Whiplash letsel­schade: heb ik recht op een schade­ver­goeding?

Staat u stil voor een stoplicht en rijdt iemand achterop u? Het kan zijn dat u dan een whiplash overhoudt aan het ongeluk. U kunt hier een lange tijd last van hebben en het heeft vaak zware gevolgen voor uw dagelijkse leven. Wij krijgen daarom ook vaak de vraag of u iemand aansprakelijk kan stellen. Wij helpen u bij uw schadeclaim!

Hoe we je kunnen helpen

DAS helpt je verder, of je nu verzekerd bent of niet. Onze ervaren juristen staan voor je klaar.

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Niet verzekerd?

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel:  088 3279 817
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat is een whiplash?

Een whiplash ontstaat doordat uw hoofd een harde en plotselinge beweging maakt van achteren naar voren of zijwaarts, de spieren in de nek rekken dan uit, waardoor ze overbelast raken. ook de zenuwen raken ontregeld. het gevolg hiervan zijn diverse klachten, zoals: nekpijn, hoofdpijn, lage rugpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen en concentratieproblemen. ook kunt u bijvoorbeeld overgevoelig raken voor licht. een whiplash ontstaat vaak bij een kop staartbotsing of kettingbotsing.

Iemand aansprakelijk stellen

Er heerst helaas best veel discussie rondom een whiplash. De klachten die voortkomen uit een whiplash zijn namelijk niet zichtbaar. Dit wordt ook wel niet-objectiveerbaar letsel genoemd. U kunt bijvoorbeeld moeilijk aantonen dat u door de whiplash last heeft van uw nek/rug of meer vermoeid bent. Medische adviseurs en verzekeringsmaatschappijen zien vaak wel het verband tussen de klachten en het ongeluk in de eerste drie t/m zes maanden na het ongeluk. Zodra de klachten daarna nog steeds leiden tot schade, kunnen zij in de meeste gevallen het medisch niet meer verklaren.

Een whiplash wordt vaak juridisch beoordeeld in plaats medisch. Er wordt gekeken naar de beperkingen die u heeft naar aanleiding van het ongeval en het causaal verband daartussen. Hierbij gelden enkele voorwaarden:

  • De klachten waren niet aanwezig voor het ongeluk.
  • De klachten moeten direct na het ongeval goed zijn gedocumenteerd

Schadevergoeding whiplash

Zodra de tegenpartij de aansprakelijkheid erkend, heeft u ook bij een whiplash recht op een schadevergoeding. De whiplash moet dan natuurlijk wel het gevolg zijn van het ongeval/incident. De schadevergoeding bestaat uit de materiële en immateriële schade (smartengeld) die u heeft opgelopen. Denk hierbij aan de schade door verlies van arbeidsvermogen, studievertraging, medische kosten, huishoudelijke hulp en verlies van zelfwerkzaamheid.

De hoogte van de schadevergoeding bij een whiplash is heel erg afhankelijk van de zaak. Kijkende naar eerdere uitspraken liggen de bedragen dan ook heel erg uit elkaar. Er is zijn ooit zaken waarbij de schadevergoeding heel hoog is. Hierbij speelt het inkomstenverlies en de arbeidsvermogensschade vaak een hele grote rol. Er zijn echter ook genoeg zaken waarbij het bedrag niet boven de €3.000 kwam.

Smartengeld whiplash

De schade door pijn, verdriet en geleden leed worden vergoed door middel van smartengeld. De hoogte van smartengeld hangt af van allerlei verschillende factoren zoals ernst van de schade, mate van gederfde levensvreugde en leeftijd. Meestal wordt er gekeken naar eerdere zaken om de hoogte te beoordelen. In de ANWB-smartengeldgids staan alle smartengeldbedragen die zijn uitgekeerd. Wij geven u twee voorbeelden:

  • Aanrijding van achteren, whiplashletsel €2.250,- →Deze man had na het ongeval typische whiplash klachten. Hij kon enkele maanden niet werken en had lichte chronische klachten waardoor zijn belasting beperkt is.
  • Verkeersongeval, ernstig whiplashtrauma €35.000,- →Deze zevenendertig jarige vrouw heeft na het ongeval concentratieproblemen, zenuwproblemen, plasproblemen en bewegingsproblemen. Ze ondervindt problemen om deel te nemen aan het maatschappelijke leven en heeft andere nodig bij persoonlijke verzorging. Haar toekomstperspectief is droevig.
Lees verder

Veelgestelde vragen