Er is een fout opgetreden in dit component.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een (tweedehands) auto?

 • Kies een officiële dealer
  DAS adviseert om een tweedehands auto te kopen bij een officiële dealer. Dat kost misschien iets meer, maar u krijgt dan in de meeste gevallen wel een garantie waar u wat aan heeft. De ervaring leert dat er onder de andere garages een hoop onbetrouwbare bedrijven kunnen zitten. 

 • Betaal of onderteken niets bij een proefrit
  Het is logisch dat u van tevoren een proefrit wilt maken. Het is niet nodig om voor een proefrit te betalen of een formulier te ondertekenen. Als de dealer aangeeft dat een proefrit nergens voor nodig is, wees dan gewaarschuwd. 

 • Blijf zakelijk
  Ook al bent u nog zo enthousiast, blijf zakelijk bij de aanschaf van een auto. Ziet u in alle opwinding gebreken, zoals bijvoorbeeld roestplekken, tijdens een proefrit over het hoofd? Dan staat u juridisch gezien niet sterk. In zo’n situatie kunt u vaak niet meer met succes uw geld terugkrijgen.

 • Controleer de onderhoudshistorie van de auto
  Check de onderhoudshistorie en de apk-keuring van de auto in het onderhoudsboekje. Houd er rekening mee dat een apk-keuring slechts een momentopname is. Een grote onderhoudsbeurt geeft u meer informatie over de auto. Ontbreken er stempels in het onderhoudsboekje en heeft de dealer hier geen verklaring voor? Koop de auto dan niet of laat een keuring doen door een onafhankelijke partij (bijvoorbeeld de ANWB). Hierdoor krijgt u zekerheid over de technische staat van de auto. Zorg dat u zelf bij de keuring aanwezig bent. Let wel, een technische keuring is vaak niet gratis en kan enkele honderden euro’s kosten.   
   
 • Vraag de Nationale Auto Pas op
  Bij de dealer of de website van de Nationale Auto Pas kunt u de Nationale Auto Pas opvragen. Met de Nationale Auto Pas kunt u nakijken of de kilometerstand van een auto logisch is. Blijkt de kilometerstand van de auto onlogisch? Er kan met de teller geknoeid zijn. Niet kopen dus of wees extra kritisch! 

 • Laat de dealer eerst de gebreken herstellen
  Soms zegt een dealer toe bepaalde gebreken te herstellen als u de auto koopt. Laat de dealer daarom op de koopovereenkomst vermelden welke gebreken hij gaat herstellen. Zo is duidelijk welke gebreken wel en niet worden hersteld. Wil de dealer dat niet? Dan weet u hoe laat het is!