Letsel­schade door honden­beet: wat moet ik doen?

Loop je rustig door het park en word je ineens aangevallen door een hond met een hondenbeet als gevolg? Dit is natuurlijk erg schrikken. Zodra er sprake is van letsels heb je te maken met letselschade door een hondenbeet. Maar wat moet je doen en kun je een vergoeding krijgen voor de kosten? Wij helpen je graag. Heb je meer advies nodig, plan dan een gesprek in.

Hoe wij je kunnen helpen?

DAS helpt je verder, of je nu verzekerd bent of niet. Onze ervaren juristen staan voor je klaar.

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Niet verzekerd?

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat is een hondenbeet?

Een hondenbeet komt helaas regelmatig voor. Het verschilt per hond en situatie hoe groot het letsel is. U kunt u voorstellen dat een herdershond soms meer schade aan kan richten dan een chiwawa.

Zowel bij een oppervlakkige beet als bij een bijtwond met weefselbeschadiging wordt er gesproken van een hondenbeet. Een hond laat meestal bijt- of scheurwonden achter die moeizaam genezen. Hierdoor kunt u lelijke littekens krijgen. Aangezien de meeste mensen op een zichtbare plek worden gebeten, kan dit voor extra leed zorgen. Denk hierbij aan plaatsen zoals gezicht, handen, armen of benen. Daarnaast kan een hond infecties meedragen, waardoor u altijd een tetanusprik moet krijgen.

Wie is verantwoordelijk?

De bezitter van een (huis)dier is aansprakelijk voor eventuele schade die het dier veroorzaakt. Dit geldt ook als diegene geen schuld heeft aan het gedrag van uw (huis)dier. Heeft de bezitter bijvoorbeeld gewaarschuwd zijn hond niet te aaien? Of heeft hij hem netjes aangelijnd? Dan is de bezitter in al deze gevallen toch aansprakelijk. Wel zijn er enkele uitzonderingen. Zo is diegene bijvoorbeeld niet aansprakelijk bij overmacht of noodweer. Als uw hond een inbreker aanvalt terwijl de eigenaar ligt te slapen, is er bijvoorbeeld sprake van noodweer.

Als het dier wordt gebruikt bij het uitoefenen van een beroep of in een bedrijf, is de persoon die het beroep of bedrijf uitoefent aansprakelijk. Denk bijvoorbeeld aan paarden die worden uitgeleend en worden ingezet voor een manegeles.

Wat te doen bij letselschade door een hondenbeet?

Net zoals bij iedere vorm van letselschade is het belangrijk om enkele stappen te doorlopen zodra de betrokken bent bij een ongeval. Noteer altijd de namen en telefoonnummers van getuigen en van degene die u aansprakelijk wil stellen. Volg vervolgens de onderstaande stappen:

  • Ga meteen naar de huisarts of het ziekenhuis zodra u gebeten bent door een hond. Het onderzoek heeft u nodig om later uw schadeclaim in te dienen
  • Stel de betrokken partij aansprakelijk voor de hondenbeet.
  • Houd alle kosten en het verlies van inkomsten goed bij. U heeft dit als bewijs nodig om een schadevergoeding te kunnen claimen

Het is altijd belangrijk om zo snel mogelijk juridisch advies in te winnen. Veel mensen weten namelijk niet dat je iemand aansprakelijk kan stellen voor een hondenbeet en ook een schadevergoeding kan claimen. Een jurist kan voor jou gaan onderzoeken welke kosten u kunt claimen. Er zijn veel meer kostenposten die u kunt claimen dan u zou denken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de reiskosten die u moet maken voor een afspraak in het ziekenhuis. Een jurist kan u hierbij helpen. Zodra er iemand aansprakelijk is gesteld hoeft u niet te betalen voor de kosten die een jurist gemaakt.

Schadevergoeding hondenbeet

Ook bij letselschade door een hondenbeet heeft u recht op een schadevergoeding. Ernstige hondenbeten kunnen bijvoorbeeld blijvende zenuwbeschadigingen veroorzaken. De vergoeding kan dan flink oplopen.

Meestal ontvangt het slachtoffer een vergoeding voor de lichamelijke, materiële psychische schade hij of zij heeft opgelopen. Een hondenbeet kan sowieso leiden tot een bijtwond, infecties en eventuele littekens. De kosten die u hiervoor moet maken, kunt u natuurlijk vergoeden krijgen. Denk hierbij dus aan medische en eventuele plastische chirurgie kosten.

Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor smartengeld zodra u bijvoorbeeld een gederfde levensvreugde heeft gekregen. Bij kinderen liggen de bedragen voor smartengeld een stuk hoger zodra er sprake is van bijvoorbeeld gezichtletsel.

Lees verder

Veelgestelde vragen