blog

Zorgvuldig handelen bij religieuze conflicten op de werkvloer

null min leestijd18 mrt 2024

Demissionair minister Yesilgöz van Justitie werkt aan een ministeriële regeling die bepaalt dat boa's er in iedere gemeente hetzelfde moeten uitzien. De discussie over een kledingcode op de werkvloer laait daarmee weer op.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Organisaties en ondernemers moeten bij religieuze conflicten zorgvuldig handelen. De Algemene Wet Gelijke Behandeling beschermt een werknemer onder meer tegen onderscheid op grond van godsdienst. Maar hoe ver gaat die vrijheid van godsdienst? Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig.

Uiting geven aan geloof

Het Gerechtshof in Amsterdam oordeelde eerder in een geschil tussen het Gemeentelijke Vervoerbedrijf Amsterdam en een van zijn werknemers. Die werknemer droeg al meer dan tien jaar een ketting met crucifix. Met die ketting gaf hij zichtbaar uiting aan zijn christelijke geloofsovertuiging. Toen bij het GVB een nieuw kledingvoorschrift werd doorgevoerd, werd de werknemer gedwongen het kruis onder zijn kleding te dragen. De islamitische werkneemsters mochten wel een hoofddoekje dragen en aldus zichtbaar uiting geven aan hun geloof. Hij spande daarom een kort geding aan en vroeg om de ketting met crucifix over zijn bedrijfskleding te mogen blijven dragen.

Onderscheid gerechtvaardigd

Zowel de kantonrechter als het Gerechtshof wees die vordering af. Het Hof oordeelde dat er weliswaar sprake was van een indirect onderscheid op grond van godsdienst, maar dat dit onderscheid gerechtvaardigd was. Het streven naar een zakelijke, uniforme en professionele uitstraling was een aanvaardbaar doel voor invoering van het kledingvoorschrift, aldus het Hof. De vergelijking met de hoofddoek van de moslima-collega’s ging volgens het Hof niet op, omdat deze hoofddoeken niet onzichtbaar gedragen kunnen worden en geen afbreuk doen aan de uniformiteit. De hoofddoeken waren in GVB-kleuren uitgevoerd en voorzien van een GVB-logo.



advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers
11 apr 20243 min leestijd

Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers

Werknemers die hun ontslag op staande voet aanvechten. Het gebeurt regelmatig. En met succes. Ontslag op staande voet blijkt vaak geen stand te houden en teruggedraaid te moeten worden, doordat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen.

Thuiswerken: werkgevers moeten verzoeken serieus overwegen
11 apr 20242 min leestijd

Thuiswerken: werkgevers moeten verzoeken serieus overwegen

Veel bedrijven worstelen nog altijd met de gevolgen van hybride werken. Werkgevers willen personeel toch weer vaker naar kantoor hebben. Personeel wil geen tijd meer verspillen aan reizen, maar zij kunnen hun eigen werkplek niet afdwingen.


 Werkgevers niet altijd goed op de hoogte: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch
04 apr 20243 min leestijd

Werkgevers niet altijd goed op de hoogte: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch

Misverstand onder werkgevers: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch.

1 van 3