Ik heb een proefpakketje aangevraagd, maar krijg nu vervolgzendingen waarvoor ik moet betalen. Mag dat?

 • Toestemming verleend?
  Probeer na te gaan of u bij het aanvragen van het proefpakketje uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven voor het ontvangen van vervolgzendingen. Waarschijnlijk is hiervan geen sprake. Stuur de afzender van de vervolgzendingen een brief waarin u hem vraagt om het bewijs van uw toestemming. De afzender is namelijk degene die dit moet bewijzen. Niet u.
 • Vervolgzendingen vermeld in de algemene voorwaarden?
  Geeft de afzender aan dat het toesturen van betaalde vervolgzendingen in zijn algemene voorwaarden is vermeld? En bent u bij het aanvragen van het proefpakketje akkoord gegaan met deze algemene voorwaarden? Laat u niet om de tuin leiden! Voor de vervolgzendingen heeft de afzender uw uitdrukkelijke toestemming nodig, zoals door het aanvinken van een hokje bij een tekst waarin de vervolgzendingen expliciet worden genoemd. Aangeven dat u akkoord gaat met de algemene voorwaarden valt hier niet onder. In dat geval bent u niet akkoord gegaan met de vervolgzendingen.
 • Wel of niet betalen?
  Hebt u een rekening ontvangen voor de vervolgzendingen? Als u bij het aanvragen van het proefpakketje geen toestemming hebt gegeven voor het ontvangen van vervolgzendingen, hoeft u die niet te betalen. Wij raden u aan om de afzender een brief te sturen. Hierin geeft u aan dat u nooit toestemming hebt gegeven voor de vervolgzendingen en dat u de rekeningen niet zult betalen. Geef ook aan dat u niet zit te wachten op volgende pakketjes en dat u eventuele toekomstige volgzendingen dan ook niet zult betalen.
 • Wel toestemming gegeven?
  Als blijkt dat u online wel akkoord bent gegaan met de vervolgzendingen, hoeft er nog geen man overboord te zijn. Door uw toestemming is er weliswaar een overeenkomst tussen u en de afzender tot stand gekomen, maar hierop zijn de regels van het online aankopen van producten van toepassing. Dat betekent in veel gevallen veertien dagen om het product kosteloos te retourneren. Op onze website vindt u meer informatie over het online aankopen van producten en diensten. Zo kunt u kijken of uw situatie aan de voorwaarden voldoet.