Letselschade door een hondenbeet? Dit kun je doen

Ben je gebeten door een hond? Dat was vast erg schrikken voor je. Dat geldt al helemaal als je hierdoor letsel hebt opgelopen. Waarschijnlijk heb je recht op een financiële vergoeding. Op deze pagina lees je alles over letselschade door een hondenbeet.  

Wat is een hondenbeet?

Helaas komt het vaak voor dat mensen gebeten worden door honden. De ernst van het letsel hangt af van de hond en van de situatie. Je kunt je voorstellen dat een herdershond vaak meer schade aanricht dan een chihuahua.


Zowel oppervlakkige beten als bijtwonden met weefselschade worden als een hondenbeet beschouwd. Honden laten vaak bijt- of scheurwonden achter die langzaam genezen. Dit kan leiden tot lelijke littekens, vooral als de beet zichtbaar is op plaatsen als het gezicht, de handen, armen of benen. Bovendien kunnen honden infecties dragen. Het is dus belangrijk dat je snel een tetanusprik krijgt.


Wie is verantwoordelijk voor een hondenbeet?

De eigenaar van een (huis)dier is verantwoordelijk voor de schade die het dier veroorzaakt. Dat geldt zelfs als die de nodige voorzorgsmaatregelen heeft getroffen. Heeft de eigenaar bijvoorbeeld gewaarschuwd om de hond niet te aaien of heeft die de hond keurig aangelijnd? Dan blijft de eigenaar in al deze gevallen aansprakelijk.


Er zijn echter enkele uitzonderingen. In geval van overmacht of noodweer is de eigenaar niet aansprakelijk. Als jouw hond een inbreker aanvalt terwijl jij ligt te slapen, is er bijvoorbeeld sprake van noodweer.


Als het dier wordt gebruikt in het kader van een beroep of bedrijf, is de persoon die dat beroep of bedrijf uitoefent verantwoordelijk. Dit is bijvoorbeeld het geval bij paarden die worden uitgeleend en gebruikt voor paardrijlessen.


Wat te doen bij letselschade door een hondenbeet?

Als je bent gebeten door een hond en je hebt letselschade, noteer je altijd de namen en telefoonnummers van getuigen en van degene die je aansprakelijk wilt stellen. Daarna volg je deze stappen:


  • Ga direct naar de huisarts of het ziekenhuis en laat je wond onderzoeken. Dit onderzoek heb je later nodig om je schadeclaim in te dienen.
  • Stel de eigenaar van de hond aansprakelijk voor de hondenbeet.
  • Houd alle kosten en andere schade zorgvuldig bij. Dit heb je als bewijsmateriaal nodig om een schadevergoeding te kunnen claimen.

Win daarnaast altijd juridisch advies in. Een jurist onderzoekt welke kosten je precies mag claimen. Dat is handig, want waarschijnlijk zijn dit er meer dan je verwacht. Denk bijvoorbeeld aan de reiskosten die je moet maken voor je afspraken in het ziekenhuis. Ook de kosten voor de jurist zelf, kun je gewoon terugbetaald krijgen.


Schadevergoeding bij een hondenbeet

Bij letselschade door een hondenbeet heb je recht op een schadevergoeding. Ernstige hondenbeten kunnen blijvende zenuwbeschadigingen veroorzaken, waardoor de vergoeding aanzienlijk kan zijn.


Normaliter ontvang je als slachtoffer een vergoeding voor de lichamelijke, materiële en psychische schade die je hebt opgelopen. Een hondenbeet kan leiden tot bijtwonden, infecties en mogelijke littekens. De kosten die je hiervoor moet maken, mag je terugvragen. Denk hierbij aan medische behandelingen en eventuele kosten voor plastische chirurgie.


Daarnaast kom je misschien in aanmerking voor smartengeld. Dat is het geval wanneer je levensvreugde hebt verloren. Bij kinderen zijn de bedragen voor smartengeld vaak hoger, vooral als er sprake is van gezichtsletsel.

Veelgestelde vragen

Als je gebeten bent door een hond, volg je de onderstaande stappen: 

  1. Noteer de namen en telefoonnummers van de hondeneigenaar en getuigen van het ongeluk. 
  2. Ga meteen naar de huisarts of het ziekenhuis om het letsel te onderzoeken. Dit onderzoek heb je later nodig om een schadeclaim in te dienen. 
  3. Schakel juridische hulp in. 
  4. Stel de betrokken partij aansprakelijk voor de hondenbeet.
  5. Houd alle kosten die je in dit proces maakt goed bij. Die kun je later terugvragen. 

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.