geval met een restschuld zitten? Dan kun je zonder een boete het koopcontract laten ontbinden. 

Je kunt ook een no-risk clausule op laten nemen in het koopcontract. Als je dan nog geen nieuwe woning hebt gevonden, mag je de overeenkomst ontbinden. Zo voorkom je dat je straks geen huis meer hebt. 

Huis verkopen met verborgen gebreken

Verkoop je een woning met gebreken? Dan heb je een mededelingsplicht; je bent verplicht om alle gebreken bekend te maken aan de koper. Mocht er na de verkoop van de woning een ernstig gebrek of een gebrek dat je niet hebt gemeld aan het licht komen, dan ben je alsnog aansprakelijk.

Ernstig gebrek

Een ernstig gebrek is een gebrek dat het gebruik van een woning in de weg staat. Voorbeelden van ernstige gebreken zijn verzakkingen, lekkages, onveilige situaties, et cetera. De nieuwe bewoner mag verwachten dat de gekochte woning alle eigenschappen heeft die nodig zijn voor normaal gebruik. Als verkoper kun je bij een ernstig gebrek aansprakelijk worden gesteld. Dit geldt ook als je zelf niet op de hoogte was van het gebrek.

Ouderdomsclausule
Verkoop je een oude woning? Dan kun je ervoor kiezen om een ouderdomsclausule op te nemen in het koopcontract. Daarin staat dat de verkoper niet aansprakelijk is voor ouderdomsgebreken die niet bekend zijn bij verkoop van de woning. Daardoor is de kans dat je aansprakelijk bent kleiner.

Niet gemeld gebrek

Ook voor een gebrek dat normaal gebruik van de woning niet in de weg staat, kan je als verkoper alsnog aansprakelijk worden gesteld. Dat is bijvoorbeeld het geval als het gebrek al aanwezig was vóór de overdracht, en je dit bewust niet gemeld hebt.

Niet bewoningsclausule

Als je een woning verkoopt waar je zelf nooit gewoond hebt, bijvoorbeeld omdat deze uit een erfenis komt, kun je een niet-bewoningsclausule opnemen in de koopovereenkomst. Daarmee geef je aan dat je de woning niet uit eigen ervaring kent en dus ook niet bekend bent met eventuele gebreken in de woning.

Wat als de koper het laat afweten?

Wat kun je doen als de koper van je huis niet komt opdagen bij de overdracht? Check eerst de koopovereenkomst. Daar staan jullie afspraken in. Vervolgens stuur je de koper een brief waarin je aangeeft dat die niet heeft voldaan aan de afspraken (en dat naleving van deze verplichtingen vereist is). Dit heet "in gebreke stellen".

Vermeld in de brief een termijn waarbinnen de koper alsnog aan diens verplichtingen moet voldoen. In de koopovereenkomst staat aangegeven hoeveel tijd je de koper moet geven. Meestal is dit 8 dagen. Als de koper niet reageert, onderneem je de volgende stappen: 

1. De overeenkomst ontbinden

Wil je het koopcontract ontbinden? Dan draai je de koop in feite terug. Je zet een streep door het contract en mag de woning aan iemand anders verkopen.

2. Boete voor de koper

Vaak is in de koopovereenkomst vastgelegd dat, als de koper besluit de woning toch niet te kopen, die een boete moet betalen. Die boete is meestal 10% van de overeengekomen verkoopprijs.

3. Koper aansprakelijk stellen voor overige schade

Verder kun je de koper aansprakelijk stellen voor de (financiële) schade die is ontstaan omdat die zijn verplichtingen niet is nagekomen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een bouwkundige keuring of dubbele woonlasten. Dit kan alleen voor het deel van de schade dat meer geld kost dan de boete.

4. Nakoming vorderen

Je mag er ook voor kiezen vast te houden aan de overdracht. Dit heet “nakoming”. Houd er rekening mee dat dit waarschijnlijk niet de makkelijkste optie is. De koper is immers al eerder de door jullie gemaakte afspraken niet nagekomen.

In de meeste koopovereenkomsten is vastgelegd dat de koper, ook als die de afspraken alsnog nakomt, een boete moet betalen aan de verkoper. Die boete bedraagt meestal 0,3% van de koopsom per dag totdat de koper alsnog meewerkt. Deze boete treedt echter pas in werking nadat de 8 dagen van de ingebrekestelling zijn verstreken. Ook als je kiest voor nakoming, kun je nog steeds aanspraak maken op een aanvullende schadevergoeding.

Hoe kunnen wij je helpen?

Persoonlijk consult

Ben je niet verzekerd bij ons? Ook dan kunnen we je helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis consult om te horen wat in jouw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

088 3279 886

30 minuten jurist

  • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in jouw situatie
  • Direct antwoord op je belangrijkste vragen
  • Rustig vragen stellen zonder verplichting
  • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

  • Beoordeling van jouw situatie
  • Inzicht in jouw kansen
  • Advies over het vervolg
  • Contact met de tegenpartij
  • Versturen van juridische brieven
  • Onderhandeling met de tegenpartij
  • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

  • Beoordeling van jouw situatie
  • Inzicht in jouw kansen
  • Advies over het vervolg
  • Contact met de tegenpartij
  • Versturen van juridische brieven
  • Onderhandeling met de tegenpartij
  • Afspraken maken en vastleggen
1199,-
1 van 4
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.