Aanmaning

Een klant betaalt je factuur niet, ondanks meerdere herinneringen. Tijd om tot actie over te gaan. Wat is een aanmaning precies, hoeveel aanmaningen verstuur je en wat zijn de kosten van een aanmaning? Lees hier alles over aanmaningen.

Aanmaningsbrief versturen

 • Stel direct online op
 • Voldoet aan Wet Incassokosten
 • Aangetekend mailen mogelijk
 • Gratis voorbeeldbrief

WIK-brief versturen

 • Stel direct online op
 • Voldoet aan Wet Incassokosten
 • Aangetekend mailen mogelijk
 • Voor btw-plichtig en niet-btw-plichtig

Ingebrekestelling

 • Stel zelf een ingebrekestelling op
 • Direct online beschikbaar
 • Gratis voorbeelddocument
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat is een aanmaning?

Een aanmaning of aanmaningsbrief is een officiële betalingsherinnering. Je stuurt je klant een brief waarin je aangeeft dat de klant niet heeft betaald en dat hij nog één kans krijgt om te betalen voordat je juridische stappen neemt. Een behoorlijk serieuze brief, dus. Hier lees je meer over wat een aanmaning is.

Aanmaningsbrief versturen

Wanneer stuur je zo’n aanmaningsbrief? Wat moet er precies in staan? Aan welke richtlijnen moet de aanmaningsbrief voldoen?

In een aanmaningsbrief kun je bij je klant aangeven dat je incassokosten rekent als hij niet overgaat tot betaling. Bij een laatste aanmaningsbrief (of voor particuliere klanten: WIK-brief) is het sowieso verplicht om dat aan je klant te melden.

Voor particulieren gelden andere regels dan bij ondernemers. Lees hier hoe je een aanmaning verstuurt.

Hoeveel aanmaningen stuur je?

Je mag zelf weten hoeveel aanmaningen je je klant stuurt. Maar stuur er minstens 1 voordat je een incasso-opdracht indient. Gemiddeld sturen ondernemers 1 tot 3 aanmaningen naar hun klant. Als de betaling uitblijft en je een incasso wilt indienen, stuur je je klant eerste nog een officiële laatste aanmaning. Lees op onze pagina Aanmaning versturen aan welke wettelijke eisen je laatste aanmaning moet voldoen.

Aanmaning per mail

Je kunt je aanmaning aangetekend per post versturen, maar tegenwoordig kun je ook een aangetekende e-mail versturen. Daarbij gelden dezelfde rechten als bij het versturen per post. Een aangetekende aanmaning per e-mail versturen kan ook bij DAS. Lees hier meer over aangetekend mailen.

Kosten aanmaning

De hoogte van de buitengerechtelijke incassokosten wordt bepaald door de Wet Incassokosten. Hoe je de kosten berekent voor in je aanmaning, lees op je op de pagina Hoogte incassokosten berekenen.

Bij ons zijn er geen kosten voor een aanmaningsbrief. Je kunt onze gratis voorbeeldbrief hier downloaden. Wil je de brief aangetekend versturen naar je klant en er zeker van zijn dat je klant de aanmaning heeft ontvangen? Dat kan ook, maar daar zijn dan wel verzendkosten aan verbonden.

Tips om een late betaling te voorkomen

Om te voorkomen dat een klant te laat betaalt, kun je onze 4 tips volgen. Controleer vooraf de kredietwaardigheid van een klant, factureer op tijd en op de juiste manier, maak betalen zo gemakkelijk mogelijk en volg je facturen altijd op. Lees hier meer over deze tips om een late betaling te voorkomen.

Heb je een vraag over aanmaningen?

Je kunt ons altijd even bellen. Ben je niet verzekerd? Bel dan 088 3279 829. Ook als je meer wilt weten over verweer op je incasso, kunnen wij je helpen.
Ben je wel verzekerd? Bel ons dan op telefoonnummer 088 3279 800 voor advies.

Lees verder