blog

Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers

3 min leestijd11 apr 2024

Werknemers die hun ontslag op staande voet aanvechten. Het gebeurt regelmatig. En met succes. Ontslag op staande voet blijkt vaak geen stand te houden en teruggedraaid te moeten worden, doordat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

De gevolgen zijn voor werkgevers groot als zij een ontslag op staande voet geven dat door de rechter wordt teruggedraaid. De risico’s zijn met name dat je met terugwerkende kracht loon, en vaak ook rente, verhogingen en proceskosten aan de werknemer moet betalen.

De laan uit door eten van pinda’s

Of de rechter de aangevoerde reden voldoende vindt, is niet altijd zeker. Zo keurde een rechter een ontslag op staande voet goed van een bedrijf dat cateringwerkzaamheden doet voor vliegmaatschappijen. Werknemers van dat bedrijf mogen geen zaken wegnemen, zelfs geen zaken met nauwelijks enige waarde. Dan word je op staande voet ontslagen. Een afdelingsmanager bij dit bedrijf wordt 'betrapt' op het opeten van een uit een vliegtuig teruggekomen, geopend zakje pinda's. Hij wordt op staande voet ontslagen. Het beleid was namelijk voor iedereen duidelijk en de manager had een voorbeeldfunctie. Het ontslag op staande voet werd terecht bevonden. In een andere zaak werd besloten dat een soortgelijk voorval niet tot ontslag op staande voet mocht leiden. In dat geval nam een werknemer een geopend zakje cashewnoten mee.

Beleid goed formuleren en consequent toepassen

Werkgevers moeten hun beleid over het overtreden van regels goed formuleren, onder de aandacht van de werknemers brengen en consequent toepassen. De lat voor het geven van een terecht ontslag op staande voet ligt hoog. En zelfs als die lat wordt gehaald, kan in bepaalde situaties de werkgever gehouden zijn tot betaling van een transitievergoeding.

Bij twijfel niet oversteken

De boodschap aan werkgevers is: bij twijfel niet oversteken. Je kunt dan beter in plaats van het geven van ontslag op staande voet om ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoeken of een vaststellingsovereenkomst sluiten.

Op staande voet ontslaan: hoe werkt dat?

Lees op onze site meer over de wettelijke eisen.


advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Thuiswerken: werkgevers moeten verzoeken serieus overwegen
11 apr 20242 min leestijd

Thuiswerken: werkgevers moeten verzoeken serieus overwegen

Veel bedrijven worstelen nog altijd met de gevolgen van hybride werken. Werkgevers willen personeel toch weer vaker naar kantoor hebben. Personeel wil geen tijd meer verspillen aan reizen, maar zij kunnen hun eigen werkplek niet afdwingen.


 Werkgevers niet altijd goed op de hoogte: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch
04 apr 20243 min leestijd

Werkgevers niet altijd goed op de hoogte: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch

Misverstand onder werkgevers: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch.

Zorgvuldig handelen bij religieuze conflicten op de werkvloer
18 mrt 2024null min leestijd

Zorgvuldig handelen bij religieuze conflicten op de werkvloer

Organisaties en ondernemers moeten bij religieuze conflicten zorgvuldig handelen.

1 van 3