Cabrio-eigenaar op de rem voor de bpm

Ron* had zijn oog laten vallen op een Duitse cabrio. Die wilde hij importeren. Daar hoort bpm bij, de belasting die je voor de import betaalt. Een online bedrijf beloofde hem de laagste bpm. Maar dat bleek niet te kloppen. Tot Rons grote verbazing.

Het bedrijf, The Carcalculator*, berekende niet alleen de laagste bpm, het verzorgde ook gelijk de bpm-aangifte aan de Belastingdienst. Ron betaalde daarvoor een fixed fee. Een gebruikelijke gang van zaken. Hij moest via een betaallink betalen. Niet veel later ontdekte hij dat er minder bpm aan de Belastingdienst was betaald dan het bedrag dat hij aan The Carcalculator had betaald. Huh?

Opheldering

Ron vroeg om opheldering, maar kreeg geen reactie. Hij wilde het er niet bij laten zitten en nam contact op met een collega van mij. Die onderzocht de zaak en controleerde de website in kwestie en de daaraan verbonden websites. Mijn collega stelde vast dat er inderdaad te veel bpm aan Ron in rekening was gebracht. Hij verzocht The Carcalculator het verschil terug te betalen. Die weigerde dat.

Kleine lettertjes

Mijn collega sleepte het bedrijf voor de rechter. The Carcalculator wees tijdens de zitting op de kleine lettertjes. Daarin zou staan dat er een ‘variabele bpm-commissie’ in rekening mocht worden gebracht. Daarop had Ron akkoord gegeven. Verder was de website niet in het bezit van het bedrijf en was het daardoor niet aansprakelijk voor de daarop vermelde informatie. The Carcalculator had dus alles gedaan wat het bedrijf op basis van de overeenkomst moest doen.

Uit z’n dak

Maar de rechter maakte korte metten met dit verhaal. Hij vonniste dat Ron het te veel betaalde bedrag terug moest krijgen. Ron ging uit z’n dak. Maar nu van blijdschap.

Sjaak Drinkenburg Jurist
Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in het bijzonder Mini's, en deel mijn juridische kennis in het weekblad AutoWeek. Daarin beantwoord ik juridische vragen van lezers. In mijn praktijk heb ik al vele zaken gedaan waarbij ik de ene keer de koper bijstond, de andere keer het autobedrijf. Ik laat me niet van de wijs brengen en weet de meeste geschillen met een gezond stukje boerenverstand tot een goed einde te brengen. Tot slot blog ik regelmatig voor DAS en geef ik gastlezingen aan studenten op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Meer artikelen van Sjaak

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden