Kater na finale of festival: heeft dat gevolgen voor je baan?

Vanavond speelt Feyenoord de finale van de Conference League. Voetballiefhebbers staan morgen misschien wel met een kater op omdat ze een paar glazen te veel op hebben. Ook zijn er weer volop festivals. Heeft het gevolgen voor je baan als je je ziek meldt na een avondje voetbal of na een festival met te veel drank?

Wanneer je je ziek meldt, hoef je niet uit te leggen wat je klachten zijn. Formeel mag je baas namelijk niet vragen wat je hebt. Dat hoef je alleen tegen de bedrijfsarts te zeggen, maar de kans dat je je daar dezelfde dag nog moet melden is klein. Wie eerlijk tegen zijn baas zegt dat hij vanwege een kater niet kan komen werken, heeft mogelijk wel een probleem. Ziekmeldingen zijn niet bedoeld voor een kater. Ik kan me voorstellen dat het bedrijf dan zegt: 'Kom toch maar, als dat kan.' Of ze schrijven in overleg met de werknemer een vakantiedag af of houden een dag loon in.

Loon doorbetaald?

Toch zal een enkeling wel zoveel gedronken hebben, dat hij echt niet kan werken. In principe wordt bij een ziekmelding het loon altijd doorbetaald. Er zijn wel twee uitzonderingen. Er zijn wachtdagen of de ziekte van de werknemer is opzettelijk door hem veroorzaakt.

Lat ligt hoog voor opzet

De lat voor opzet ligt heel erg hoog. Er is regelmatig over geprocedeerd, bijvoorbeeld een man die iedere zondag zaalvoetbalde en vaak op maandag niet kon komen door een blessure. Dat is tot de Hoge Raad uitgeprocedeerd. Ondanks het risico op blessures, kreeg de werknemer gelijk. Er was geen sprake van opzet. Zelfs in extreme gevallen, is opzet moeilijk te bewijzen. Zo bleek in een zaak van een dakpannenlegger. Deze werknemer maakte in een schuurtje vuurwerk. Hij raakte daarbij gewond aan zijn hand. De werkgever ging naar de rechter, maar de man was niet bewust ziek geworden, zo luidde de uitspraak.

Grijs gebied

Over katers is zelden of nooit geprocedeerd, dan ben je immers vaak maar één of twee dagen ziek. Naar de rechter gaan is dan niet de moeite. Maar ik denk dat de werkgever met succes kan stellen dat een ziekmelding hiervoor niet is bedoeld of misschien zelfs wel dat er sprake is van opzet, je weet dat de kans groot is dat je ziek wordt als je veel drinkt. Het is wel een grijs gebied. Soms kan drank verkeerd vallen. Het is maatwerk, de rechter zal bij een zaak alle factoren meenemen.

Psychisch of lichamelijk van aard

Stel dat Feyenoord de finale van de Conference League verliest, dan voelt dat voor de fans net als liefdesverdriet. En met klachten van psychische aard mag je je wel weer ziek melden. In Nederland wordt ook geen onderscheid gemaakt of op je werk of privé iets is gebeurd waardoor je ziek bent geworden. Of je ziekmelding nu psychisch van aard is of lichamelijk. Als je zoveel last hebt dat je echt niet kan werken, zullen bedrijfsarts en bedrijf de ziekmelding moeten accepteren.

Bedrijfsarts duurder dan ziekmelding accepteren

Werknemers zeggen zelden eerlijk dat ze door een kater niet kunnen komen werken. Een bedrijfsarts met spoed inschakelen is duurder dan de ziekmelding accepteren, dus dat gebeurt zelden. Dat is soms wel zuur voor werkgevers, helemaal als je daardoor een probleem in je bezetting krijgt, zeker in tijden van personeelstekorten. Aan de andere kant geeft het werknemers een wrang gevoel als ze het wel eerlijk zeggen en er een vakantiedag of loon wordt ingehouden.

Pascal Besselink gaf eerder in een artikel van RTL Nieuws uitleg over dit onderwerp.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden