blog

Wintersportblessure: wordt je loon áltijd doorbetaald?

4 min leestijd26 mrt 2020

Deze winter zijn er op de skipiste al een kwart meer gewonden gevallen dan andere jaren. Er zijn nu al bijna 1.000 mensen gewond geraakt. Beginnende én ervaren wintersporters. Vervelend, want zij zijn waarschijnlijk een tijdje arbeidsongeschikt. Hoe zit het eigenlijk, heb je altijd recht op loon als je niet in staat bent om te werken?

Joyce Bender

Advocaat

De wet bepaalt dat je bij ziekte twee jaar lang recht hebt op loon. Dat wil zeggen gedurende 104 weken 70% van het laatstverdiende loon, waarvan 52 weken ten minste het wettelijk minimumloon. In de individuele arbeidsovereenkomst en/of cao kan opgenomen zijn dat je gedurende een bepaalde periode tijdens je ziekte recht hebt op een aanvulling tot 100% van het loon. Maar je kunt je recht op loon tijdens arbeidsongeschiktheid wel verspelen. Bijvoorbeeld als je je arbeidsongeschiktheid opzettelijk hebt veroorzaakt of als je je eigen genezing belemmert.

Opzet

Maar wanneer is er sprake van opzet? Er is sprake van opzet als de werknemer de arbeidsongeschiktheid doelbewust veroorzaakt. Opzet wordt in de rechtspraak zelden aangenomen. Het minimale ziekengeld raak je niet kwijt als opzettelijk risicovol gedrag de arbeidsongeschiktheid heeft veroorzaakt. De arbeidsongeschiktheid is dan niet doelbewust veroorzaakt.

Offpiste skiën: opzet?

Aan wintersporten kleven risico’s, maar een ongeval op de piste wordt niet snel gezien als opzet. Ook niet als je offpiste gaat skiën. Je doet dat natuurlijk niet om jezelf even lekker in het gips te helpen, al zou je kunnen zeggen dat je wél opzettelijk risicovol gedrag vertoont. Maar heb je dan bij opzettelijk risicovol gedrag ook aanspraak op de volle mep, dat wil zeggen: 100% van het loon? Of mag de werkgever slechts volstaan met het minimale, namelijk 70% van het loon?

Zaalvoetballende werknemer

Er is een uitspraak bekend over een zaalvoetballende werknemer waarin dit aan de orde is geweest. De zaalvoetballer wist dat zijn sport een groot risico op uitval met zich meebracht. Hij was in vier jaar tijd namelijk al twintig maanden niet in staat geweest om te werken door sportblessures die hij had opgelopen tijdens het zaalvoetballen. Zijn werkgever had hem meerdere malen gevraagd een sport uit te oefenen waarbij de kans op blessures kleiner was. De werknemer besloot er echter niet mee te stoppen. Had de zaalvoetballer na zijn zoveelste uitval na een partijtje zaalvoetbal recht op 100% van zijn loon?

Door schuld of toedoen

In de cao was een bepaling opgenomen: het loon diende tijdens ziekte tot 100% aangevuld te worden, tenzij de arbeidsongeschiktheid veroorzaakt was door ‘schuld of toedoen’ van de werknemer. Voor de goede orde: ’door schuld of toedoen’ heeft niet dezelfde betekenis als de in de wet gebruikte term ‘opzet’. De werkgever besloot het loon van de werknemer niet langer tot 100% aan te vullen, zoals de cao voorschreef. Hij betaalde slechts 70% van het loon, met als argument dat de arbeidsongeschiktheid veroorzaakt was door zijn schuld of toedoen. Zowel het Hof als de Hoge Raad was het met de werkgever eens. De werknemer had slechts aanspraak op 70% van het loon.

Recht op loon tijdens ziekte: 70% of 100%?

Een werknemer die arbeidsongeschikt is door een wintersportblessure heeft dus in ieder geval recht op het wettelijke ziekengeld. Daarbij kunnen er voorwaarden gelden voor de bovenwettelijke aanvulling van het ziekengeld, dus meer dan 70% van het loon. Deze voorwaarden moeten dan wel in de arbeidsovereenkomst of in de van toepassing zijnde cao of arbeidsovereenkomst zijn opgenomen en mogen niet discriminerend of in strijd met een grondrecht zijn. Geniet vooral van je wintersport of andere sportieve activiteiten, en hopelijk zonder blessureleed!

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie? Dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Ook interessant voor je

Ziekte: melden bij solliciteren of niet? Veelgestelde vragen en antwoorden op een rij
06 nov 20233 min leestijd

Ziekte: melden bij solliciteren of niet? Veelgestelde vragen en antwoorden op een rij

Regelmatig ontvangen wij bij DAS vragen over ziek zijn en solliciteren. In welke gevallen moet je het vertellen en wanneer niet? Aan de hand van een aantal veel gestelde vragen leggen we het uit.


 De overgang: een nieuw begin in plaats van een carrièrekiller
26 okt 20234 min leestijd

De overgang: een nieuw begin in plaats van een carrièrekiller


 Ziek op vakantie: krijg je vakantiedagen terug?
27 aug 20232 min leestijd

Ziek op vakantie: krijg je vakantiedagen terug?

Als je ziek bent tijdens je vakantie, kun je mogelijk vakantiedagen terugkrijgen. Hoe dat werkt, lees je in ons blog.

1 van 3