blog

Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers

3 min leestijd11 apr 2024

Werknemers die hun ontslag op staande voet aanvechten. Het gebeurt regelmatig. En met succes. Ontslag op staande voet blijkt vaak geen stand te houden en teruggedraaid te moeten worden, doordat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

De gevolgen zijn voor werkgevers groot als zij een ontslag op staande voet geven dat door de rechter wordt teruggedraaid. De risico’s zijn met name dat je met terugwerkende kracht loon, en vaak ook rente, verhogingen en proceskosten aan de werknemer moet betalen.

De laan uit door eten van pinda’s

Of de rechter de aangevoerde reden voldoende vindt, is niet altijd zeker. Zo keurde een rechter een ontslag op staande voet goed van een bedrijf dat cateringwerkzaamheden doet voor vliegmaatschappijen. Werknemers van dat bedrijf mogen geen zaken wegnemen, zelfs geen zaken met nauwelijks enige waarde. Dan word je op staande voet ontslagen. Een afdelingsmanager bij dit bedrijf wordt 'betrapt' op het opeten van een uit een vliegtuig teruggekomen, geopend zakje pinda's. Hij wordt op staande voet ontslagen. Het beleid was namelijk voor iedereen duidelijk en de manager had een voorbeeldfunctie. Het ontslag op staande voet werd terecht bevonden. In een andere zaak werd besloten dat een soortgelijk voorval niet tot ontslag op staande voet mocht leiden. In dat geval nam een werknemer een geopend zakje cashewnoten mee.

Beleid goed formuleren en consequent toepassen

Werkgevers moeten hun beleid over het overtreden van regels goed formuleren, onder de aandacht van de werknemers brengen en consequent toepassen. De lat voor het geven van een terecht ontslag op staande voet ligt hoog. En zelfs als die lat wordt gehaald, kan in bepaalde situaties de werkgever gehouden zijn tot betaling van een transitievergoeding.

Bij twijfel niet oversteken

De boodschap aan werkgevers is: bij twijfel niet oversteken. Je kunt dan beter in plaats van het geven van ontslag op staande voet om ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoeken of een vaststellingsovereenkomst sluiten.

Op staande voet ontslaan: hoe werkt dat?

Lees op onze site meer over de wettelijke eisen.


advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?
03 jul 20243 min leestijd

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?

Wat zijn de plannen voor het arbeidsrecht met nieuwe coalitie? Een drietal onderwerpen uitgelicht.

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd
19 jun 20243 min leestijd

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd

Elke dag tien minuten eerder op je werk zijn om de systemen op te starten, zonder daarvoor betaald te krijgen. Dit was de realiteit voor een callcentermedewerker die van zijn werkgever eist dat hij vijf en een half jaar aan onbetaalde opstarttijd betaalt. Het Hof erkende deze tijd als arbeidstijd, een beslissing die de werknemer recht gaf op de loonvordering.

Gaan werkgevers betalen voor beroep op concurrentiebeding?
12 jun 202420 min leestijd

Gaan werkgevers betalen voor beroep op concurrentiebeding?

Welke ingrijpende maatregelen liggen er om het concurrentiebeding drastisch te wijzigen? We bespreken het in een podcast.

1 van 3