Verborgen gebreken voorbeelden

Als u van plan bent om een huis te kopen, is het belangrijk om te onderzoeken of er gebreken zijn. Dit is een plicht. Het kan echter voorkomen dat een gebrek pas na de oplevering aan het licht komt. Wij sommen enkele veel voorkomende voorbeelden op.

Hoe kunnen wij je helpen?

DAS helpt je ook als je niet verzekerd bent. Onze ervaren juristen staan voor je klaar, voor een vast bedrag per oplossing. Zo boek je snel een resultaat, houdt je grip op je uitgaven en voorkom je verrassingen.

Ben je wel bij ons verzekerd en heb je een geschil? Meld dit dan bij ons.

Persoonlijk consult

Ben je niet verzekerd bij ons? Ook dan kunnen we je helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis consult om te horen wat in jouw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

30 minuten jurist

 • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in jouw situatie
 • Direct antwoord op je belangrijkste vragen
 • Rustig vragen stellen zonder verplichting
 • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

 • Beoordeling van jouw situatie
 • Inzicht in jouw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

 • Beoordeling van jouw situatie
 • Inzicht in jouw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wanneer is het een verborgen gebrek?

In de regel koopt u een huis in de staat waarin het zich op dat moment bevindt, inclusief de zichtbare en onzichtbare gebreken. Zichtbare gebreken moeten al voor de ondertekening van de koopovereenkomst of eventueel de levering worden opgemerkt. Op dat moment kan de verkoper dit nog repareren of wordt er onderhandeld over de verkoopprijs. Zodra een gebrek pas na de oplevering ontdekt wordt, spreken we van een verborgen gebrek. U kunt de koper in de volgende situaties dan aansprakelijk stellen:

 • U kunt uw woning niet normaal gebruiken door het gebrek.
 • De verkoper wist van het gebrek, maar heeft dit niet gemeld.
 • De gebreken zijn voor de koper redelijkerwijs niet zichtbaar.

Wilt u een verborgen gebrek melden. Volg dan ons stappenplan!

Verborgen gebreken voorbeelden

Het lastige aan verborgen gebreken is dat u er vaak pas achter komt doordat het een probleem veroorzaakt. We geven een voorbeeld. Een veelvoorkomende verborgen gebrek is een lekkage. De lekkage is echter het gevolg van een gebrek. Dit is ontstaan doordat het afvoerputje van de douche niet functioneerde. Het verborgen gebrek in dit geval is het afvoerputje maar niet de lekkage zelf. Wij doorlopende vijf meest voorkomende verborgen gebreken waar u dus goed op moet letten.

Lekkages en verstoppingen
Verouderde leidingen of andere gebreken aan de leidingen kunnen tot erg lekkages leiden. Hierdoor kan het zijn dat het huis als geheel niet op een normale manier gebruikt kan worden. Zodra er uit de bouwkundige keuring naar voren komt dat dit al langer aanwezig is, zouden de verkoper hier vanaf moeten weten. Mogelijk had de verkoper dit dan moeten melden. Heeft uw nieuwe huis kruipruimtes? Controleer ook deze goed. Het komt vaak voor dat hier lekkages zijn.

Scheuren in de muren
Indien de scheuren bij de aankoop al zichtbaar waren, hadden de kopers dit vooraf moeten zien en kunnen ze de verkopers daar achteraf niet meer aansprakelijk voor stellen. Het kan echter ook zijn dat de scheuren pas na de koop ontstaan door bijvoorbeeld een slechte fundering. In dit geval kan het wel zijn dat u de verkopers aansprakelijk mag stellen.

Boktor of houtworm
Vele insecten zijn gek op hout. Deze beesten kunnen ook flinke schade veroorzaken doordat ze aan het hout gaan knagen. Een flinke lik verf kunnen deze knaagsporen of kleine gaatjes verbloemen. Controleer daarom goed om u niks ziet. Dit geldt voor houten constructies en kozijnen.

Asbest
BIj een ouder huis is het altijd goed om te controleren of er wellicht sprake is van asbest. Dit kunt u het beste door een deskundige laten doen. Check daarbij welke isolatie- of afdekmaterialen gebruikt zijn. Daar kan namelijk asbest in zijn verwerkt. Het verwijderen van asbest is erg duur dus het is goed om dit bij uw onderzoek te controleren. Geeft de verkoper aan dat er asbest aanwezig is op een bepaalde plaats en gaat u daar akkoord mee, kunt u de verkoper niet zomaar aansprakelijk stellen als er ook asbest op een andere plaats gevonden wordt. U wist namelijk het risico.

Verzakte vloer
U wilt ten alle tijden voorkomen een huis te kopen met een verzakte vloer. Dit kan namelijk het hele huis in gevaar brengen. De kans op scheuren, onregelmatige vloeren en breuken in leidingen vergroot dan aanzienlijk.

Kapotte CV-ketel
Om onvoorziene kosten te voorkomen is het ook goed om controleren wat de leeftijd van de CV-ketel is. Een CV-ketel moet meestal na 12 tot 15 jaar vervangen worden. Een kapotte CV-ketel kan voor een hoge energierekening zorgen dus controleer dit vooraf goed.

Juridisch advies

Heeft u een huis gekocht en ontdekt u na de oplevering een verborgen gebrek? Schakel dan altijd een jurist in. Samen hem hem kunnen jullie bekijken wat u het beste kunt doen in uw specifieke situatie.

Lees verder