Ontslag na een bedrijfsongeval

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Toch is het heel vervelend als je bij een bedrijfsongeval letsel oploopt. Op dat moment gaan er misschien wel honderden gedachten door je heen. Hoe gaat het met mijn herstel, wat moet ik regelen en waar moet ik rekening mee houden. Toch zijn er veel werknemers die na een bedrijfsongeval bang zijn voor ontslag. Het laatste waar je je op dat moment over druk wilt maken. Maar mag een werkgever je ontslaan na een bedrijfsongeval? We vertellen in dit artikel meer over je rechten.

Mag een werkgever je ontslaan na een bedrijfsongeval?

Een bedrijfsongeval kan een relatie tussen werkgever en werknemer onder druk zetten. Zeker wanneer je de werkgever aansprakelijk wilt stellen. Werknemers zijn vaak bang dat hun contact niet wordt verlengd of zelfs ontslag na een werkongeval.

Laten we meteen de zorgen wegnemen. Als werknemer mag je nooit ziek uit dienst gaan. Dus een werkgever kan jou als werknemer niet zomaar ontslaan. Zorg er daarom voor dat je een melding maakt van het bedrijfsongeval bij de werkgever. Natuurlijk zijn er bijzondere situaties waarbij dit soms wel kan. Heb je een bedrijfsongeval tijdens de proeftijd, wordt je op staande voet ontslagen of gaat het bedrijf failliet. Bij een vast contract heb je twee jaar recht op ontslagbescherming. Heb je een contract voor bepaalde tijd? Dan mag een werkgever het contract aan het einde van de looptijd opzeggen.

Zorg dat je altijd voldoende meewerkt aan de re-integratie. Doe je dit niet? Dan is dit ook een geldige reden voor een werkgever om je te ontslaan. Overleg met je bedrijfsarts wat realistisch is voor jouw situatie om te re-integreren. Bij alle voorbeelden geldt dat de werkgever ‘ziekte’ niet als reden mag geven voor het ontslag. Uiteindelijk moet de werkgever altijd een geldige ontslaggrond gebruiken om jou te mogen ontslaan.

Is het verstandig om zelf ontslag te nemen?

Wat de situatie ook is, neem zelf geen ontslag. We kunnen dit niet genoeg benadrukken. Laat je ook adviseren door een juridisch specialist. Wanneer je uitvalt door een bedrijfsongeval, meld je ziek en laat dit noteren bij de bedrijfsarts. Je komt dan in de ziektewet. Je hebt twee jaar het recht op doorbetaling en daarnaast mag je in deze periode niet ontslagen worden zonder geldige reden. Neem je toch ontslag na het bedrijfsongeval? Dan kom je niet in aanmerking voor een uitkering.

Bedrijfsongeval met nulurencontract

Vooral binnen de horeca, productiewerk en bij uitzendbureaus wordt veel gewerkt met 0 uren contracten. Laat dit net de branches zijn waar de kans op een bedrijfsongeval groot is. Veel mensen denken dat je met een 0 uren contract geen recht hebt op doorbetaling na een bedrijfsongeval. Toch is dit niet helemaal waar.

Door het bedrijfsongeval kun je niet werken binnen de oproepperiode. Zolang je 0 uren contract loopt, kijken ze naar het gemiddelde aantal uren dat je hebt gewerkt over een bepaalde periode. Daarvan krijg je 70%. Ben je nog steeds ziek na de oproepperiode? Dan heb je geen recht op uitbetaling van je salaris. Alles over de ingeroosterde periode is een werkgever verplicht om je salaris door te betalen. Ga na het aflopen van je contract na of je recht hebt op een ziektewetuitkering als je door het bedrijfsongeval nog niet in staat bent om te werken.

Waar heb je recht op na een bedrijfsongeval?

Een bedrijfsongeval gaat je niet in de koude kleren zitten. Daar komt nog eens bovenop dat de kans aanwezig is dat je hier letselschade oploopt. Weet dat de kans bestaat dat je recht hebt op een schadevergoeding. Je krijgt een schadevergoeding wanneer je als slachtoffer schade oploopt bij een ongeval tijdens je werk. De letselschadejuristen kijken naar factoren als de soort letselschade, in hoeverre het impact heeft op je dagelijkse activiteiten en wie aansprakelijk is, om de hoogte vast te stellen.

Om hiervoor in aanmerking te komen moet je de werkgever aansprakelijk stellen voor je letselschade. Ga hiervoor altijd eerst in gesprek met je werkgever en laat dit via een letselschadejurist aankondigen. Vaak is het bedrijf of je werkgever verzekerd voor bedrijfsongevallen met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Ondanks dat een werkgever hier vaak niet op staat te springen, handelt de jurist de situatie met de verzekeraar van je werkgever af.

Hulp nodig? Laat je informeren door onze juristen

Kom je er samen met je werkgever niet uit? Vraag onze juristen dan om hulp. We hebben een sterk team van juridische experts klaar staan die je advies kunnen geven over jouw specifieke situatie.



Direct hulp bij letselschade
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.