Alles over incasso en debiteurenbeheer

Als je klant jouw factuur niet betaalt en je alles al hebt geprobeerd, kun je een incassoprocedure starten. Op deze pagina ontdek je hoe een incassotraject verloopt en hoe je een incassobrief opstelt. Ook leer je hoe je met goed debiteurenbeheer incasso kunt voorkomen.

Incassobrieven

  • Stel direct online op
  • Voldoen aan Wet Incassokosten
  • Aangetekend mailen mogelijk
  • Gratis voorbeeldbrieven

Beoordelen situatie

  • Beoordeling van je juridische kans van slagen
  • Advies over de beste strategie

Verzekerd bij DAS?

Ben je bij ons verzekerd? Dan helpen wij je graag met het innen van je factuur

Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat is incasso?

Bij een incassoprocedure neem je juridische stappen om ervoor te zorgen dat je klant jou betaalt. Je draagt het innen van de factuur daarom over aan een derde partij. Deze partij probeert vervolgens in verschillende stappen de betaling voor jou te verkrijgen.

Buitengerechtelijke incassokosten

Bij het indienen van een incasso-opdracht komen kosten kijken. Dit zijn de buitengerechtelijke incassokosten. De incassokosten die je mag berekenen aan je klant, zijn opgebouwd als percentage van je factuurbedrag. Het minimumbedrag aan incassokosten is €40; het maximum is €6.775.

Hoogte incassokosten berekenen

De uiteindelijke hoogte van de incassokosten voor jouw factuur wordt berekend aan de hand van staffels. Heb je hulp nodig bij deze berekening? Kijk dan eens naar onze voorbeeldberekeningen of maak gebruik van onze rekentool.

Wet Incassokosten

Een gedeelte van de incassokosten mag je bovenop het factuurbedrag aan je klant doorberekenen. Hier zijn wettelijke vereisten voor. Daarnaast zijn er andere regels waar je rekening mee moet houden. Aan welke wettelijke eisen je incasso moet voldoen, lees je in de Wet Incassokosten.

Ben je verzekerd bij DAS en heb je een vraag over incasso?

Je kunt ons altijd even bellen voor advies, op telefoonnummer 088 3279 800. Of lees hier hoe je een incasso kunt indienen.

Lees verder