blog

Kost een cyberaanval je een vakantiedag?

2 min leestijd28 nov 2021

Werkmaatschappijen van het industrieel maakconcern VDL hadden deze maand last van een cyberaanval. RTL Nederland werd vorige maand gehackt. Als een bedrijf platligt door een digitale aanval, kunnen werknemers niks meer. VDL verzocht het personeel om verlof op te nemen. Maar mag dat eigenlijk?

Redactieteam

Advocaat

Het risico van een cyberaanval ligt bij de ondernemer. Het is een omstandigheid die in redelijkheid binnen de risicosfeer van de werkgever ligt. Die moet voldoende maatregelen treffen om een cyberaanval te voorkomen en de organisatie te beschermen. Ook de schade als gevolg van het hacken, komt voor rekening van de ondernemer.

Verlof om schade te beperken bij cyberaanval

VDL vroeg zijn werknemers om verlof op te nemen om de financiële schade te beperken. Uit solidariteit is dat geen onlogische vraag aan de werknemers. Een werkgever mag het vragen, maar kan het niet verlangen. Een werknemer houdt namelijk recht op loon als de omstandigheid in de risicosfeer van de werkgever ligt. Een werkgever is zelf verantwoordelijk voor het beveiligen van de systemen. Dat is een omstandigheid die niet naar werknemers kan worden geschoven.

Financiële impact delen

De situatie is een beetje vergelijkbaar met de eerste lockdown vanwege corona en het eerste thuiswerkadvies van de overheid. Werkgevers vroegen toen ook om loonoffers van werknemers of inzet van vakantiedagen om de financiële impact van de overheidsmaatregelen te delen. Sommige situaties zijn uiteindelijk bij de rechter gekomen. De uitspraken waren in het voordeel van werknemers. Een werkgever mocht het vragen, maar kan dat niet zomaar bepalen.

Het neemt niet weg dat een cyberaanval rampzalige gevolgen kan hebben voor een onderneming. Doet je werkgever een beroep op je om de pijn te delen? Ga dan in ieder geval in gesprek met elkaar en kijk of je samen een oplossing kunt vinden. In goed onderling overleg zijn altijd meer oplossingen te vinden.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Ook interessant voor je

Ziekte: melden bij solliciteren of niet? Veelgestelde vragen en antwoorden op een rij
06 nov 20233 min leestijd

Ziekte: melden bij solliciteren of niet? Veelgestelde vragen en antwoorden op een rij

Regelmatig ontvangen wij bij DAS vragen over ziek zijn en solliciteren. In welke gevallen moet je het vertellen en wanneer niet? Aan de hand van een aantal veel gestelde vragen leggen we het uit.


 De overgang: een nieuw begin in plaats van een carrièrekiller
26 okt 20234 min leestijd

De overgang: een nieuw begin in plaats van een carrièrekiller


 Ziek op vakantie: krijg je vakantiedagen terug?
27 aug 20232 min leestijd

Ziek op vakantie: krijg je vakantiedagen terug?

Als je ziek bent tijdens je vakantie, kun je mogelijk vakantiedagen terugkrijgen. Hoe dat werkt, lees je in ons blog.

1 van 3