case

Jenny laat zich niet inpakken door haar baas

3 min leestijd27 nov 2023

Jenny* is ruim vijf jaar in dienst bij haar werkgever. Ze doet haar werk goed, maar het wordt wel steeds drukker. Op een gegeven moment wordt de werkdruk haar te veel. Zij moet zich ziek melden, en wel voor langere tijd.

W

Woordvoering

Bekijk meer

In overleg met haar arboarts komt ze na maanden terug op het werk. Jenny wil weer lekker fris gaan beginnen. Maar direct krijgt haar re-integratie een nieuwe wending. Jenny krijgt een andere functie. Haar werkgever geeft er allerlei redenen voor, maar die redenen heeft hij met Jenny niet eerder besproken. Haar functioneren was altijd goed, en nu opeens niet? En dus: waarom nu die andere functie?

Jenny is niet verzekerd, maar kan ik zeker helpen

Jenny wil gewoon haar eigen werk blijven doen, en daar valt heel veel voor te zeggen. Zeker als je na maanden afwezigheid weer terugkomt. Jenny klopt bij mij aan voor advies. Ik wil haar graag bijstaan, ook al is zij niet bij DAS verzekerd. Ik kan haar ook gewoon tegen betaling helpen, met een gunstig tarief. Die betaalde dienstverlening noemen wij DAS On Demand.

Haar werkgever kan dit niet zomaar doen

Jenny heeft gewoon heel veel recht van spreken. Haar werkgever kan namelijk niet zomaar de arbeidsovereenkomst wijzigen. Ook niet als haar arbeidsovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding bevat. Ook dan moet er sprake zijn van een zwaarwegend bedrijfsbelang. En daar is bij Jenny echt geen sprake van.

Optie één: akkoord gaan

Ik leg Jenny uit welke mogelijkheden er nu voor haar zijn. Akkoord gaan met de nieuwe functie, dat is één. Dat lijkt lastig, want het is nog maar de vraag of haar werkgever zijn bezwaren over haar functioneren ook niet tegen Jenny zal gebruiken in haar nieuwe functie. Het voelt op dit moment niet goed.

Twee: niet akkoord gaan

Optie twee: niet akkoord gaan. Haar werkgever kan dan een ontbindingsprocedure starten. Maar dan moet haar werkgever wél de rechter overtuigen dat het voorstel voor de nieuwe functie redelijk is. En dat betekent dus dat er sprake moet zijn van een zwaarwegend bedrijfsbelang, waarvoor het belang van Jenny moet wijken. En dat is er niet. Haar werkgever kan eventueel ook een verbetertraject starten.

Drie: ontslag niet doen

Optie drie is dan nog dat Jenny’s arbeidsovereenkomst in goed overleg wordt beëindigd. Dan is zij van het gedoe en de onwil van haar werkgever af. Wat is hier het beste voor Jenny? Zij moet dat allereerst zélf aangeven.

Jenny is eruit: zij kiest voor de beëindigingsregeling

Jenny denk er goed over na en komt tot de conclusie dat zij zonder het vertrouwen van haar werkgever niet meer op haar plek zit. Ik adviseer Jenny over een beëindigingsregeling en hoe zij daarmee kan instemmen. Jenny onderhandelt met haar werkgever en komt tot een WW-veilige regeling en een erg mooie ontslagvergoeding. Zij heeft nu ook genoeg tijd om te solliciteren.

Jenny kan weer verder

Jenny is ontzettend blij met deze uitkomst die zo goed bij haar past. Ze gaat nu met volle energie een andere baan zoeken. Ik ben blij dat ik haar heb kunnen helpen. Jenny kan weer verder met haar leven.

* De naam is verzonnen.

Dit blog is van Suzanne Mollee-Wijga, DAS On Demand


Niet verzekerd?

Direct hulp bij ontslag

W

Woordvoering

Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

Meer artikelen van Woordvoering

Ook interessant voor je

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld
10 jan 20243 min leestijd

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld

Het verzwijgen van uitzicht op een nieuwe baan kan uitmonden in het terugeisen van ontslagvergoedingen of zelfs resulteren in ontslag op staande voet. Lees hier hoe dat precies zit...

Vaak te laat komen kan je je baan kosten
28 dec 20233 min leestijd

Vaak te laat komen kan je je baan kosten

Vaak of structureel te laat op het werk komen, kan arbeidsrechtelijke gevolgen hebben. Je leest hier welke.

Tien spraakmakende en opvallende arbeidsrechtzaken in 2023
27 dec 20234 min leestijd

Tien spraakmakende en opvallende arbeidsrechtzaken in 2023

Een selectie van spraakmakende, leuke, smeuïge, maar soms ook treurige arbeidsrechtzaken in 2023.

1 van 3